Szerző: Dojcsák Dániel

2011. május 4. 12:39

Viszlát, ingyenes mobilinternet-megosztás!

Az AT&T, a T-Mobile és a Verizon az Egyesült Államokban sikeresen lobbizott azért, hogy az androidos okostelefonok felhasználói ne tudják mobilinternetjüket továbbosztani más eszközök számára. Kivéve persze, ha ezért külön fizetnek.

Az USA-ban nem újdonság, hogy a mobilszolgáltatók a gyártókat és alkalmazásfejlesztőket bizonyos korlátozások betartására vagy bevezetésére kényszerítik - mostanság leginkább azért teszik ezt, hogy a mobilinternetes adatforgalmat valahogyan kordában tartsák. A többnyire korlátlan vagy elég sok adatforgalmat tartalmazó csomagok országában kellemetlen mellékhatás, ha a felhasználók tényleg sok adatot forgalmaznak.

Mobilinternetezz, de ne túl sokat!

Korábban a Skype kapcsán volt hasonló dilemma, s végül a Skype csak úgy kerülhetett be az amerikai App Store-ba, illetve az Android Marketbe is, ha az Egyesült Államok lakói VoIP-hívásokat kizárólag Wi-Fi kapcsolaton keresztül kezdeményezhetnek, 3G-n nem. A Skype esete duplán volt kellemetlen a szolgáltatóknak, mert egyrészt az olcsó mobilinternet csomagot túlhasználták volna a felhasználók, másrészt az átalánydíjas hálózaton keresztül ingyen telefonálhattak volna, ami a hanghívások további csökkenését eredményezte volna.

Az Android 2.2 óta minden eszköz képes a mobilinternet-kapcsolatot továbbosztani, Wi-Fi hotspotot létrehozva. Az USA-ban forgalmazott androidos mobilok esetében ez a funkció azonban le lett tiltva, hasonlóan az iPhone-hoz, ahol ez a lehetőség kizárólag külön előfizetéssel működik. Az iOS-nél a tiltást könnyű tartani, hiszen az App Store-ba nem kerülhet be nem ellenőrzött program, más forrásból pedig legálisan nem lehet telepíteni.

Bezár a nyitottság

Az Android szabados szemlélete viszont felülírta a szolgáltatókkal kötött kényszeres megállapodást, így az USA-ban nagyon gyorsan népszerűek lettek azok a nem hivatalos alkalmazások, amelyekkel a korlátozást megkerülve hotspotot lehet létrehozni. A Marketben megjelentek a nem hivatalos alkalmazások, amivel meg lehetett spórolni a 40 dolláros havidíjat, amit a szolgáltatók kértek a tetheringért.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google most beadta a derekát és elérhetetlenné tette az amerikai Android Marketben azokat a programokat, amik segítettek megkerülni a szolgáltatók akaratát. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben nem lehetséges majd kijátszani a korlátozást, de ehhez már mindenképp a hivatalos alkalmazásbolton kívülről kell beszerezni a programokat. Ez adott esetben biztonsági kérdéseket is felvet, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a népszerű funkció farvizén evezve megjelennek adattolvajok vagy bármilyen más rosszindulatú - a trükköző felhasználóknak mindenképp jobban oda kell figyelni, hogy a külső programforrások megbízhatók-e.

A Google szempontjából viszont ez egy komoly presztízsveszteség, hiszen folyamatosan azt hirdeti a cég, hogy az Android a nyíltságában különbözik a többi mobil operációs rendszertől, de ez már nem az első példa, hogy pontosan ugyanolyan bánásmódban részesíti felhasználóit a rendszer, mint bármelyik zárt megoldás.

Szemléletváltás

Technikailag persze nem tiltotta le ezt a lehetőséget a Google, csak az Egyesült Államokban élő felhasználók jelentős részének elérhetetlenné tette. Ha bármelyik T-Mobile, AT&T vagy Verizon előfizető megpróbálja letölteni a tethering alkalmazások egyikét, akkor egy szürke, nem működő linkbe botlik és egy figyelmeztetésbe, mely szerint az elem nem elérhető. A lépés ellenkezik minden korábbi Google-megnyilvánulással, ami a netsemlegességről és a nyitott platformokról szólt. A Google stratégiája onnantól kezdve, hogy vezető mobilplatformmá vált, minden bizonnyal megváltozott, s a nyitottság úgy tűnik egyre kevésbé szerepel a napirenden.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról