Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 22. 12:39

Újabb béta érkezett a Firefox 4-ből

Újabb béta jelent meg a Firefox 4-ből, amely leginkább a könyvjelzők, előzmények és tárolt adatok szinkronizációjában fejlődött a korábbiakhoz képest.

A Firefox 4 fejlesztése lassan komédiába illő, a májusban kiadott eredeti ütemterv alapján a programnak már meg kellett volna jelennie, októberben azonban világossá vált, 2011 előtt nem számíthatunk a végleges verzióra. A szoftverben a vártnál jóval lassabban halad a bugok javítása,  most a nyolcadik (!) bétát adta ki a Mozilla Foundation, amelyet elvileg még idén követ egy kilencedik is.

A Mozilla korábban már közölte, amennyiben nem sikerül a Firefox 4 végleges változatát novemberre elkészíteni, a megjelenést biztosan elhalasztják, mivel a december rossz időpont egy új verzió kiadására. A frissített ütemterv alapján a Firefox 4 kiadásra jelölt (RC) verziója 2011 elején debütálhat, majd ezt követheti a végleges verzió megjelenése, de hogy erre pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni. "Nem adjuk ki a szoftvert amíg nincs kész" - mondta korábban a fejlesztést vezető Mike Beltzner.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Firefox 4 egy fontos mérföldkő a Mozilla böngészőinek sorában, mivel számos nagyszabású újítást vezet be. Ezek közé tartozik például a kezelőfelület átszabása és illesztése a Windows 7-hez, a hardveres grafikus gyorsítás, emellett a megjelenítési teljesítményt is sikerült fokozni, például a JavaScript-motor felturbózásával. A nyolcadik, de még mindig nem utolsó bétában több száz hibát javítottak a fejlesztők, emellett csiszoltak a 3D-gyorsításon (WebGL támogatás), frissült az add-on kezelő, valamint fejlődött a Sync szolgáltatás. Utóbbi arra szolgál, hogy egy felhasználó az asztali és mobil Firefox között kényelmesen meg tudja osztani a könyvjelzőket, illetve szinkronban tudja tartani a beállításokat és tárolt adatokat (pl. jelszavak), nem szükséges azokat újra begépelnie.

A Firefox 4 Beta 8 újdonságait felsoroló lista itt érhető el, a szoftvert pedig innen lehet letölteni Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre. Cikkünk megjelenésekor a linkek még a Beta 7-re mutatnak, de az URL-ben a fájlnevet átírva a Beta 8 is elérhető (az egyszerűség kedvéért itt közzétesszük a windowsos angol és magyar verzió linkjét). A Sync a Firefox Mobile-lal működik együtt, amely egyelőre béta állapotban érhető el androidos okostelefonokra. Futtatásához Android 2.0 vagy újabb verzió szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról