Szerző: Koi Tamás

2011. március 1. 09:47

A Deutsche Telekom is összegyúrja az IPTV-t és a műholdas tévét.

Továbbfejleszti Entertain márkanéven árult IPTV-szolgáltatását a Deutsche Telekom. A cég rövidesen elindítja Entertain Sat nevű szolgáltatását, mely a műholdas platformot egészíti ki az IPTV interaktivitásával.

Az Entertain Sat az Astra műholdját fogja használni ingyenesen fogható és fizetős televíziós és rádiós tartalmak vételére, emellett a szolgáltatás szerves részét képező vezetékes internetkapcsolatnak köszönhetően lesz online videotéka, adásarchívum (catch-up tv), valamint egyéb, interaktív funkciók. A szolgáltatás előnye a hagyományos IPTV-s megoldáshoz képest, hogy a HD-adások vételéhez nincs szükség nagy sávszélességű adatkapcsolatra, a rendszer minden olyan háztartás számára elérhető, ahol legalább 3 Mbps letöltési sebességet támogató DSL-kapcsolat kiépíthető, és van rálátás a műholdra.

Egy kis műhold, egy kis vezeték

Az Entertain Sat hibrid szolgáltatás használatához speciális beltéri egységet biztosít a távközlési cég, a set-top box beépített, 500 gigabájtos háttértárral rendelkezik, melyre tévéadások rögzíthetők. Az ingyenesen fogható műholdas csatornák mellett az előfizetés tartalmazni fogja a kódolt HD+ csomagot, melyben a legnépszerűbb német kereskedelmi adók HD-s változatai szerepelnek. A teljes csatornalista, valamint az előfizetési díj egyelőre nem publikus.

A most bejelentett szolgáltatáshoz hasonló tévés megoldást indított el a múlt héten Németországban a Vodafone. A cég a német piacon nem csak mobilszolgáltatást árul, hanem vezetékes infrastruktúrával is rendelkezik, részben erre alapozva indította útjára a hibrid Vodafone TV megoldást. A Vodafone rendszere ugyanakkor néhány ponton különbözik az Etnertain Sat-tól, így például a piros szolgáltató beltéri egységével a műholdas csatornák mellett digitális földfelszíni sugárzású adások vételére is alkalmas.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Deutsche Telekom Entertain IPTV-szolgáltatása jelenleg nagyjából 1 millió 150 ezer előfizetőt tudhat magáénak, nagyjából húszmillió háztartás elérése mellett. Az Entertain Sat bevezetésével a szolgáltató arra számít, hogy az előfizetői bázist sikerül jelentősen feltornászni, mivel a jobb minőségű tévéadásokat így olyan háztartásokhoz is el lehet juttatni, ahol a kábeles infrastruktúra szűkös keresztmetszete erre eddig nem adott lehetőséget.

Itthon szoftverben bővítenek

Az Entertain magyar megfelelője, a T-Home IPTV 2006-ban indult hazánkban, és a kissé nehézkes rajtot követően ma már nagyjából 125 ezer előfizetője van. A Magyar Telekom tegnap bejelentette, hogy a platform interaktív szolgáltatásai megújulnak, illetve újabbak kerülnek a repertoárba, így mostantól a tévén keresztül lehet árfolyamokat is böngészni, ételt rendelni (Netpincér) és horoszkópot olvasni. A T-Home IPTV menürendszere átláthatóbbá és gyorsabbá is válik a most közzétett szoftverfrissítésnek köszönhetően, azt azonban egyelőre nem árulta el a Magyar Telekom, hogy tervezi-e egy az Entertain Sat-hoz hasonló szolgáltatás hazai bevezetését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról