Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 8. 12:01

A Windows 8 kliensverzióiban is benne lesz a Hyper-V

Lassan csepegteti a Windows 8-cal kapcsolatos információkat a Microsoft - a jövő héten Anaheimben zajló BUILD konferencián valószínűleg sok részletről fellebben a fátyol és talán az első nyilvános előzetest is bemutatja a cég, addig azonban maradnak a vállalat által elejtett információk.

A hivatalos Windows 8 blogban olvasható bejegyzés szerint az új operációs rendszer esetében nem csak a szerverváltozatoknak, hanem a kliensekre szánt verzióknak is része lesz a Hyper-V virtualizációs köztesréteg.

Akár 32 processzormag egy VM-nek

Egy desktop esetén a virtualizációt szoftverfejlesztés és -tesztelésmellett például akkor lehet érdemes használni, ha egy szoftver nem kompatibilis az új operációs rendszerrel és irreálisan bonyolult vagy költséges lenne átírni. Egyes vélekedések szerint a Windows 8 esetében a virtualizáció képezhet hidat az x86 chipekre (desktopok, notebookok) írt kiadások és az ARM-on futó verziók (pl. tabletek)  között, megteremtve a szoftverkompatibilitást a kettő között. A Hyper-V beépítésének céljáról a blogban nem esik szó, néhány technológiai részlet azonban olvasható.

A Microsoft által közöltek szerint a Windows 8-nak csak a 64 bites változatai kapják meg a Hyper-V virtualizációs köztesréteget, ezeken azonban akár 32 bites operációs rendszerek is futtathatók vendégként. Elvárás a virtualizációs támogatással felvértezett AMD vagy Intel processzor, valamint a minél nagyobb memória - 4 gigabájt operatív tár esetén legfeljebb 4 virtuális gépünk lehet, ennél nagyobb memória azonban megnyitja a lehetőséget 5 vagy több VM elindítására is. A blogbejegyzés szerint egy virtuális gép legfeljebb 32 processzormagot és 512 gigabájt memóriát kaphat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows Server esetén a Hyper-V a Server Managerből telepíthető, a kliensverzió esetében a Windows Features menüből lehet ki- és bekapcsolni, derül ki a blogbejegyzésből. A Windows 8-on virtualizált gépekhez két módon lehet hozzáférni, az egyik az Remote Desktop Protocol, a másik pedig a VM Console, amely legfeljebb egy monitort és 1600x1200 pixeles felbontást támogat. A virtuális gépeket a Hyper-V Managerrel lehet felügyelni, csakúgy mint ma a szerverváltozatok esetén. A blogbejegyzés szerint a Windows 8 klienseken futó Hyper-V támogatni fogja a sleep módot és a virtuális switchek a vezeték nélküli hálózati vezérlőkkel is együttműködnek, ami laptopok esetén lehet fontos.

Aszinkron replikáció a szerverváltozatban

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Microsoft a júliusi Worldwide Partner Conference eseményen élőben is megmutatta a Windows 8 szerverváltozatát és annak virtualizációs képességeit. Az új szerver operációs rendszerre mint a privát cloudok egyik legfontosabb építőkövére tekint a Microsoft, ennek megfelelően különösen fontos szerepet kap benne a virtualizáció a következő generációs Hyper-V köztesréteg beépítésével. Feltehetően a kliens- és szerververzió virtualizációs képességei nem fognak jelentősen különbözni.

A Microsoft a WPC-n a Hyper-V aszinkron replikációs képességét demózta, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre - ennek főleg hibatűrő földrajzi elosztott fürtök építésénél van jelentősége. A távoli VM-ek elvileg akár az Azure felhőben is működhetnek, így nem lenne szükség backup adatközpont építésére sem, a felhasználó pedig a ténylegesen igénybe vett erőforrások után fizet.

A Microsoft egyelőre hallgat arról, mely Windows-verziókba kerül bele a Hyper-V asztali oldalon, könnyen elképzelhető hogy csak a vállalatoknak szánt Professinal és Enterprise kiadásoknak lesz része a virtualizációs köztesréteg, de egyelőre azt sem tudni, milyen verziók kerülnek piacra az operációs rendszerből. Feltehetően erről is lesz szó a jövő heti BUILD-en, ahonnan a HWSW élőben közvetít.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról