Szerző: Dojcsák Dániel

2010. december 10. 18:07

Kipróbálták: csalódás a Google operációs rendszere

A Google elkezdte szétküldeni az első Chrome OS operációs rendszerrel telepített netbookokat, de sajnos egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet tesztelésre jelentkezni . Az Engadget természetesen kapott egy példányt, s az első leírást így az ő tapasztalataik alapján osztjuk meg.

Az első Chrome OS-es netbook, a CR-48 egy 12,1 hüvelyk képátlójú, Atom processzoros gép, ami első ránézésre nem is különbözik a kategória átlagától, hogy sokkal igényesebb a borítás, szebb a billentyűzet. A külseje egy puha, kissé gumiszerű anyagból van, az élek mindenhol lekerekítettek, az Engadget megítélése szerint leginkább egy régi, fekete Macbook-ra hasonlít - összességében viszont nem egy előremutató dizájn, vannak sokkal szebb gépek ennél, de figyelembe kell venni azt, hogy ez nem a konzumer termék, hanem egy fejlesztőknek és korai befogadóknak készült referenciadarab.

Közepesen szép

A gépház bal oldalán találunk egy VGA-csatlakozót, a jobb oldalon egy USB-portot, SD-kártya olvasót és 3,5 mm-es csatlakozót a fülhallgatónak, hangszóróknak. Mivel a Chrome OS driverellátottsága jelenleg a nullával egyenlő, ezért ne reménykedjen senki, hogy a megszokott USB-s eszközeit gond nélkül tudja majd használni, de egy pendrive vagy egy egér nem fog gondot okozni. A teszt szerint a kis gépház ugyan használat közben érezhetően melegszik, de messze nem annyira, mint néhány atomos konkurens.

Vannak persze érdekességek, a Caps Lock gomb például a keresőt indítja (bár vissza lehet állítani), illetve a felső gombsorban az F gombok helyett a böngésző funkciói jelentek meg (vissza, újratöltés, tovább). Ezzel a navigáció sokkal könnyebbé válik, s a teszt szerint is egészen vállalható a rendszer kezelése. A képernyő felbontása 1280x800 pixel, a fényerő viszont nem túl jó, illetve a kontrasztot is elveszti, ha kisebb szögből nézzük. A beépített hangszórókat megfelelőnek találta az Engadget, bár szerintük inkább egy ThinkPad hangzására kell gondolni és nem egy Dolby csodára.

Nem a hardver számít még

A lényeg persze nem a hardver, hanem maga az operációs rendszer. A bekapcsolás gombot megnyomva egy grafikus logó fogadja a felhasználót, s körülbelül 15 másodpercbe telik, amíg hidegindításból a login képernyőig jutunk. Itt létre kell hozni egy Google-fiókot vagy be kell lépni a már meglévőbe, hasonlóan az Androidhoz. Ez egyben azt is jelenti, hogy bárki lép be, mindig a saját adatait és leveleit látja majd, mint egy terminál esetében. Később pedig a Google engedélyezni fog néhány egyéb bejelentkezési formát is, például az OpenID-t.

A jelszó megadása után az operációs rendszerben találjuk magunkat, ami valójában a böngésző is egyben. Nincs "minimize" gomb, amivel az ablakot leküldhetjük kicsibe, csak újabb füleket tudunk megnyitni, majd bezárni őket. Ha valaki már dolgozott Google Chrome böngésző alatt, annak nem kell majd a Chrome OS-t sem bemutatni, ugyanis pontosan ugyanaz a felület, ugyanolyan lehetőségek és ugyanaz a kinézet várja. Az egyetlen különbség, hogy itt nem tudunk kilépni belőle a böngészőből, csak új ablakot lehet nyitni, s azok között váltogatni, mintha azok virtuális további desktopok lennének.

A felső sávból elérhető menüben külön helyet szenteltek az adatkapcsolatoknak, ahol be lehet állítani a Wi-Fi-t, illetve a 3G-t. Mellette az akkumulátor visszajelzője foglal helyet, amit nem árt gyakran ellenőrizni, ugyanis semmilyen energiagazdálkodási vagy energiatakarékos beállítási lehetőség nincs egyelőre a Chrome OS-ben, még a képernyő sem kapcsol ki magától.

Netfüggő

A működéshez mindenképp kell internetkapcsolat, már az első használatkor, az indulás után szükség van a hálózatra. A szinkronizálás beállítása után viszont offline módban is működik a Chrome OS, s bármi elérhető, ami cache-ben vagy a HTML5 helyi eszközhasználati képessége révén el lett tárolva a gépen. A Chrome Web Store alkalmazásai itt jöhetnek jól, ugyanis azon felül, hogy látványos könyvjelzőként funkcionálnak, kérhetik a böngészőtől azt, hogy helyben is tárolja őket, s így offline környezetben is el lehet indítani kedvenc Flash játékunkat.

A könyvjelzők és a "telepített" web alkalmazások egyébként automatikusan szinkornizálhatóak az asztali Chrome-ból, s ha a netbookon töröljük a felhasználónkat, majd újra létrehozzuk, akkor is  vissza lehet állítani a korábbi helyzetet. Az Engadget tesztje alatt viszont volt pár olyan webalkalmazás, amit nem bírtak rávenni, hogy vándoroljon át az asztali Chrome-ból a Chrome OS-re. A számítógép beállításai is a böngészőben kaptak helyet egyébként, de itt semmi komolyra nem kell számítani, mindössze az időzónát állíthatjuk be és pár egyéb apróságot. A böngészőn kívül mindössze egy GTalk kliens kapott helyet, illetve egy-egy igazi alkalmazás.

Van fájlrendszer

Nem kell megijedni, le lehet tölteni és el lehet tárolni fájlokat egy működő és használható fájlrendszerben. A fájlkezelőben látszanak a felül a rendszerállományok is, de ez egy fejlesztői gép, lehet hogy a fogyasztói modellekben már másképp lesz. A Gmailben például már egy jóval egyszerűbb felület jön be ha fájlt akarunk megnyitni vagy menteni, ahol már csak a letöltések és a screenshotok mappából tudunk választani.

Az asztali Chrome-tól a fő felület egyébként csak annyiban különbözik, hogy nem minden kiegészítőt tudunk feltelepíteni (egyelőre), s még az újabbak közül is akad néhány, ami nem működik a Chrome OS alatt. A Flash-blokkoló szerencsére nem tartozik ezek közé, mert arra nagy szükség lesz. Mivel az Atom processzor nem a teljesítményéről híres, ezért szinte nem is meglepetés, hogy a komolyabb Flash tartalmak érezhetően lelassítják a gépet. Ez még lehet gyerekbetegség, amit 1-2 frissítés alatt kinő majd az operációs rendszer vagy a benne dolgozó Flash, jelenleg viszont a webes videók is szaggatnak. A magyarázat abban keresendő, hogy még nem a 10.1-es Flash van telepítve, így nincs hardveres gyorsítás. Emiatt bele lehet futni lassulásokba, pedig a böngésző és maga az egész működés gyors, jól reagál a tesztelők szerint.

Közös használatra kiváló

Fentebb már említettük, hogy a felhasználói profilok a Google-fiókokra épülnek. Nos ez olyannyira komolyan van véve, hogy bármennyi felhasználót létrehozhatunk, de egyik sem lesz alapértelmezett, hanem teljesen egyenjogúak, mindenki csak a saját információihoz fér hozzá, sőt, ha vendégként lépünk be, akkor nem csak az adatok és a hozzáférések tűnnek el, hanem a vendég fiók inkognitó módként indul el. Így az ott töltött időnek semmilyen nyoma nem lesz, sem cookie-k, sem fájlok, sem előzmények formájában.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Engadget a bemutató végén kiemeli, hogy nehéz értékelést írni, ugyanis ez a verzió még nem egy igazi termék, s nem lehet megvásárolni, mindössze megszerezni. Sok olyan hiba van benne, ami a piacra dobásig változhat. A probléma inkább azzal van, hogy ez a rendszer csak azoknak lehet megoldás, akik tényleg kizárólag a böngészőben élnek, de a legtöbb felhasználót képtelenség lenne meggyőzni arról, hogy ez kiválthat egy normál, például Windowst futtató netbookot. Esetleg olyan környezetben lehet hasznos a Chrome OS, mint az oktatás, vagy bármilyen egyéb közösségi hely. Ezúttal a közösség alatt tényleg azt értjük, ahol egy helyen több ember egyszerre vagy felváltva van jelen és együtt vagy felváltva használják a gépet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról