Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 5. 10:48

Szabadon letölthető a Microsoft iSCSI Software Target

A Microsoft iSCSI Storage Target birtokában harmadik szállítótól származó szoftver vagy hardver nélkül építhető iSCSI-alapú tárolóhálózat Windows Server 2008 R2 környezetben.

Ingyen letölthető a Microsoft iSCSI Software Target 3.3. Az iSCSI tárolóhálózat létrehozását lehetővé tevő megoldás korábban kizárólag a kimondottan tárolókra fejlesztett, a nagyközönség számára nem elérhető Windows Storage Server részeként volt elérhető, 2009 óta pedig MSDN- és TechNet-előfizetők is hozzájuthattak, de csak tesztelési, fejlesztési célokra használhatták. A redmondi vállalat tegnap úgy döntött, minden Windows Server 2008 R2 felhasználónak ingyen adja a szoftvert és lehetővé teszi a bevetését kereskedelmi, éles környezetben is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szoftverrel egy Windows Server 2008 R2-t (vagy annak leszármazottját, pl. Small Business Server) futtató szerverből iSCSI protokollon keresztül elérhető tároló hozható létre, amely blokkszinten meg tudja osztani diszkjeit más gépekkel. Az iSCSI Software Target nagy segítséget nyújthat virtualizált környezetben, hibatűrő fürtözésnél (failover cluster), konszolidációs feladatoknál, illetve lehetővé teszi hogy helyi háttértárat nem tartalmazó számítógépek iSCSI-n keresztül egy távoli gépen tárolt operációs rendszert bootoljanak be.

Mivel a Windows Server 2008 R2 csak 64 bites verzióban érhető el, az iSCSI Software Target 3.3 is csak ilyen kivitelben érhető el és korábbi Windows-verziókra vagy asztali operációs rendszerre (pl. Windows 7) nem is telepíthető. További megkötés, hogy Windows Server 2008 R2 esetén nem elegendő a Core telepítés, a szoftver csak teljes telepítésen használható. A telepítéshez, konfiguráláshoz és a használathoz a legfontosabb információkat a Microsoft hivatalos blogjában érdemes keresni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról