Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 19. 10:57

A Cisco és a Samsung is beszáll a Tilerába

Újabb 45 millió dollár tőként vont be a sokmagos processzorokat fejlesztő Tilera. Az amerikai San Joséban működő vállalkozás négy körben több mint 109 millió dollárt tudott összekalapozni, a most megszerzett összeget értékesítésre és marketingre, valamint egy újabb chiptervező csapat elindítására költik. A befektetők közé most beszállt a hálózati óriás Cisco és konzumelektronikai mamut Samsung is.

Masszívan párhuzamos felépítés

A Massachussetts Institute of Technology kutatóiból 2007-ben létrejött vállalat masszívan párhuzamos feladatvégrehajtásra tervezett chipekre szakosodott, jelenleg 32 és 64 magos processzorokat kínál, de 2011-ben már százmagos chipet is be akar mutatni, 2013-ra pedig egy 225 magos lapkával készül, amelyet Stratton kódnéven fejleszt. A Tilera egyszerű 64 bites VLIW magokat integrált a lapkáira, ennek a koncepciónak a sajátossága, hogy a chipnek nem kell bonyolult áramköröket tartalmaznia annak érdekében, hogy a futószalagok kihasználtságát a maximumon tartsa, az utasítások ütemezése a fordításkor történik. Így a sok mag ellenére viszonylag kicsi és egyszerű lehet a lapka.

A Tilera sokmagos chipjei olyan feladatok alatt lehetnek hatékonyak, ahol egyszerű műveleteket kell nagy tömegben, párhuzamosan végrehajtani. Ez olyan alkalmazásokat jelenthet mint a digitális jelfeldolgozás (videokódolás és -dekódolás, utómunkálatok, streaming, video on demand), a hálózati biztonság (tűzfal, VPN, behatolásérzékelés, hálózatfigyelés), de a vállalat szerint webalkalmazások vagy adatbázisok futtatása sem jelenthet akadályt. A chiphez saját fejlesztői eszközöket mellékel a Tilera, amelyek segítségével C és C++ nyelveken fejleszthetők rá alkalmazások és futtatható rajtuk akár a teljes LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/Perl/Python) szoftverstack is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Troy Bailey, a Tilera marketingért felelős alelnöke szerint a 10 legnagyobb amerikai weboldal egyike már most is élesben használ TILE processzorokra épülő, saját tervezésű szervereket és a közeljövőben a LAMP stacket használó legnagyobb oldalak is követni fogják a példáját, valamint az egyik legnagyobb Memcached-felhasználó csatlakozása is várható - hogy melyik cégekről van szó, arról Bailey nem ejtett szót.

Akár 100 maggal

A TILE nevű processzorokat több mint a 60 különféle berendezésben használják máris, ezek egy része kimondottan hálózatbiztonsági eszköz, de van köztük nyolc foglalatos, 512 magos, 2U kivitelű szerver is, amelyet tavaly júniusban demonstrált a Quanta Computer, a cég egyik befektetője. Ebben 64 magos TILE Pro chip van, de a Tilera várhatóan az első negyedév során megkezdi a 100 magos TILE GX próbagyártását, amelyből készül 16, 36 és 64 magos derivatíva is. A chipek 40 nanométeres csíkszélességgel készülnek egy nagy félvezetőgyártónál.

A cég célja, hogy a most bevont tőkéből egy új tervezőcsapatot hozzon létre, így már kettő tud párhuzamosan dolgozni új lapkákon. Az elképzelés szerint az egyik csapat fejlesztené az új mikroarchitektúrát, míg a másik csapat feladata lenne annak átültetése fejlettebb félvezetőgyártási technológiára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról