Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 14. 12:51

Frissült a Novell NetWare-helyettesítője

Megérkezett a Novell NetWare-helyettesítő munkacsoport-szerverének, az Open Enterprise Servernek az új verziója. A termék verziószámozása az alapjául szolgáló SUSE Linux Enterprise Serverhez (SLES) igazodik.

Nagyot lépett előre a Novell Open Enterprise Server verziószámozása: a 2007-ben megjelent 2.0-t most a 11.0 követi, amely a munkacsoport-szerver alapjául szolgáló SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1 verziószámával harmonizál - az Open Enterprise Server 2.0 még a SLES10 SP1-re épült.

Az Open Enterprise Servert a Novellt továbbra azoknak a szervezeteknek ajánlja elsősorban, amelyek korábban NetWare-t használtak, elégedettek annak szolgáltatásaival, de szeretnék infrastruktúrájukat modernizálni. Ehhez megfelelő alapot biztosít a SLES, amely a NetWare-nél kiterjedtebb hardvertámogatással és funkciókkal rendelkezik és hypervisoron akár az "eredeti" NetWare 6.5 futtatására is képes. Az Open Enterprise Server 11 legfontosabb újdonsága, hogy már a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1-re épül, amiből a "NetWare-felhasználók" is profitálnak, de ezen felül is új képességekkel bővült, amik főleg a heterogén környezetbe illesztést segítik.

Nem csak SLES...

Az új OES-verziót a Novell kompatibilissé tette a Microsoft Active Directoryval - a Domain Services for Windows lehetővé teszi a Novell eDirectory számára, hogy AD szervernek "hazudja magát" a Windowst futtató kliensek felé, így a felhasználók natív Windows és AD protokollokon keresztül tudnják az Open Enterprise Server 11-ben azonosítani magukat. A megoldás szükségtelenné teszi külön Novell kliens telepítését Windowsra. Mac OS-hez is natív támogatást nyújt az OES 11 a Novell AFP-n (Apple Filing Protocol) keresztül.

Megjelent a termékben az új Linux Volume Manager, amely 2 terabájtnál nagyobb partíciókat is kezel - így a NetWare fájlrendszere, a Novell Storage Services a rendszerpartícióval közös fizikai diszkre tehető, az adminok pedig egy grafikus felületről külön NSS és POSIX "poolokat" hozhatnak létre, amiket fürtözhetnek is. A szerver automatikus adatrétegezést is kínál a Dynamic Storage Technology révén, amely előre meghatározott szabályrendszerek alapján a kevéssé fontos vagy ritkán használt adatokat lassabb és olcsóbb tárolóra vagy akár offline tárolóra (szalag) mozgatja - ez a folyamat a felhasználók számára transzparens, ők továbbra is ugyanúgy érik el az elmozgatott fájlokat mintha az eredeti helyükön lennének, legfeljebb a hozzáférés lassúbb.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Érdemes kiemelni még az újdonságok sorából a SUSE Studio kompatibilitást. A SUSE Studióval olyan virtuális gépeket lehet létrehozni, amelyek a SUSE Linux Enterprise Serverre épülnek és valamilyen célfeladatot látnak el. Az appliance mögötti logika, hogy leegyszerűsítse és felgyorsítsa az alkalmazások újabb példányainak vállalati infrastruktúrába telepítését, vagy ellenkezőleg, azok eltávolítását, valamint mozgatását akár saját szerverek, akár saját adatközpont és egy infrastruktúraszolgáltatás (pl. Amazon EC2) között. Az Open Enterprise Server 11 is képes a SUSE Studióval létrehozott szoftverkészülékek futtatására.

Ki is próbálható

A Novell bejelentése értelmében az Open Enterprise Server 11 azonnal elérhető, a szoftverből egy teljes funkcionalitású, de 60 napra korlátozott próbaváltozat is letölthető. A teljes verziót a Novell a SUSE termékektől eltérően nem előfizetéses konstrukcióban, hanem licencdíjért, amely ráadásul alacsonyabb is mint a korábbi generáció esetében - az Open Enterprise Server 11 ára felhasználónként 174 dollár, míg elődje 258 dollárba került. Az OES 11 felhasználói hozzáférhetnek a Novell jövőre induló Filr szolgáltatásához is. A Filr a különféle rendszerekben tárolt állományokat egységes nézetben tárja a felhasználók felé, akik ugyanúgy érhetik el őket mintha helyben lennének. A Filr a hálózatra csatlakozó bármilyen eszközről elérhető, beleértve akár tableteket, okostelefonokat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról