Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 12. 09:23

Elrajtolt a Windows Intune új verziójának bétája

Ahogy azt a korábbi pletykák alapján sejteni lehetett, a Microsoft kiadta a felhőalapú Windows Intune kliensfelügyeleti megoldás új bétáját. A redmondi vállalat az ügyfelek által leginkább kért képességekkel bővítette az Intune-t.

Amint az ismert, az idén tavasszal elrajtolt Windows Intune a saját, helyben telepített és üzemeltetett desktop-felügyeleti megoldások kiváltását célozza, amihez a Microsoft cloudját használja fel platformként. A szolgáltatás segítségével a rendszergazdák a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott PC-k működését, ellenőrizhetik a gépek állapotát, hardver- és szoftverleltárt készíthetnek, beállíthatják az automatikus frissítésekre vonatkozó házirendeket vagy a biztonsági szabályokat (tűzfal, vírusvédelem). Az Intune-on keresztül akár távsegítség is nyújtatható.

Az új Intune-verzióba azokat a képességeket építette be a Microsoft, amelyeket a felhasználók a leginkább kértek. A legfontosabbnak tűnő fejlesztés, hogy a szolgáltatás már nem csak a Microsoft szoftvereihez érkező javításokat kezeli, hanem a más szállítók termékeihez kiadott frissítéseket is lehet vele telepíteni. A béta programban résztvevők 2 gigabájt ingyenes tárhelyet kapnak a Microsoft Azure cloudban, ahol a telepítésre váró szoftverfrissítéseket tárolhatják, ezt felárért azonban bővíteni lehet.

A rendszergazdáknak az új Intune-nal lehetősége lesz számos különféle feladatot távolról is elindítani az általuk felügyelt gépeken, ezek közé tartozik a víruskeresés, a vírusirtó adatbázisának frissítése, valamint a PC újraindítása. Az Intune-nak továbbra is része a Diagnostics and Recovery Toolset (DaRT), amely több mint két tucat segédeszközt tartalmaz a windowsos gépek hibaelhárításához. A korábbinál részletesebb hardverleltárt is építettek az Intune-ba, valamint megjelent a lehetőség olyan adminisztrátori fiókok létrehozására, amelyek csak megtekinteni tudják a felügyelt gépekkel kapcsolatos információkat, de módosításokat nem hajthatnak végre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az új Intune szoftverlicencek követésére is alkalmas, a különféle Microsoft kiskereskedelmi és OEM konstrukciók mellett más szoftverszállítók licenceit is kezeli. Így az Intune-t használó cégek egyszerűen nyomon követhetik, hogy alakul a megvásárolt és ténylegesen telepített licencek aránya a szervezetnél és optimalizálhatják a szoftvergazdálkodásukat.

Az Intune kliensprogramja Windows XP SP2 vagy újabb desktop operációs rendszerekkel kompatibilis, de csak a vállalati verziókkal (Business, Professional, Enterprise, Ultimate) működik. A megoldás legnagyobb előnye, hogy nem igényli helyben telepített és üzemeltetett menedzsment-szerver és szoftverek megvásárlását, havidíjas előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe - havonta és PC-nként 11 dollár a szolgáltatás ára, amiben benne van a Windows 7 Enterprise upgrade jogosultság is.

Az Intune 2.0 újdonságait bemutató dokumentum itt érhető el, egy részletesebb videó pedig itt tekinthető meg. A béta programba ezen a linken lehet jelentkezni - ez 10 PC-n használható 30 nappal a végleges verzió indulása utánig. Egyelőre nem tudni, mikor indul éles üzemben az Intune 2.0, de valószínűleg nem fog majdnem egy év eltelni a béta és a végleges szolgáltatás indulása között mint az Intune 1.0 esetében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról