Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 25. 07:02

Távozik az Apple-től Steve Jobs

Távozik az Apple éléről Steve Jobs - jelentette be a vállalat tegnap. A karizmatikus vezető az egészségi állapota miatt nem tudja ellátni a cégvezetéssel járó feladatokat, az elnök-vezérigazgatói pozíciót Tim Cook operatív igazgatónak adja át.

Lemondott elnök-vezérigazgatói tisztségétől Steve Jobs, az Apple társalapítója. Indoklása szerint egészségi állapota annyira megromlott, hogy már nem tudja megfelelően ellátni a feladatait - Jobs január közepe óta betegszabadságon van, de bennfentes források szerint a fontosabb döntésekbe távollétében is beleszólt és ez a közeljövőben is így marad. A vezetőt az Apple igazgatótanácsának élére választották, utódát, Tim Cookot pedig beválasztották az igazgatótanácsba.

"Mindig azt mondtam, ha eljön a nap amikor már nem tudom elvégezni a munkámat mint az Apple elnök-vezérigazgatója, én leszek az első aki szól" - írta Jobs. "Sajnos ez a nap eljött." Az 55 éves cégvezető egészségi állapotáról semmilyen tájékoztatást nem adott, a találgatások szerint az eset a nála korábban diagnosztizált hasnyálmirigy-rákkal vagy a 2009-ben elvégzett májátültetéssel lehet összefüggésben - utóbbi miatt legyengülhetett az immunrendszere, ami nem ritkaság a transzplantált betegek körében.

Tim Cook és Steve Jobs

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Apple új vezére Tim Cook, aki eddig operatív igazgatóként dolgozott, Jobs távollétében pedig a cég napi üzletét is irányította. Cook 50 éves, 1997-ben a Compaq alelnöki székét hagyta ott, hogy csatlakozzon a vállalathoz nem sokkal azután, hogy Steve Jobs visszatért oda. Régóta úgy emlegetik, mint az Apple elnök-vezérigazgatói pozíció első számú várományosát, akivel kapcsolatban csak az volt a kérdés, mikor veszi át a kormányrudat. "Meggyőződésem, hogy az Apple legfényesebb és leginnovatívabb napjai még hátravannak. Előre várom hogy ezeket láthassam és hogy az új pozíciómból hozzájáruljak a sikerhez" - írta Jobs.

A bejelentés hírére a cég részvényeinek árfolyama 5,7 százalékkal csökkent, vagyis a befektetők aggódnak Jobs távozása miatt, de az esés nem drámai - a bejelentés egy ideje benne volt a levegőben, a piac már beárazta. 2009-ben Jobs már elhagyta egy időre az Apple kötelékét hogy gyógyulására koncentráljon, a távozásának híre akkor is kisebb sokkot okozott a piacon, de ma már tudjuk, hogy a vállalat nélküle is működőképes - egy, a Wall Street Journalnak nyilatkozó bennfentes szerint a termékterv évekre előre megvan az Apple-nél, mivel a vezetőség korábban hosszú időt töltött ezek kidolgozásával. Abban azonban mindenki egyetért, a vállalatnál egy korszak véget ért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról