Szerző: Koi Tamás

2011. május 27. 11:02

Fontos fejlesztési lépés zárult le a Vodafone-nál

Kritikus fázishoz ért a Vodafone Magyarország hálózatmodernizációs programja: a cég május végén befejezte az infrastruktúra központi elemeinek, vagyis szakszóval a maghálózati elemek cseréjét. A folyamat része annak a modernizációs projektnek, melynek eredményeként a Vodafone hálózata 2012-re teljesen kicserélődik.

Befejezte a maghálózati infrastruktúra-elemek modernizációját a Vodafone. A fejlesztés eredményeként a központi hálózat kapacitása a többszörösére nőtt, emellett javult több szolgáltatás minősége, illetve új szolgáltatások is megjelentek a cserének köszönhetően. A szolgáltató a Huawei berendezéseit használta a központi elemek modernizációja során is - köztük olyan rendszerekkel, melyeket eddig még sehol a világon nem alkalmaztak.

Ambiciózus tervek

A több mint három éve indult munkálatok biztosították az alapot a Vodafone rádiós hálózati modernizációjának is, mely idén tavasszal indult. A teljes hálózatmodernizáció eredményeként a Vodafone azt tervezi, hogy 2012 nyarára országosan legalább 14,4 Mbps elméleti letöltési sávszélességet és 5,2 Mbps elméleti feltöltési sávszélességet nyújtson azokon a területeken, ahol 3G/UMTS lefedettséget biztosít. A cég emellett a 2G-s hálózaton országos lefedettségű EDGE-szolgáltatást is ígér, ami a Vodafone szempontjából azért lényeges, mert az operátor eddig csak GPRS technológiát biztosított azokon a helyszíneken, ahol nem volt 3G-s szolgáltatás.

A maghálózat modernizációs munkálatai során a Vodafone és a Huawei szakemberei négy új központi rádiós kontrollert (Radio Network Controller, vagyis RNC) üzemeltek be, illetve 44 bázisállomás kontrollert (Base Station Controller, BSC) kötöttek át a Huawei által gyártott mobil kapcsolóközpontra (MSC). A jelenleg is üzemelő BSC-ket a szolgáltató korábbi szállítója, a Nokia Siemens Networks biztosította, az átterhelést élő hálózaton hajtotta végre a Vodafone mindenféle fennakadás nélkül. Az NSN eszközöket ezt követően fokozatosan nyugdíjazzák a maghálózati oldalon is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Vodafone szerint az új maghálózat magas fokú redundanciát biztosít, így az ígéretek szerint az esetleges műszaki problémák többsége észrevétlen marad az előfizetők számára. A cég kiemeli, hogy a modernizáció a mobilnet-szolgáltatások sávszélessége és minősége mellett a beszédszolgáltatásokra is kihatással lesz, így például az UMTS lefedettségű területeken a jóval fejlettebb beszédkódolási eljárásnak köszönhetően készüléktől függően jelentősen javulhat a hangminőség.

Jó alap a további fejlesztéshez

A maghálózati elemek korszerűsítése emellett egy sor új szolgáltatás bevezetését is egyszerűbbé teszi, ilyenek például tipikusan az M2M (gép-gép közti kommunikáció) megoldások, melyek a következő évek egyik meghatározó trendjét képviselhetik majd a mobilkommunikációs szektorban. Az új központi hálózat ennek részeként hatékonyabb mobilos fizetési (NFC) megoldásokat is támogat - ilyen tesztrendszer üzemel majd az idei Sziget Fesztiválon is.

A Vodafone a maghálózati elemek cseréjét követően országszerte folytatja a hálózatmodernizációs munkálatokat a rádiós elemek, vagyis a bázisállomások komponenseinek (mikrós átviteli elemek, rádió adó-vevők stb.) cseréjével. A cég első fázisban a Balaton mentén hajt végre modernizációt, majd a tervek szerint az ország nyugati és keleti régiói következnek, végül pedig a fővárosban működő állomások cseréjére kerül sor. A Vodafone rádiós hálózati infrastruktúrájának cseréje mintegy 2500 bázisállomást érint majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról