Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 2. 10:08

Két hét múlva letölthető a végleges Windows 8

A Microsoft elkészült a két új operációs rendszerével, a Wndows 8-cal és a Windows Server 2012-vel is, derül ki a cég blogbejegyzéseiből. Nyilvános a megjelenés menetrendje, a fejlesztők már augusztus 15-én birtokba vehetik a végleges Windows 8-at.

Két hét múlva letölthető

A szoftver fejlesztését irányító Steven Sinofsky egy blogbejegyzésben elárulta, a Windows 8 előzeteseit (Developer Preview, Consumer Preview, Release Preview) összesen 16 millió PC-re telepítették világszerte, ezzel ez volt a Windowsok történetének legszélesebb körben tesztelt változata.

A Windows 8 újdonságairól már számos alkalommal írtunk, a mostani bejelentéssel a legfontosabb kérdés az, vajon ki mikor juthat hozzá a szoftverhez. Elsőként az MSDN-előfizetéssel rendelkező fejlesztők és a TechNet programban résztvevő IT szakemberek férnek hozzá a végleges verzióhoz, ők már augusztus 15-én letölthetik az operációs rendszert. Egy nappal később a Microsoft Software Assurance szerződéssel rendelkező ügyfelek is hozzáférhetnek a Volume License Service Centerben, így megkezdhezik a bevezetés előtti teszteket. Augusztus 20-án a Microsoft partnerei és a MAPS (Microsoft Action Pack Providers) is megkapják a Windows 8-at, majd szeptember 1-én az SA szerződés nélküli, de mennyiségi licencszerződéssel rendelkező felhasználók számára is elérhetővé válik - írja a hivatalos Windows blog.

A Microsoft már korábban bejelentette, hogy a hivatalos kereskedelmi rajt 2012. október 26-án lesz, ekkortól vásárolható meg kiskereskedelmi forgalomban maga a szoftver, illetve ekkortól kaphatóak a Windows 8-cal előtelepített gépek. Annak érdekében, hogy az új szoftverre várakozás ne törje meg a keresletet a jelenleg elérhető PC-k iránt, a Microsoft elindított egy programot, amelynek keretében július óta a Windows 7-et futtató PC-k vevői 15 dollárért (Magyarországon 4500 forintért) frissíthetnek az új verzióra. Azok, akik korábban vásároltak Windows 7-es gépet, és lecserélnék operációs rendszerüket, 40 dollárért megtehetik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows 8 kimondottan tabletekre szánt változata, a Windows RT is október 26-án jelenik meg, igaz, ez önállóan nem lesz elérhető, csak hardvereken kerül forgalomba, ekkor lesz a Microsoft saját tabletjeinek, a Surface-nek és a Surface Prónak a rajtja is. A Windows RT-s gépek pontos képességeit és árát azonban egyelőre senki sem tudja, mint ahogy arról sincs hivatalos információ, hogy melyik gyártó milyen modellekkel készül.

Kinyitott a Store

Ma elindult élesben a Windows Store is, a Windows 8 alkalmazás-piactere: elvileg mától tölthetik fel fizetős alkalmazásaikat a fejlesztők a Store-ba, gyakorlatilag azonban ehhez Windows 8 RTM szükséges, vagyis valószínűleg augusztus 15. után fognak érdemben szaporodni a fizetős szoftverek. A Microsoft piacterén is 30 százalék a jutalék, azonban a 25 ezer dollár bevételt elérő alkalmazások esetében már csak 20 százalékos tartanak meg a redmondiak. Magyarország már az elsők között bekerült a Store által lefedett országok közé, vagyis a hazai fejlesztők is tölthetnek fel fizetős alkalmazásokat és persze a magyarok is vehetnek programokat a piactérről.

A Windows Server 2012 esetében a képlet sokkal egyszerűbb. A számos újdonsággal szolgáló szerverváltozat kódja is elkészült, az RTM (Release To Manufacturing) kód pedig szeptember 4-én világszerte általánosan elérhetővé válik, vagyis ekkortól kezdve jut hozzá mindenki - olvasható a hivatalos Windows Server blogban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról