Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 1. 10:53

Újabb ultrasűrű szerverrel jelentkezett a SeaMicro

Az ultrasűrű szerverekben utazó SeaMicro tegnap bemutatta legújabb, Xeon-alapú rendszerét, amely alacsony fogyasztású négymagos chipekre épül.

256 mag 10U kivitelben

A SeaMicro korábban Intel Atom processzoros ultrasűrű szervereivel hívta fel magára a figyelmet, a termékcsalád most egy Xeon-alapú modellel bővült. Az SM10000-XE fantázianevet viselő rendszer tervezői a 10U magas házba összesen 64 darab 2,4 GHz-es négymagos Xeon E3-1260L ("Sandy Bridge") processzort passzíroztak, ami összesen 256 magot jelent. Egy processzorfoglalathoz  32 gigabájt DDR3 memória tartozhat legfeljebb, így a maximális operatív tár 2 terabájt, miközben 64 darab 2,5" SATA merevlemez vagy SSD is elfér a házban. Egy sztenderd rackszekrénybe akár négy ilyen gép is építhető, ami összesen 1024 processzormagot és 8 terabájt memóriát jelent.

A processzorokat és memóriamodulokat tartalmazó kártyákat a SeaMicro által fejlesztett, 1,28 Tbps sávszélességet biztosító "fabric ASIC", kapcsolja össze, amely a Freedom Fabric nevet kapta. A vállalat saját I/O virtualizációs technológiája lehetővé teszi, hogy kártyákon csak a Xeon processzor, a DRAM és a fabric ASIC kapjon helyet, ezáltal csökkentve a méreteket - a többi hardveren, például a 16 darab 10 gigabites Ethernet-vezérlőn megosztoznak a gépek. Az SM10000-XE érdekessége, hogy képes az előző generációs, Atom-alapú kártyákat is fogadni és azokat akár vegyesen is lehet a Xeon-alapúakkal használni, ahogy azt a futtatott feladat megkívánja.

Támadnak a mikroszerverek

Az egyre népszerűbb mikroszerverek a blade-ek leszármazottjának tekinthetők, felépítésüket tekintve az utóbbi évtizedben nagy népszerűségre szert tett "pengékhez" hasonlítanak, azonban még azoknál is sokkal kisebbek. A kategória nem a nagy teljesítményről, hanem az energiahatékonyságról és a sűrűségről szól: a mikroszerverek elsősorban olyan területeken kaphatnak szerepet, amikor egyszerű feladatokat kell nagy tömegben, párhuzamosan végezni, ilyen lehet például a webkiszolgálás, levelezés, vagy az elosztott adatfeldolgozás (pl. Hadoop).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kicsi, energiatakarékos gépek az Intel szerint egy gyorsan növekedő, de szűk szegmenst képviselnek - a felhasználók jelentős része továbbra is az erőteljes, nagyobb kapacitású kiszolgálókat fogja előnyben részesíteni, a mikroszerverek csak néhány, jól behatárolható területen terjednek majd el, és 4-5 év múlva is legfeljebb a teljes szerver piac 10 százalékát teszik majd ki, vélekedik Jason Waxman, az Intel Data Center Group vezetője.

A szegmens felé kacsingatnak az ARM-os gyártók is, például a Calxeda, amely 2011 őszén mutatta be négymagos EnergyCore processzorát, amely köré a HP épít majd szervert. "Semmit se veszünk biztosra és az ARM-licencvásárlókra potens versenytársként tekintünk" - mondta Waxman. A SeaMicro szerver bejelentésével egy időben Waxman bejelentette cége megkezdte egy új Atom-változat mintapéldányainak szállítását. A kizárólag szerverekbe szánt lapka chipre integrált PCI Express vezérlővel és hardveres virtualizációs támogatással rendelkezik - a lapkával az Intel célja az ARM-os versenytársak elébe menni és idejekorán jelentős piaci jelenlétet kialakítani.

A SeaMicro weboldalán szereplő adatlap 3500 wattos átlagos fogyasztást ad meg az SM10000-XE szerverre, amelynek a listaára 138 ezer dollártól indul.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról