Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 17. 13:41

Ingyenes weboldalfejlesztő eszközt adott ki a Microsoft

Megérkezett a Microsoft ingyenes weboldal-fejlesztő szoftvere, a WebMatrix. A redmondi cég célja, hogy a Visual Studiótól vagy akár az ingyenes Visual Studio Web Developer Express bonyolultságától megriadt érdeklődőknek egy könnyen megtanulható és egyszerűen használható fejlesztői eszközt adjon.

A múlt héten elrajtolt a Microsoft WebMatrix, a szoftvervállalat ingyenes webfejlesztői eszköze, amellyel azokat a felhasználókat célozza meg elsősorban, akik most ismerkednek a webprogramozással és weboldalkészítéssel, de akár profik is eredményesen használhatják.

A WebMatrix tartalmaz minden eszközt és programot, amely egy működő weboldal elindításához szükséges, van benne webszerver (IIS Express) és adatbázis (SQL Server Compact) is, többféle nyelvet is támogat (pl. ASP.NET, PHP), valamint összekapcsolható népszerű nyílt forrású tartalomkezelő keretrendszerekkel, mint amilyen a WordPress, a Drupal, a Joomla vagy a DotNetNuke - ezek akár a WebMatrixen keresztül is letölthetők, telepíthetők. Itt érdemes megjegyezni, hogy a WebMatrixszel készített oldalak MySQL-en is futhatnak, a szoftver ehhez is teljes támogatást nyújt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kezdők segítése érdekében a programból elérhető számos bemutató videó, magyarázat és példakód, emellett helyet kaptak benne különféle kódrészletek, amelyeket a weboldalba építve automatizálhatók egyes gyakori feladatok és létrehozhatók olyan népszerű weboldal-elemek mint például egy Twitter-üzeneteket megjelenítő doboz vagy egy videolejátszó. Ehhez csupán egy címke beszúrására van szükség az oldal kódjába, a többi a WebMatrix dolga.

A fejlesztői rendszerben helyet kapott egy keresőoptimalizáló eszköz is, amely segítségével az oldalt úgy lehet felépíteni, hogy a webkeresők felhasználói könnyen megtalálják. Az elkészült oldalt a tulajdonosa automatizált eszközökkel telepítheti FTP, FTPS vagy WebDeploy segítségével. A Microsoft világszerte több mint egy tucat tárhelyszolgáltatóval kötött megállapodást, amelynek keretében azok szolgáltatásai közvetlenül a WebMatrixból is elérhetők, de természetesen tetszőleges szolgáltatóhoz feltölthetők az oldalak.

A WebMatrix letölthető a Microsoft oldaláról, futtatásához Windows XP SP2 vagy újabb, illetve Windows Server 2003 SP1 vagy újabb operációs rendszer szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról