Szerző: Koi Tamás

2011. január 19. 15:36

Mindenkinek spórolnak a BlackBerryk

A legtöbb felhasználási területet illetően jelentősen kisebb adatmennyiséget forgalmaznak a BlackBerryk a mobilhálózatokon, mint a konkurens platformok - a cég által használt tömörítési eljárás hatékonyságáról most készült először átfogó összehasonlítás.

A BlackBerryket gyártó kanadai Research in Motion (RIM) által DataSmart technológiának nevezett tömörítési és adattovábbítási eljárást a cég megrendelésére vizsgálta tavaly decemberben a Rysavy Research. A kutatócég arra próbált választ találni, hogy a BlackBerry okostelefonok más platformokkal összehasonlítva a különböző internetes szolgáltatásokat (webböngészés, e-mailezés, közösségi szolgáltatások elérése) mekkora adatforgalmat generálva érik el.

Tömör gyönyör

Az okostelefonok világát behatóbban ismerők számára ismert, hogy a BlackBerryk a kezdetek óta fejlett tömörítési technológiát alkalmaznak. Részben ez alapozta meg a platform sikerét a tengerentúlon, ahol a hálózati lefedettség kezdeti hiányosságai miatt - főképp a 3G-s hálózatok esetében - az adatforgalmazás hatékonyságára különösen nagy hangsúlyt fektettek a gyártók és a szolgáltatók.

A RIM által üzemeltetett rendszer előnye, hogy az alkalmazások (webböngésző, közösségi hálózatok kliensei, azonnali üzenetküldő alkalmazások, e-mail platform) a gyártó hálózati csomópontjain (Network Operation Center, NOC) keresztül kommunikálnak a külvilággal. Weboldalak elérése esetén például a proxyként működő NOC vagy egy eltárolt változatot, vagy a céloldal aktuális képét továbbítja a telefonra, az adatátvitel során beiktatott tömörítési eljárásnak köszönhetően jóval kisebb adatforgalmat generálva, mint ha hagyományos módon, HTTP-vel küldené és fogadná az adatokat.

A Rysavy Research felmérésében egy BlackBerry 6 operációs rendszerrel ellátott BlackBerry 9800-as okostelefont, egy iOS3 operációs rendszerrel telepített iPhone 3G S-t és egy Android 2.1-et futtató Motorola Droidot hasonlítottak össze egy emulált hálózaton, ugyanazokat a feladatokat futtatva. Bár a kutatás idején már elérhető volt az iPhone 4, a cég szerint nincs különbség a régebbi és az új Apple-telefon között adatforgalmi szempontból, mivel mindkettő ugyanazt a protokollt használja a hálózati kommunikáció során, ezért nem volt indokolt az új Apple-telefon beillesztése a tesztbe.

Az e-mail forgalom adatigényét összehasonlító táblázat

Az e-mail küldés és fogadás során keletkező adatforgalom teszteléséhez a BlackBerry 9800-ra a push e-mailt biztosító BlackBerry Internet Services (BIS) szolgáltatáson keresztül konfiguráltak egy Gmail-postafiókot, az iPhone esetében ugyanazt a postafiókot ActiveSync protokollal, SSL-támogatással érték el, míg az androidos rendszer a Google saját e-mail kliensét futtatta. Az üzenetek különböző méretű szövegtörzsekből és csatolmányokból álltak. A teszt tanúsága szerint a teljes forgalmat tekintve a BlackBerry platformhoz képest átlagosan több mint 11-szer több adatot küldött és fogadott az iPhone 3G S, de még az androidos Motorola Droid is négy és félszer több forgalmat generált a mobilhálózaton.

Jelentős különbségek

A webes böngészés során a tesztelők különböző weboldalakat, illetve azok hosztolt, uniformizált változatát töltötték le a három platformon, így biztosítható volt, hogy mindhárom telefon pontosan ugyanazt az adatcsomagot, ugyanazt a törzset és weboldal-beépülőket tölti le. A BlackBerry előnye ezekben a tesztekben már kevéssé volt fölényes, de átlagosan így is feleannyi adatforgalom mellett töltötte be az oldalakat mint az iPhone és az androidos versenytárs.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az azonnali üzenetküldő alkalmazásoknál a Google Talk, a közösségi hálózatokhoz készített szoftvereknél a Facebook-kliens natív verziói kerültek elő. A Rysavy mérései szerint a GTalk esetében az androidos készülék bizonyult a leghatékonyabbnak, második helyen végzett a BlackBerry és messze lemaradva mögöttük futott be az iPhone. A Facebook-kliens esetén a szöveges műveletek során a BlackBerry fordult a legkevesebbszer a hálózathoz, a képkezelésnél pedig az iPhone bizonyult a leghatékonyabbnak, mögötte a csúnyán elmaradó Androiddal.

A tesztek bár nem meglepő módon összességében azt mutatják, hogy a BlackBerryk adatkommunikációja rendkívül hatékonynak számít bizonyos esetekben, fontos leszögezni, hogy a RIM nem adja ingyen a hatékony technológiát: A cég telefonjaihoz külön meg kell vásárolni a BIS internetelérést, ami havonta tetemes plusz költséget jelent, igaz, cserébe elég lehet kisebb értékű internetcsomagra szerződni a szolgáltatónál, hiszen a telefon nagyságrendekkel kevesebb adatforgalmat generál a hálózaton, mint riválisai.

Drága kincs

Hazánkban mindhárom szolgáltatónál elő lehet fizetni a BlackBerryk mellé a fenti szolgáltatásra. A legkedvezőbb feltételekkel a T-Mobile kínálja a BIS-t, a szolgáltatás bruttó havi díja 2100 forint, 100 megabájt benne foglalt adatforgalommal, a havi díj azonban felére csökken, ha az ügyfél bármilyen más internetcsomagra előfizet. A Telenornál 2070 forint a bruttó alapdíj, 150 megabájt forgalommal, de csak akkor, ha az ügyfél megrendel más mobilnet-szolgáltatást is, míg a Vodafone-nál havi 2900 forintért 50 megabájt forgalom jár.

A BlackBerry internetszolgáltatás talán legfőbb hátránya mégis az, hogy barangolás esetén nem vonatkozik a díjszabásra az Európai Unió roamingköltségek letörését előirányzó rendelete, vagyis a BIS lényegében szabadáras külföldön, a szolgáltatók ezért még olykor az uniós országokban is a normál adatroaming-díj többszörösét számlázzák a BlackBerry internetszolgáltatás igénybevétele után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról