Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 16. 15:04

Megérkezett a Firefox 6

Az előre kijelölt ütemtervben foglaltnál egy nappal korábban, már ma megjelent a Firefox 6.0-s verziója. A legfrissebb kiadás változatos hibákat és biztonsági sérüléseket javít, a számottevő újdonságok száma azonban kicsi.

Hatalmas sebességgel fogyasztja a Firefox a főverziókat a kiadási sebesség felpörgetése után, a ma elérhetővé vált változat már a hatodik a sorban. Az új számozási filozófiának megfelelően a verzió azonban csupán a böngésző helyét jelenti a sorozatban, semmilyen úttörő megoldás nem kapott helyet a most megjelent kiadásban. A böngésző időre, sőt, idő előtti megjelenése ugyanakkor azt mutatja, hogy rendben lezárult a gyorsított ütemű kiadásokra való átállás. A böngésző angol és magyar verziója egyelőre a Firefox FTP-szerveréről tölthető le.

Óvatos újítás

A Firefox 6 jelentős újításokat nem hordoz, a felhasználó számára gyakorlatilag az egyetlen feltűnő apróság, hogy a címsávban a böngésző kiemeli a meglátogatott domaint, ami az adathalász (phishing) támadások ellen védhet. A megoldás nem újdonság, a Google Chrome gyakorlatilag megjelenése óta tartalmazza ezt a funkciót. Javult továbbá a Firefox Sync, a szolgáltatás már gyorsabban felfedezi az egy felhasználóhoz kapcsolt böngészőket és indítja el a szinkronizációs folyamatot.

Jelentősebb változásokat találhatunk a felhasználói interfész alatt, a böngésző motorja ugyanis már támogatja a WebSockets prefix API-k legfrissebb szabványvázlatát, az EventSource server-sent eseményeket, vagy a window.matchMedia funkciót. A böngészőbe bekerült a Scratchpad JavaScript interaktív fejlesztői környezet is. Érdekesség, hogy a Firefox 6 megkapta a DOM érintés-alapú eseményeket is, így jobban működik a multitouch az érintőképernyőkön és a trackpadokon is. A fejlesztők számára a Mozilla az összes fontosabb változást részletesen összefoglalta.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy a HWSW korábban megírta, a Google Chrome-hoz hasonlóan a Firefox is átállt a szorosan ütemezett böngészőverzió-kiadásra. A mintegy hathetente megjelenő kiadásokban folyamatosan megtalálhatóak lesznek a legfrissebb fejlesztések, a kiadásról lekéső új funkciók pedig a következő változatban kerülnek majd a felhasználók elé. A kiszámítható ütemezéssel egyrészt a fejlesztők is könnyebben tudnak számolni, másrészt a fontos, de egymáshoz nem kötődő funkcióknak nem kell egymásra várniuk a nagy verziók kiadásával.

Nincs támogatás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mozilla új terméktámogatási rendszerében folyamatosan csak a legfrissebb kiadás kap támogatást és biztonsági frissítéseket, a meghaladott verziószámú kiadásokat használók pedig magukra maradnak. Az új terméktámogatási filozófia hatalmas vihart kavart nagyvállalati körökben, rengetegen jelezték, hogy a Mozilla gyors termékkiadási hullámait egyszerűen nem képesek lekövetni a sokgépes hálózatokkal rendelkező nagyvállalatok. Ilyen környezetekben ugyanis a többszáz konfiguráción, többezer egyéb szoftver jelenlétében tesztelik az új böngészőt, ez pedig esetenként hónapokig is eltarthat - ennél pedig az új Firefox-kiadások gyorsabban jönnek ki.

A Mozilla termékigazgatói több fórumon is elmondták, hogy a vállalati felhasználók igényeire a kis fejlesztőcsapat nem tud tekintettel lenni. Ennek megfelelően a böngésző biztonsági frissítéseit rendszeresen a következő kiadásba írják bele, a biztonságra vágyó felhasználók számára tehát a folyamatos frissítés az egyetlen megoldás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról