Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 1. 15:57

Összeolvadt az Intel és a McAfee

Lezárult a McAfee felvásárlása, jelentette be az Intel. A McAfee továbbra is megtartja a brandet és a termékkínálatot, az év végéig azonban megérkeznek az együttműködés első kézzelfogható gyümölcsei is.

Az Intel bejelentése szerint végleg pont került a McAfee biztonsági cég bekebelezésére, a chipgyártó teljesen átvette az ellenőrzést a biztonsági cég fölött. Mint ismeretes, az augusztusban bejelentett felvásárlás hosszú ideig húzódott, mivel az EU aggályokat fogalmazott meg az egyesülés versenyügyi vonzataival kapcsolatban.

Miért?

Az akvizíciót annak idején hatalmas értetlenség fogadta, elsőre semmiképpen nem volt világos, miért fizet ki közel 8 milliárd dollár készpénzt a világ legnagyobb chipgyártója egy biztonsági szoftverekkel foglalkozó cégért. Az Intel hivatalosan azzal indokolta a lépést, hogy a biztonságot fel kell emelni az energiahatékonyság és hálózati képességek fontossági szintjére, mivel az alapvető elemévé vált a számítástechnikának. A vállalat szerint a hardvernek és a szoftvernek a jövőben szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy a felhasználók biztonsága szavatolható legyen, ennél jobban azonban nem részletezte az elképzeléseket.

A McAfee a felvásárlás pillanatában a világ második legnagyobb, tisztán biztonsági megoldásokkal foglalkozó informatikai vállalata volt, a felvásárlással pedig az Intel is komoly szoftverportfólióra tett szert, a történetének legnagyobb felvásárlásával az Intel így valódi szoftvercéggé is vált. A 8 milliárd dolláros árat az Intel akkor nagyon nagyvonalúan mérte, a biztonsági cég ugyanis csak nagyon vékony profitot termelt: 1,9 milliárd dolláros forgalom mellett 173 millió dollárt - a tendencia ráadásul az eredményhányad folyamatos csökkenését mutatta.

Miért ne?

Brüsszel azonnal ugrott a felvásárlás hírére - az Európában amúgy is rossz hírű Intelt a biztonsági megoldásokkal foglalkozó cégek gyakorlatilag egy emberként jelentették fel a versenyügyi hatóságnál, amely előbb nyilatkozatokban, majd egy nem túl mély vizsgálat keretében kezdett belefolyni az ügybe. Brüsszel attól való félelmében kezdte el vizsgálni az ügyletet, hogy az Intel a házon belül került McAfee megoldásainak kizárólagosságot fog nyújtani platformjain, a kvázi-monopóliummal rendelkező Intel pedig a hardveres dominanciát kihasználva rövid idő alatt kizárhatta volna a biztonsági termékeket forgalmazó konkurenciát.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hosszas vizsgálatot elkerülendő az Intel elébe ment a brüsszeli aggodalmaknak és kötelezte magát amellett, hogy semmilyen preferenciális elbánásban nem részesülnek a saját termékek, illetve a hardver és szoftver mélyebb integrációja sem zárja ki a többi versenyzőt a piacról. Ugyan a chipgyártó vállalásai nem publikusak, azokat Brüsszel elegendőnek tartotta és beleegyezését adta a felvásárláshoz. Az Intel örömét fejezte ki, hogy a folyamat gyorsan lezárult, és hangot adott annak is, hogy nem érzi túlzott megkötésnek a Brüsszel szabta feltételeket.

Az Intel vállalásai szoros összhangban vannak a cég korábbi álláspontjával, miszerint a McAfee megvásárlásával nem a hagyományos piacain készül új megoldásokat létrehozni, hanem az okostelefonok és okostévék piacán, ahol a felhasználók alapvetően más felhasználói élményre számítanak. A szakértők szerint a felvásárlás valódi oka, hogy az Intel aktívan keresi, hogyan tudna egyes biztonsági megoldásokat hardveresen is implementálni. A McAfee által fejlesztett egyes szoftveres biztonsági logikák beépíthetőek lennének az Intel lapkáiba is, a szoftveres rész pedig extra gyorsítást élvezhet megfelelő hardveres támogatással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról