Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 11. 12:21

Megérkezett az OpenSUSE 11.4

Megérkezett az openSUSE Linux 11.4, amely elsőként tartalmazza a LibreOffice irodai csomagot és a Firefox 4-et. Egy új projektnek köszönhetően az Arch Linuxhoz, valamint a Gentoohoz hasonló rolling release is varázsolható belőle.

Megjelent a Novell által támogatott, de attól egyre inkább függetlenedni kívánó openSUSE legújabb Linux-disztribúciója. Az openSUSE 11.4 a Linux kernel 2.6.37 verziójára épül, amely elsősorban teljesítmény és stabilitás terén lépett előre, javult a memóriakezelése és a hardvertámogatása - főképp a Broadcom vezeték nélküli vezérlőchipek érdemelnek említést, amelyek számos notebookban és netbookban megtalálhatók. Akik letöltik és feltelepítik az openSUSE 11.4-et, a KDE Plasma 4.6, a GNOME 2.32 vagy az XFCE 4.8 desktopok stabil verziói közül választhatnak, de tesztjelleggel már bekerült a disztribúcióba a GNOME3-ban várható Gnome Shell is. Az LXDE is benne van a választható ablakkezelők listájában, ebből továbbra is a 0.5-ös verziót tartalmazza az openSUSE.

Az ismert és elterjedt Linux-disztribúciók közül az openSUSE 11.4 az első, amely OpenOffice.org helyett már a LibreOffice irodai csomagot tartalmazza. Amint az ismert, az OpenOffice.org fejlesztői közössége tavaly ősszel összekülönbözött a védjegyet birtokló Oracle-lel és megalapította a Document Foundationt, amely forkolta az OpenOffice.org kódját és a szoftveróriástól függetlenül fejleszti tovább. A LibreOffice-nak januárban jelent meg a 3.3 verziója, az openSUSE 11.4-be a LibreOffice 3.3.1 került be. Szintén első az új openSUSE a Firefox 4-gyel, amely jelenleg csak kiadásra jelölt verzióban (RC) érhető el, de még így is bekerülhetett a disztribúcióba, a készítők emellett arra is büszkék, hogy a nyílt forrású Scribus asztali kiadványszerkesztő szoftver Qt 4-re épülő 1.4-es verziója is megtalálható benne.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fejlesztőknek, adminoknak is tartogat újdonságokat az openSUSE, például a frissített virtualizációs portfólió révén. A disztribúció a Xen 4.02 verzióját tartalmazza, amely már lehetővé teszi a memóriatúlfoglalást (overcommit), valamint helyet kapott benne VMware Workstation/player driver. Bekerült a VirtualBox 4.0.4-es verziója VMDK, VHD és Parallels lemezkép-támogatással, illetve a KVM 0.14 is, amely a Red Hat által fejlesztett SPICE távoli asztal protokoll támogatását hozza el. A csomagban benne vannak a legújabb webszerverek (Apache 2.2.17, lighttpd 1.4.26, ngninx 0.8.54) és a népszerű nyílt forrású adatbázisok (PostgreSQL 9.0.3, MySQL 5,13, MariaDB 5.1, SQLite 3.7.5)

Azok kedvéért, akik szeretnének mindig naprakész, de stabil operációs rendszert használni, az openSUSE tartalmazza a Tumbleweedet. Ez egy olyan "rolling release" szoftverkönyvtár, ahol a disztribúció komponenseinek mindig a legújabb, de stabil verziója érhető el és segítségével az egész operációs rendszer folyamatosan naprakészen, frissen tartható, nem kell megvárni az openSUSE új verzióit. Ezt a megközelítést az Arch és a Gentoo Linux tette népszerűvé a Linux-rajongók körében.

Az openSUSE 11.4 újdonságairól további részletes információ a projekt weboldalán található, ahonnan a disztribúció le is tölthető 32 és 64 bites x86 rendszerekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról