Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 15. 09:22

Frissült a Microsoft SkyDrive

Frissült a Microsoft felhős tárhelyszolgáltatása. A SkyDrive nem csak külsejében újult meg, hogy illeszkedjen a Windows 8-hoz, hanem új képességeket is kapott. Hamarosan lesz natív androidos kliens is.

A Hotmail teljes átalakítása és az immár 10 millió regisztrált felhasználót számláló Outlook.com bemutatása után újabb Microsoft-féle online szolgáltatás kapott alapos ráncfelvarrást. Egy tegnapi blogbejegyzésben adta hírül a cég, hogy megújult a SkyDrive nevű felhős tárhelyszolgáltatása, a frissítés 24 órán belül minden felhasználó számára élesedik, így ma estére mindenki számára elérhetők lesznek az újdonságok.

Új kinézet, új funkciók

A SkyDrive legszembetűnőbb változása a felület: a szolgáltatás "Metro" stílusú felhasználói interfészt kapott, letisztult, egyszerű, áttekinthető lett. A felületet úgy alakította ki a vállalat, hogy érintőképernyős tableteken is könnyű legyen használni, ennek megfelelően elég nagyok a felületi elemek, ujjal böködve sem nehéz eltalálni őket. Alapértelmezett a csempés nézet, amit egyébként tetszés szerint lehet listákra változtatni, ha valaki több információt szeretne látni, de van ki- és bekapcsolható nézete a részletes információknak, így nem kell lemondani a csempés elrendezésről sem.

A külcsín mellett a belbecset érintő változások is vannak. Az egyik legfontosabb ezek közül az "instant" kereső, amely az online tárhelyre feltöltött dokumentumok között keres, az Office-fájlokba pedig bele is tud nézni. A másik újdonság a kontextusfüggő menü, ami a képernyő tetején helyezkedik el, és amelyen mindig az adott helyzethez illő funkciók jelennek meg - a főmenüben például egy új állomány létrehozása és feltöltése, egy mappába lépve annak megosztása, törlése, mozgatása, egy fájlt megnyitva pedig a letöltés, megosztás, másolás, beágyazás.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Végre egyszerűen, egérrel lehet több könyvtárat vagy állományt kiválasztani, a feltöltés pedig "drag and drop" módszerrel is működik, elég a feltölteni kívánt állományt a böngészőablakban rádobni arra a mappára, ahová tenni szeretnénk. Említésre méltó még, hogy a mappákban levő állományok megjelenését többféle szempont (név, dátum, méret) szerint lehet rendezni.

Az online felület megújítása mellett a Microsoft a windowsos és maces klienseket is frissítette: az új verziók állítólag gyorsabbak, a feltöltés kevesebb processzor-erőforrást használ. A vállalat elsősorban a tömeges fényképfeltöltést gyorsította, mivel ezt a felhasználók állítólag túl lassúnak találták. Az androidos okostelefonok tulajdonosai számára jó hír, hogy Windows Phone és iOS után az ő készülékükre is lesz hamarosan natív SkyDrive-kliens, ennek megjelenését néhány héttel későbbre ígéri a Microsoft.

Áprilisi frissítés

A SkyDrive utoljára áprilisban kapott frissítést, akkor jelent meg a kliensprogram a legtöbb operációs rendszerre. Ennek segítségével az online tárhelyet ugyanúgy kezelhetik a felhasználók mintha az egy helyi könyvtár lenne, vagyis nem szükséges böngészőt használniuk, ha el akarják érni a felhőben tárolt állományaikat. Az alkalmazás telepítése után a SkyDrive tárhelyen ugyanazokat a feladatokat lehet végrehajtani mint egy helyi könyvtáron. A SkyDrive.com weboldalon keresztül ráadásul hozzá lehet férni ahhoz a géphez, amelyre a SkyDrive alkalmazás telepítve van, vagyis a weben keresztül elérhetők a gépen tárolt fájlok.

A SkyDrive eddig 25 gigabájtos tárhelyet adott ingyen, ezt bővíteni azonban felárért sem lehetett. Ez áprilisban változott, további 20, 50 és 100 gigabájtos helyet lehet vásárolni a Microsofttól évi 10, 25 és 50 dollárért (Magyarországon 2300, 5800 és 11500 forintért). Ezzel párhuzamosan csökkent az ingyenes tárhely mérete, az új regisztrálók azóta már csak 7 gigabájtot kapnak - a vállalat szerint a SkyDrive-felhasználók 99,94 százaléka eddig se használt ennél több helyet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.