Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 8. 09:08

Demokratizálja az adattárházakat a Sybase

Bemutatta IQ adatbázisának legújabb verzióját az SAP által tulajdonolt Sybase. Az IQ 15.3 küldetése, hogy akár több ezer egyidejű felhasználóig skálázódva mindenki számára biztosítsa a hozzáférést a felhalmozott információkhoz, hogy egy szervezetben mindig a legjobb döntések születhessenek.

A bétateszt után ma elrajtolt a Sybase IQ 15.3 adatbázis, amely a nagyvállalati adattárházakat célozza. A továbbra is oszlop-alapú tárolást megvalósító adatbázis legfontosabb újdonsága a PlexQ grid, amely révén adattárház vagy üzleti intelligencia feladatok esetén több ezer párhuzamos felhasználóig és lekérdezésig skálázható a rendszer.

Elosztott lekérdezésfuttatás

A Sybase szerint az üzleti analitikában rejlő lehetőségeket akkor tudják teljesen kiaknázni a vállalatok, ha minden dolgozó hozzáfér a valós idejű adatokhoz és az elemzést az alapfolyamatok részévé lehet tenni. Csakhogy ma még ez egyáltalán nem jellemző, az adattárház-felhasználók 70 százalékánál csak a back-office-nak vagy egyes részlegeknek van hozzáférése - hivatkozik a Gartner adataira cég. Ennek kiküszöbölésére a Sybase új adatbázisát úgy fejlesztette, hogy lehetővé tegye minél több párhuzamos felhasználó kiszolgálását, sok lekérdezés futtatását.

Az IQ 15.3 PlexQ egy masszívan párhuzamos (MPP) architektúrára épül, a Sybase szerint ezzel sikerült legyőzni a skálázódási korlátokat. A PlexQ elosztott lekérdezési platform azonban meglepő módon nem "shared nothing", hanem "shared everything" megközelítésű, a Sybase szerint adattárház és üzleti analitikai felhasználás esetén ennek előnye, hogy lehetővé teszi a lekérdezések párhuzamos futtatását anélkül hogy a grid valamely elemét, a szervereket vagy a SAN-t túlterhelné. Egy Sybase IQ 15.3 PlexQ gridben az adatbázis egy önálló tárolón található, míg a katalógus-metaadatok, a tranzakciós logok és az átmenetileg tárolt (temporary) adatok a csomópontokon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amennyiben a lekérdezést optimalizáló Sybase IQ Optimizer az elemzés során arra jut, hogy a lekérdezés túlterhelne egy csomópontot, megpróbálja párhuzamosítani és több node-ra osztani (Ez a folyamat, illetve az elosztottan érkező eredmények összesítése a Distributed Query Processing, DQP). Ugyanakkor, ha a lekérdezés nem szaturálja egy csomópont erőforrásait, azt általában nem éri meg párhuzamosítani és elosztottan futtatni a csomópontok közti kommunikációs hálózatot és a storage-ot érő többletterhelés miatt.

Nem mindig segít

A Sybase saját tesztjei szerint egy PlexQ gridben a csomópontok számát 2-ről 4-re növelve a lekérdezések lefutásához szükséges idő jellemzően 40 százalékkal csökkent, 8 csomópont beiktatása esetén pedig hozzávetőleg a harmadára esett vissza, egy csomóponttal szemben pedig nagyjából 80 százalék az időmegtakarítás. Persze vannak olyan lekérdezéstípusok, amelyek nehezen párhuzamosíthatók és nem profitálnak a DQP-ból, ilyenek például a nagyon sok rekordot (sort) eredményül adó keresések, a kisebb, egyszerű lekérdezések, illetve a rendezést (SORT) is magukban foglaló lekérdezések. Ugyanakkor a számításintenzív oszloplekérdezések (pl. mintakeresés, "LIKE"), vagy a komplex lekérdezések esetén az elosztott futtatás rendszerint látványos gyorsulást eredményez.

Annak érdekében, hogy a szervezeti egységek dedikált erőforrásokkal rendelkezhessenek, a gridet alkotó szerverek logikai csoportokba rendezhetők - a vállalatok afféle önkiszolgáló adatraktárakat építhetnek ki a különféle részlegeik számára. Az adatbázis a legtöbb népszerű vagy feltörekvő nyelven megszólítható API-kon keresztül, valamint Web Services interfésszel is rendelkezik, amelyen át egyszerűen integrálható bármilyen szoftverbe. Az IQ 15.3 újdonságai iránt érdeklődőknek érdemes lehet végignézni a Sybase 1 órás videóját és a hozzá tartozó prezentációt itt.

A Sybase IQ 15.3 a vállalat tájékoztatása szerint már elérhető, a szoftver a legtöbb elterjedt szerver operációs rendszeren (Windows, Red Hat és SUSE Linux, Solaris, AIX, HP-UX) fut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról