Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 20. 09:25

Elrajtoltak a HP és a Microsoft üzleti célgépei

A nagyvállalati informatika egyik uralkodó trendje az appliance-ek, vagyis integrált célgépek térnyerése. Ez a megközelítés először az IT-biztonság terén honosodott meg, de ma már az üzleti megoldásokban is meghatározóvá vált, elég a különféle adattárházakra gondolni, vagy az Oracle-féle Exadata OLTP-rendszerre.

A legnagyobb vállalati hardvergyártóként a HP sem akart kimaradni ebből a lehetőségből, saját üzleti szoftverek híján legnagyobb szövetségesével, a Microsottal állt össze, amely rendelkezik üzleti szoftverekkel, híján van viszont saját hardvereknek. A két vállalat 2010 januárjában kötött nagyszabású megállapodást, amelynek keretében közösen fejlesztenek előre integrált üzleti megoldásokat és ennek érdekében három év alatt 250 millió dollárt fordítanak kutatás-fejlesztésre.

A munka most hozta meg gyümölcsét, a HP és a Microsoft több új appliance-et jelentett be tegnap, amelyek hamarosan hozzáférhetők lesznek. A termékek közös jellemzője, hogy HP hardverre és Microsoft szoftverekre épülnek, előre integráltak és konfiguráltak, vagyis leveszik az ügyfél válláról a beüzemeléssel járó legfontosabb feladatokat, egyben csökkentve a tanácsadásra és szolgáltatásra fordítandó kiadásokat is, amelyek egy ilyen projekt esetében jellemzően a legnagyobb tételnek számítanak.

Üzleti intelligencia a dobozban

Ahogy azt a neve is mutatja, a HP Business Decision Appliance egy üzleti intelligenciára hangolt megoldás, amely Windows Server 2008 R2 operációs rendszerre és SQL Server 2008 R2 adatbázisra épül és könnyen integrálható a SharePointtal és a PowerPivottal. Utóbbi lényegében egy önkiszolgáló üzleti intelligencia-eszközzé teszi az Office-t, az Excel-felhasználóknak többé nem kell az informatikusok nyakára járnia ha elemzéseket szeretnének, ugyanis ebben a szoftverben megkapják a szükséges eszközöket hozzá, és a műveletekhez el sem kell hagyniuk az Excelt.

A készülék teljesen "önálló", működéséhez csupán annyi szükséges, hogy Active Directory tartományba legyen léptetve, emellett beépített mentési és helyreállítási funkciókkal is szolgál. A Business Decision Appliance hardveres alapja egy HP ProLiant DL360 G7 szerver redundáns tápokkal, hűtőkkel és több gigabites Ethernet-interfésszel. A szerverben összesen 8 diszk kapott helyet, ezek közül kettő (tükrözve) tartalmazza az operációs rendszert és a recovery partíciót, a többi hat pedig RAID5 konfigurációban az adat- és backup-partíciókat.

Adattárház

Szintén üzleti intelligencia funkcionalitást valósít meg, de már jóval nagyobb léptékben a HP Enterprise Data Warehouse Appliance adattárházgép, amelyen a SQL Server 2008 R2 Parallel Data Warehouse (PDW) fut. A PDW technológiájához a DATAllegro felvásárlásával jutott a Microsoft, a DATAllegro korábban Linuxra építkezve fejlesztette ki  adattárház-architektúrákát, amelyet az akvizíció után Windows Serverre portoltak. A rendszer ProLiant DL360 és DL380 G7 szerverekre, HP StorageWorks P2000 G3 tárolókra és HP hálózati eszközökre épül, előre integrált, konfigurált, optimalizált, valamint egyetlen felületről felügyelhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HP és a Microsoft fő üzenete, hogy egy ilyen rendszer megvásárlásával egy adattárház beüzemelése hónapok helyett néhány napra rövidül. A cégek szerint ez vonzóvá teszi olyan vállalatok számára, akik új adattárházban gondolkodnak, de akár meglevő, "legacy" adattárházak kiváltására is használható, mivel a korábbi generációs termékekkel összehasonlítva jelentős teljesítménynövekedés érhető el, miközben a kommersz hardverek használata miatt az ár-teljesítmény arány is kedvezőbb.

A HP Enterprise Data Warehouse Appliance képességek terén azért érezhető lemaradásban van például analitika vagy az in-memory végrehajtás terén a versenytársakhoz képest, a Microsoft oldalán áll azonban a SQL Server széles körű elterjedtsége, illetve az, hogy a Parallel Data Warehouse-t több gyártó is forgalmazhatja, amelyek egymással versenyezve valószínűleg egy idő után le fogják szorítani az árat. A Parallel Data Warehouse elsőként a HP hardverein érhető el, de a jövőben várhatóan más szervergyártók, például az IBM és a Bull is kínálni fogják előre csomagolt megoldásként,

Exchange-gép

A harmadik appliance gyakorlatilag egy Exchange Server 2010 gép, amely a HP E5000 Messaging System for Microsoft Exchange nevet kapta. Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy egy Exchange Server 2010-et futtató előre integrált megoldásról van szó, amely szervereket, tárolókat, hálózati berendezéseket, valamint Windows Server operációs rendszert és Exchange Servert tartalmazó platformról van szó, amelyet előre konfiguráltak, telepítettek és teszteltek - a felhasználónak jószerével csak be kell kapcsolnia.

Ahhoz, hogy az Exchange üzleti kritikus kommunikációs platformként működhessen, a HP E5000 redundáns architektúrát kapott és az Exchange Server 2010 beépített fürtözési funkciója révén akár nagyobb telepítések is létrehozhatók. A rendszerek előre konfigurált beállításokat tartalmaznak 1 vagy 2,5 gigabájtos postafiókokhoz, de természetesen ezek mérete az üzleti elvárásoktól függően módosítható.

Szoftverlicenc nélkül adják

A Business Decision Appliance ára 28 ezer dollár, az Enterprise Data Warehouse 2 millió dollárba kerül, a Messaging Systemért pedig 36 ezer dollárt kérnek, az árak a szoftverlicenceket nem tartalmazzák - ennek oka, hogy a Microsoft operációs rendszere, adatbázisa, valamint kommunikációs szerverterméke a legtöbb nagyvállalatnál egyébként is megtalálható, gyakran mennyiségi licenckonstrukcióban, ezekben az esetekben felesleges lenne a hardverekhez új licenceket is vásárolni. A HP hardverekből és Microsoft szoftverekből álló integrált megoldásokat mindkét vállalat forgalmazni fogja - hogy melyik jár sikerrel, az valószínűleg azon múlik majd, hogy az adott ügyfélnél melyikben bízik jobban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról