Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 3. 09:43

Megvásárolja a Wyse Technologyt a Dell

Bejelentette a vékonykliens-megoldásokban és desktop virtualizációban utazó Wyse Technology megvásárlását a Dell - az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, de az akvizíció értékét nem hozták nyilvánosságra.

A vékonyklienseket és a desktop virtualizációt leginkább nagyvállalatok használják a desktop-infrastuktúra üzemeltetésének egyszerűsítésére. A virtualizált PC-infrastruktúra legnagyobb előnye akkor jelentkezik, mikor egy vállalat rengeteg azonos rendszerképet alkalmaz kevéssé erőforrásigényes, specifikus feladatokra, így könnyen tudja azokat menedzselni központilag, drasztikusan visszaszorítva a szervizlátogatások számát.

A szoftver- hardverréteg szétválasztásával fokozódik a rendelkezésre állás is, mivel az üzletfolytonosságot érintő leállások az adatközpontokban ritkábbak, ahogyan a vékonykliensek is megbízhatóbbak és a PC-knél és hosszabb élettartamúak is, cseréjük ritkábban szükséges. Ezek az előnyök tovább fokozódnak, ha a szervezet földrajzilag elosztott, ami még nagyobb megtakarításokra nyújt lehetőséget, mivel nem kell minden telephelyen rendszergazdákat tartani, csak esetleg egy-két tartalék vékonyklienst, amelyek néhány perc alatt csatasorba állíthatók, így a hibák elhárítása is gyorsabb lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A VDI és a vékonykliensek terjedése a PC-vásárlási szokásokra is hatással lesz: a hosztolt virtuális desktop architektúra felépítéséből adódóan kevésbé erős számítógépeket igényel a felhasználók oldalán, vagy vékony klienseket, amelyeket a cégek jóval ritkábban cserélnek le. Ugyanakkor egy ilyen rendszer kiépítése több szervert, nagyobb hálózati sávszélességet és új szoftvereket igényel, vagyis a költések a PC-k felől más területekre tolódnak el.

Az egykori PC-gyártóból vállalati megoldásszállítóvá alakuló Dell a Wyse segítségével azokat a  nagyvállalati vevőket is megtarthatja, amelyek a hagyományos PC-től elfordulva vékonykliens-architektúrára vagy desktop-virtualizációra állnak át. Számukra komplett rendszert tud kínálni a cég, vékonykliens-hardverekkel, szerverekkel, tárolókkal, hálózati eszközökkel, szoftverekkel és esetleg szolgáltatásokkal. Iparági elemzők nagy jövőt jósolnak a virtualizált desktop infrastuktúráknak,az IDC szerint a virtualizált desktop infrastruktúrák és a kapcsolódó szerverek, tárolók, hálózati eszközök és szolgáltatások piaca 2015-ben eléri a 15 milliárd dollárt.

Az 1981-ben alapított, magánkézben levő Wyse forgalma tavaly 45 százalékot növekedett, de így is mindössze 375 millió dollár volt. A Dell nemzetközi jelenlétével és értékesítési hálózatával ez könnyen növelhető, miközben a Wyse termékei a Dell adatközponti megoldások iránti keresletet is meghúzhatják, amire nagy szüksége lenne a cégnek, eladásai jelentős részét ugyanis továbbra is PC-k generálják, amelyeken alacsony profitot tud elérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról