Szerző: Koi Tamás

2012. július 25. 13:33

Két és félmillió felett a hazai mobilnet-előfizetések száma

Az év első felének végén újabb mérföldkőhöz ért a magyarországi mobiladat-szolgáltatások piaca. A három hazai operátor teljes ügyfélbázisának nagysága meghaladta a 2,5 millió előfizetést, bár azoknak a száma, akik aktívan használják a szolgáltatást, ennél jóval kevesebb.

Statisztikai alapon a magyar lakosság negyede rendelkezett valamilyen mobilnet-előfizetéssel június végén, ez derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, a szolgáltatók önbevallása alapján elkészített jelentéséből. Ez alapján az év feléhez érkezve 2,525 millió mobilnet-előfizetést jegyeztek a szolgáltatók, 63 ezerrel többet, mint egy hónappal korábban. A szolgáltatást aktívan kihasználó ügyfelek száma ugyanakkor ennél lényegesen kevesebb.

A hatóság statisztikái szerint azoknak a száma, akik a megelőző három hónapban legalább 1 bájt internetforgalmat bonyolítottak SIM-jükön, június végére elérte az 1 millió 952 ezret (ez körülbelül 46 ezres növekedést jelent havi szinten), vagyis több mint félmillió előfizető valójában semmiféle forgalmat nem bonyolított az előfizetésével. A piacban rejlő növekedési potenciált jól jelzi, hogy a teljes ügyfélbázis egy év alatt 964 ezer, az aktív tábor pedig 711 ezer előfizetéssel bővült.

A gyorsjelentés adatai alapján az összes előfizetőt tekintve a Telenor piaci részesedése 28,31 százalékról 28,39 százalékra, a Vodafone-é 23,63 százalékról 23,68 százalékra nőtt, miközben a T-Mobile-é némileg ismét csökkent: 48,06 százalékról 47,93 százalékra. A teljes ügyfélbázison belül tovább növelte előnyét a Telenor a lassan de biztosan leszakadó Vodafone-hoz képest, melynek felhasználói messze a legkevésbé használják ki a hálózat kapacitásait. Az adatforgalom alapján a Telenor továbbra is őrzi a vezető helyet 44,22 százalékkal, a T-Mobile hálózatán az összes adatforgalom 38,5, a Vodafone-én 17,28 százaléka bonyolították az ügyfelek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyorsjelentés további érdekes tanulsága, hogy a Telenor júniusra jelentős, csaknem 5 százalékot meghaladó mértékben növelte a 3G-s hálózatának kültéri országos földrajzi lefedettségét, és bár kisebb mértékben ugyan, de a T-Mobile és a Vodafone is bővített. Jelenleg a legkiterjedtebb hálózattal a piros szolgáltató rendelkezik, igaz, a lefedettségi mutatók a jövő hónaptól akár ki is kerülhetnének a statisztikákból, hiszen az alapjukat adó mérési metodológia jelentősen megváltozik.

Így míg a szolgáltatóknak a 2G/3G hálózatokon vállalt sebességértékeket csak az esetek 80 százalékában kellett garantálni, addig július 1-től már minden mérési értéknek meg kell haladnia a garantált értékeket. A Telenor és a Vodafone válaszul úgy módosított szerződési feltételein, hogy ettől az időponttól kezdve 0 Mbps le- és feltöltési sebességet garantál ügyfeleinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról