Szerző: Bizó Dániel

2010. december 15. 12:26

A válság közben indult be a Fujitsu szerverüzlete

Jól halad a Fujitsu Magyarország újrapozicionálása, a lakossági PC-piacon elvesztett forgalmat ellensúlyozni tudja a szerverek és egyéb vállalati termékek eladásainak fokozódása, derült ki a cég évértékelő beszámolójából.

Enyhén növekvő forgalom

Miközben a szomszédos országokban már megindult a piacok erőteljes fellendülése, addig itthon továbbra is csökkennek az informatikára fordított kiadások, amit természetesen a Fujitsu is érzékel. "A válság még nincs mögöttünk, az IT-büdzsék csökkentek idén is" - kezdte éves beszámolóját Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions magyar tevékenységének vezetője.

Piacelemzők adatai és a vállalatok tapasztalatai szerint a forint árfolyamának rendkívül bizonytalan alakulása, valamint az informatikára nagyban támaszkodó szektorok közül a bankokat és a távközlési és kiskereskedelmi vállalatokat sújtó különadó hatására a magyar IT-piac idén teljesen elszakadt nemcsak a globális, de a regionális trendektől is.

Egy ilyen környezetben kifejezetten kedvezőnek tűnik, hogy a Fujitsu március végével záródó pénzügyi évre várt bevétele több mint 8 százalékos növekedést mutat a tervek szerint, ami nagyjából 5,5 milliárd forintnak megfelelő árbevételt jelent, árulta el Poros. A forgalom növekedése a vállalati infrastruktúra termékek és szolgáltatások körében ennél sokkal erősebben növekedett, a számokat a tömegtermékek, mint például a lakossági és kisvállalati számítógépek értékesítésének erőteljes visszaesése húzta vissza.

A válság kihasznált lehetősége

A Fujitsu, amely idén 75 éves, átalakuláson esik át, igyekszik komplex vállalati IT-infrastruktúra szállítóként újrapozicionálni, és a HP, az IBM és a néhai Sun Microsystems által uralt körökben elfogadtatnia magát. Ebben a japán cég kezére játszik a válság, amelyben az ügyfelek minden korábban tapasztaltnál könnyebben mozdíthatóak ki a korábbi merev beszerzési szokásokból és sokkal nyitottabbá váltak a változtatások felé.

Poros szerint a Primergy szerverek e tekintetben áttörést értek el idén, amire bizonyíték, hogy a belőlük származó forgalom 125 százalékkal ugrott meg a tavalyihoz képest. A vállalat évek óta hirdeti a német és japán piacokon egyaránt sikeres Primergy gépek műszaki kiválóságát, ami az alacsony meghibásodási mutatókban és a magas energiahatékonyságban mutatkozik meg, az eladások azonban mégis szerények maradtak. A Siemenst kivásárló Fujitsu kiadta az utasítást, hogy 2012-re el kell érni a 10 százalékos világpiaci részedést az x86-os szerverek piacán, a korábbi tervek szerint ezt Magyarországon már idén elérik majd.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Fujitsu egyik hazai sikersztorija az ELTE informatikai rendszerének konszolidációja, ahol Primergy RX300 gépekre alapozva épült ki egy privát felhő, mondta el Ritter Dávid, az egyetem informatikai igazgatója. A 12 darab szerver a VMware virtualizációs platformján kínál erőforrásokat az egyetemi alkalmazások számára, dinamikusan skálázva azokat az igényekhez, így lehetséges például a tanulmányi rendszernek tárgyfelvételi vagy vizsgaidőszakban átmenetileg sokkal több kapacitást adni.

Az igazgató elmondta, hogy a felhőt három tartományra osztották fel kritikusság szempontjából, így azokat kriitkus, szubkritikus, és on-demand szintekre sorolják - előbbiekhez tartozik az intézmény ügyviteléért felelős alkalmazások, szubkritikus például a levelezés, utóbbihoz pedig inkább a kutatócsoportok által használt szoftverek. A kritikus tartományban lévő virtuális gépek hibatűréssel ellátottak, a szubkritikusak pedig magas rendelkezésre állású automatikával felszereltek.  Összesen mintegy 120 VM működik jelenleg az ELTE saját felhőjében.

Folytatás jövőre

Poros szerint a Primergy szerverek elfogadottságának alakulásához hasonló tendencia látszik kibontakozni az Eternus tárolórendszerek esetében is, amelyeknél ezt az áttörést a következő évre várja. A magyar Fujitsu tárolókból származó forgalma 25 százalékos növekedést mutat idén, a sikerek közé tartozik többek közt a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet HBONE+ projektje keretében telepített Eternus DX80 rendszer, összesen fél petabájt kapacitással. Poros elképzelései szerint az értékesítés derekát az együttes szerver-tároló csomagok fogják adni, de természetesen kalkulálnak jelentős számú önálló tároló értékesítésével is.

A jövőre nézve a Fujitsu egyre inkább a virtualizált megoldások szállítása, valamint az informatika szolgáltatásként történő nyújtása felé igyekszik haladni, mondta el Poros. A vállalat kínálatában megtalálható az ügyfél akár teljes IT-infrastruktúrájának menedzselt átvétele, ahogyan az szerverek, tárolók és irodai környezetek szolgáltatásként történő biztosítása is, egészen a teljesen felhősített szolgáltatásokig. Úgy véli, a hazai piac is egyre befogadóbbá válik az ilyen koncepciók számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról