Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 22. 13:11

Ubuntu: az okostelefonod a következő PC-d

A jövő heti barcelonai Mobile World Congressen mutatja be a Canonical új fejlesztését, az Ubuntu for Androidot. A vállalat elképzelése szerint egy dokkolóba állított, monitorra vagy tévére kapcsolt erős okostelefon megfelelő teljesítményű ahhoz, hogy akár asztali gépként is működhessen, ehhez biztosítja a szoftverkörnyzetet az Ubuntu.

A Canonical szerint a jelen és főleg a jövő erőteljes processzorral és grafikus vezérlővel felszerelt okostelefonjai elegendő teljesítményt nyújtanak ahhoz, hogy akár PC-ként is be lehessen vetni őket, ehhez csak egy billentyűzet, egér és egy kijelző csatlakoztatására, no meg megfelelő szoftverre van szükség. Számos olyan okostelefon létezik ma is a piacon, amelyhez elérhető dokkoló, csatlakoztatható külső billentyűzet és megjelenítő, azonban a telefonokon futó szoftver (akár Android, akár iOS, akár más) alapvetően kis kijelzőre és érintéses vezérlésre optimalizált, nem jelenít meg egyszerre több ablakot és minden alkalmazást teljes képernyőn futtat, ezért a PC-stílusú használatot, a párhuzamos programfuttatást nem igazán támogatja.

PC-nek is elég erős mobilok

Itt jön a képbe az Ubuntu for Android, amely a Canonical által fejlesztett felhasználói szoftverkörnyezet dokkolható okostelefonok részére. A Canonical elképzelései szerint a telefont dokkolóba helyezve a felhasználó elindítja az Ubuntu for Androidot, és a csatlakoztatott kijelzőn egy teljes értékű asztali környezetet kap, az Ubuntu Linuxon megszokott alkalmazásokkal - a rendszernek része a Chromium böngésző, a Thunderbird levelezőkliens, a VLC médialejátszó, a PiTiVi videoszerkesztő, a Gwibber IM-kliens, valamint az Ubuntu zenelejátszója és képgalériája, de természetesen akár további programok is telepíthetők - az alkalmazásokat a Unity felületen tálalja a felhasználó elé a szoftver.

"Miért vinnél magaddal két eszközt, amikor egy is elég lenne? A következő csúcskategóriás okostelefonodban sokkal több erő van mint amit egy telefontól várnál és több mint elég egy laptophoz. Úgyhogy összehoztuk az Androidot az Ubuntuval, a világ kedvenc szabad operációs rendszerével, hogy egy munkára használható asztali környezetet adjunk, ami elfér a zsebedben. Android a telefonhoz, Ubuntu az asztalhoz, együtt egy készülékben, együtt" - foglalja össze az elképzelést a Canonical weboldala.

Az Ubuntu for Android a mobil natív operációs rendszerének adataihoz is hozzáfér, például a névjegyzékhez, a naptárhoz vagy a böngészési előzményekhez, a programnak része egy tárcsázó, tehát a telefonos funkciókról sem kell lemondani arra az időre, amíg a készülék dokkolva van - headsettel ugyanúgy beszélhetünk és SMS-eket is lehet fogadni, küldeni, sőt, az androidos alkalmazásokat is elérhetjük. A fejlesztők szerint az Ubuntu for Android vagy akár a hozzá hasonló kezdeményezések teljesen átalakíthatják a mobilos kiegészítők piacát és erős keresletet generálhatnak a dokkolók, például beépített projektorral rendelkező modellek - amennyiben az elgondolás sikeres lesz, új típusú  perifériák virágzására is számítani lehet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Ubuntu for Android indításához az Androidot nem kell leállítani és a telefont nem kell "újrabootolni" a használatához, az Ubuntu párhuzamosan fut az Androiddal - a működéshez kétmagos processzorra van szükség, dokkolt állapotban az Android és az Ubuntu a telefon egy-egy magján fut. A hardverkövetelmények között 1 GHz-es kétmagos processzor, 512 megabájt RAM, és OpenGL,ES/EGL driverrel rendelkező grafikus chip szerepel, na meg természetesen szükség van HDMI-kimenetre, USB host csatlakozóra a billentyűzet és egér illesztéséhez, na meg 2 gigabájt tárhelyre az Ubuntu for Android rendszerkép tárolásához.

03:57
 

Ubuntu Desktop Running On Android

Még több videó

Hardveres módosítás kell

A Canonical szerint némi hardveres módosításra szükség van az elképzelés működéséhez a telefon szintjén, így szinte kizárt, hogy a korábban megjelent okostelefonok "ubuntusíthatók" legyenek, de a jövő heti MWC-n bemutatkozó készülékek között már lehet hogy lesz olyan, amelyet felkészítettek az Ubuntu for Android futtatására - a Canonical mindenesetre jelen lesz az eseményen és demózni is fogja a szoftverét, amellyel a gyártók egyedivé tehetik androidos modelljeiket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.