Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 28. 16:45

Új szervizcsomagot kap a SUSE Linux Enterprise Server 11

Először frissült a SUSE Linux Enterprise Server azóta, hogy a Novell tavaly az Attachmate Group kezébe került és a SUSE önálló üzleti egységgé alakult, amelynek már csak tulajdonosa közös a NetWare egykori gyártójával.

A SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 legfontosabb újdonsága a 3.0 verziójú Linux rendszermag bevezetése. A tavaly júliusban elrajtolt rendszermag a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP1 alapját adó 2.6.32-es kernelhez képest temérdek olyan fejlesztést felvonultat fel, amelyek  szerverkörnyezetben hasznosak, így a SUSE Linux Enterprise Server is profitál belőlük. Maga a Linux kernel 3.0 egyébként csak verziószámban hozott komoly változást a SUSE által kiemelt újdonságok zömét bevezető 2.6.38-as rendszermaghoz képest.

Linux kernel 3.0

Az egyik ilyen fejlesztés a frissített ütemező. A SLES 11 SP2-ben dolgozó kernel látványosan megnöveli a Linux válaszképességét olyan esetekben, amikor egy feladat vagy alkalmazás leterheli a processzort. Egy feladathoz vagy programhoz több szál is tartozhat, ezek korábban egyenlő CPU-időt kaptak és akár teljesen válaszképtelenné tehették az operációs rendszertt. Az automatikus folyamatcsoportosítás azonban az időzítés (scheduling) során együtt kezeli a közös azonosítóval rendelkező folyamatokat, ennek eredményeképp a nagy terhelést okozó folyamatcsoportok mellett több időt kaphatnak a továbbiak.

A memóriaintenzív alkalmazások (pl. adatbázisok, virtualizáció) teljesítményén javít a transparent huge pages támogatás, amelynek köszönhetően a kernel modern processzorokon hatékonyabban kezeli a nagy memórialapokat. Az SP2 egyébként már támogatja a legújabb Intel és AMD processzorokat (pl. "Bulldozer"), valamint a CPU és memória "offliningot" is kezeli, vagyis a szerverek processzorai és memóriamoduljai leválaszthatók az operációs rendszerről és üzem közben cserélhetők, ha ezt a hardver amúgy megengedi. Az operációs rendszerbe több száz új driver került bele különféle chipkészletekhez és kontrollerekhez.

Alapértelmezett Btrfs

A most kiadott frissítés révén a SUSE Linux Enterprise Server 11 lett az első kereskedelmi disztribúció, amely támogatást nyújt a Btrfs fájlrendszerhez. A hír azért meglepő, mert a Btrfs fejlesztése Oracle-mérnökök vezetésével zajlik, az Oracle saját Linuxa pedig a Red Hat Enterprise Linux leszármazottjának tekinthető és még abba sem került bele éles használatra ajánlva a Btrfs. Még a Fedorában sem alapértelmezett a Btrfs, de a tavaly novemberben megjelent OpenSUSE Linux 12.1-ben már igen, az azonban nem egy kereskedelmi operációs rendszert, hanem a SLES-nek a közösségi fejlesztésű "előszobája".

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Brtfs-szel együtt megjelent a SLES 11 SP2-ben a Snapper is, amely a fájlrendszer snapshotkészítési funkcióját kihasználva képes "visszatérni" az állományok korábbi verziójára és visszavonni az azóta elvégzett változtatásokat. Szerverkörnyezetben ez a YaST2-vel és a Zypperrel együtt lehetővé teszi a konfigurációs változtatások vagy a telepített patchek tesztelését és probléma esetén a zökkenőmentes visszatérést a korábbi állapotra.

Virtualizáció

A SLES 11 SP2-en az LXC révén megjelent a konténerek használatának lehetősége. A Solaris által a köztudatba bedobott technológia úgy tud egymástól alkalmazásokat logikailag szeparálni, hogy azok "azt hiszik", hogy önálló, dedikált operációs rendszeren futnak - a megközelítés előnye, hogy nem igényli a teljes virtualizáció teljesítményét. Ha valaki virtualizációs platformként szeretné bevetni a SLES 11 SP2-t, KVM és Xen hypervisor közül egyaránt választhat, KVM esetén egy VM legfeljebb 512 gigabájt memóriát és 64 virtuális CPU-t használhat, Xen esetén 256 gigabájt és 32 vCPU a korlát.

Néhány biztonsági fejlesztéssel is erősödött a SUSE Linux Enterprise Server 11, például TPM-támogatással, vagy éppen alapértelmezésként kikapcsolt, de a rendszerben megtalálható SELinux képességekkel, amelyeket a Novell-féle AppArmor mellett is lehet használni - igaz, a kiadási jegyzékben külön szerepel hogy SELinux használata esetén érdemes külön felvenni a kapcsolatot a SUSE Supporttal, ami arra enged következtetni, ez a funkció nem megfelelően kitesztelt és kiforrott a SUSE Linux Enterprise Serverben.

A SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 mától letölthető az előfizetők számára. Érdemes tudni, hogy augusztusban véget ér a mainstream támogatás a SLES 11 SP1-hez, ezt követően már csak külön szerződéssel lehet támogatást igénybe venni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról