Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 28. 12:48

Túllép a FarmVille-en a Zynga

A webes játékokat fejlesztő Zynga a Facebookon hódító FarmVille-ről lett híres. A céget sokra értékelték és sok befektetői bizalmat is kapott. Legújabb terméküket látva nem is véletlenül, az Empires & Allies közösségi játék alig 25 nap alatt szerzett 39 millió felhasználót, megelőzve a nagy elődöt.

A közösségi, harci stratégiai játék kedves animált grafikával lopja be a felhasználók szívébe magát, nem mellesleg történelmet is ír, ugyanis ez minden idők leggyorsabban növekvő játékosbázisa új termék esetén. A PC-s és konzolos játékoknál is csak a nagymenő sorozatok sokadik felvonásai képesek ennyi játékost elérni. A Zynga valószínűleg megtalálta a sikeres casual játékkészítés tökéletes fortélyát, s úgy tudnak összeállítani egy-egy új terméket, ahogyan Ernest Hemingway is a jéghegy-elmélet kifinomult receptje alapján tudott megírni bármennyi sikeres regényt.

Minden napra 1 millió új játékos

Az Empires & Allies piaci szereplése szinte hihetetlen, az újonnan indult játék jelenleg átlagosan napi 1-1 millió új játékost tud felmutatni az AppData mérései alapján, de az első robbanással együtt kevesebb mint egy hónap alatt lett meg a 39 millió. A Zynga egyik ütőkártyája, hogy jól bejáratott csatornája a Facebook, ahol könnyen beindíthatja az új termékek szekerét. A felhasználók gyors gyűjtéséhez pedig hozzájárul, hogy az alapjáték minden esetben ingyenes, a játékosok kizárólag a játék világán belüli virtuális javakért és időt spóroló előnyökért fizetnek.

Az új játékkal pedig nem csak a FarmVille-t már megunó emberek kezdtek foglalkozni, két héttel ezelőtt ugyanis még csak 249 millióan játszottak a Zynga játékaival, most pedig 269 millióan, tehát az új játék indításával további 20 millió új felhasználót sikerült becsábítani. A cégnél regisztrált játékosszám növekedése ugyan egyre jobban lassul, de az Empirer & Allies kezdeti sikere jól mutatja, hogy minden egyes kiaknázatlan tematika újabb több tízmillió új ügyfelet hozhat.

Eljött az ideje, hogy rendes játékokat is csináljon a Zynga

Maga a játék, az Empires & Allies teljes mértékben beleillik a Zynga stílusába, ugyanis hiába egy háborús játékról van szó, a dizájn, egyszerű, kedves, szerethető. Nem igyekszik a nagy konzoljátékok nyomába grafikailag, de látszik rajta, hogy nem egy 10 évvel ezelőtti játékot löktek be a böngészőbe. A Los Angeles-i Zynga stúdióban számos Electronic Arts-tól távozott fejlesztő dolgozott  a címen, többek közt olyanok, akik a Command and Conquer létrejötténél is segédkeztek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egyetlen rizikós pont a Zynga szempontjából, hogy az Empires & Allies harcrendszere sokkal komplexebb lett mint amilyen például a FarmVille esetében az aratás és tehénfejés. A játékot kipróbáló szakújságírók is elismerően nyilatkoztak a szárazföldi, légi és vízi egységeket is felsorakoztató ütközetekről, illetve említették, hogy kételkednek benne, hogy az egyébként főként középkorú nőkből álló Zynga-közönség hogy fogadja majd ezt a stílust. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a FarmVille-től eltérő műfaj csak bővíteni fogja a Zynga felhasználói palettáját és olyanok is beszállnak, akik egyébként irtóztak eddig az ilyen játékoktól.

Harcban a legnagyobbakkal

Amennyiben itt is megvalósul a FarmVille vagy a CityVille által produkált növekedési görbe, és ha feltételezzük, hogy a jövőbeni címek is hasonlóképp skálázódnak, akkor az Empires & Allies könnyen átugorhatja a nagy kiadók játékait, s pillanatok alatt a hardcore online játékok kiadóinak elitklubjában találhatja magát, ahol jelenleg az Electronic Arts és az Activision-Blizzard tanyázik. Annyi különbséggel, hogy a nagy kiadók még a klasszikus kommunikációs csatornákon dolgoznak kizárólag és a hardcore játékosokra lőnek, a casual réteget épp csak elkezdték megszólítani, a közösségi hálózatokon pedig elhanyagolható a jelenlétük.

A Zynga lépése, miszerint a teljesen átlagos emberek felől kissé átfordul a hardcore, vagy legalábbis eléggé elhivatott játékosok felé, nem túl meglepő, hiszen ezek a játékosok sokkal inkább hajlandóak egy játékkal hosszú ideig foglalkozni, magas szinteken apró előrehaladásért órákat játszani és ezzel pénzt költeni virtuális vagy éppen valós kiegészítőkre. A Blizzard is már egyre több fizetős virtuális kiegészítőt árusít a játékosoknak, amik ráadásul a játékban plusz teljesítményt nem, csak jobb kinézetet jelentenek.

A konkurenseknek, többek közt az Electronic Artsnak pedig ideje komolyan venni a Zyngát, ugyanis a hirtelen híres lett vállalat a mostani csapása után a következő terve, hogy egy közösségi alapokon nyugvó “emberszimulátort” indít, méltó ellenfélként az EA Sims sorozatának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról