:

Szerző: Folyó Gergely

2011. július 5. 13:48

Dél-Koreában elektronikus tankönyvekre váltanak

Okosítják az iskolákat Dél-Koreában, 2015-ig digitális tankönyvekre váltanak, amiket a diákok számítógépek, tabletek vagy okostelefonok segítségével olvashatnak. A kormány az online oktatás területén is célkitűzésekkel állt elő, a tanárok továbbképzése folyamatosan zajlik majd.

A nemzetközi felmérések alapján Dél-Korea oktatási rendszere a legjobbak között van mind gazdálkodási, mind társadalmi tekintetben, ebben pedig nyilvánvalóan közreműködik a technológiai fejlettsége is - az országban például a világon elsőként vezették be minden általános és középiskolába a szélessávú internetet. A mostani célkitűzések is hasonlóan előremutatók: az Oktatási Minisztérium szerint 2015-re az országban száműznék a vastag, papírból készült tankönyveket.

Okosan oktatnak

A kezdeményezés miatt nem kell új könyveket írni, hanem a már meglévőket fogják digitális formába konvertálni, amiket azután egy felhőalapú rendszeren keresztül bármelyik diák elolvashat okostelefon, tablet vagy okostévé segítségével. A digitális technika a könnyebb szerkesztésnek is teret enged, a jövőben a tankönyveket nem csak kibővítik és színesítik, de kétfajta tanulási módszert is alkalmaznak majd bennük, és az sem elképzelhetetlen, hogy némelyik darabban a nehézségi szint is változtatható legyen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A minisztérium tervei szerint a 2,4 milliárd dolláros program jóvoltából az általános iskolások 2014-re, míg a középiskolások egy évvel később férhetnek hozzá a digitális tankönyvekhez. Szintén a reformok keretében 2013-tól, három éven keresztül folyamatosan növelik majd az úgynevezett online osztályok számát - ezeknek az óráin azok vehetnek részt, akik egészségügyi vagy más okokból kénytelenek az iskolán kívül folytatni a tanulmányaikat.

A kormány tervei között szerepel továbbá, hogy az úgynevezett University-Level Program kihasználására bátorítaná a diákokat, melynek keretében azok felsőoktatási színvonalú órákat vehetnek, az iskola utáni programok alatt pedig IPTV-n keresztül tanulhatnak többek között idegen nyelveket. Az Oktatási Minisztérium kiemelt figyelmet szentel az újdonságoknak, nem csak a tanteremben várhatók vízválasztó változások, de az ország oktatási versenyképességén is javíthatnának. Az "okos oktatás" viszont a tanárok számára is új, ezért a tervek szerint 2012-ben megkezdődik az oktatók átképzése, így egy-egy év alatt egynegyedüket lehetne felkészíteni a digitális átállásra.

A Samsung is besegít

Érdekes, hogy éppen hetekkel ezelőtt, a kormányzati tervektől függetlenül jelentette be a Daegu középiskola a Samsunggal való megállapodását, amelynek keretében a tantermekben Galaxy Tabeket alkalmaznának például a tananyag megosztására. A tabletekre előtelepített alkalmazások kerülnek a tervek szerint, ezeket kifejezetten a RFID funkciókra fogják kihegyezni, továbbá a tanárok a kütyükkel kommunikálhatnának a gyerekekkel és a szüleikkel - például így küldhetik el nekik a digitális bizonyítványokat. Ha a dél-koreai kormány valóban tudja tartani a terveket, a szintél dél-koreai Samsung valószínűleg különösen jól már majd a fejlesztésekkel

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.