:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 29. 16:31

Olcsó e-könyvolvasót mutatott be az ASUS

Az Asustek Computer ma lerántotta a leplet legújabb termékéről, az Eee sorozat egy rendhagyó tagjáról, a Note EA-800-ról. A hibrid e-olvasó egy fura öszvér, ugyanis nem e-papír kijelzőt kap, de nem is a manapság divatos nagyfelbontású fényes LCD-t.

Az Eee Note elsőként Tajvanon lesz elérhető, körülbelül 48 ezer forintos áron, azaz érezhetően olcsóbban, mint amennyibe a e-papíros Eee Reader kerül - utóbbi már most is megvásárolható az ázsiai országban 80 ezer forintnak megfelelő tajvani dollárért. A Reader lelke egy 8 hüvelyk átlójú elektronikus papír, ami ez esetben nem a szokásos eInk termék, hanem az ahhoz nagyon hasonló technológiát használó konkurens Sipix Imaging megoldás.

A Note viszont egy ennél sokkal olcsóbb, monokróm LCD kijelzőt kapott 1024x768 pixeles felbontással. Ez nem csak az e-papírnál jelent sokkal alacsonyabb gyártási költséget, de a tablet gépekben használt SLCD, illetve AMOLED kijelzőknél is sokkal olcsóbb. Az Asus vezetői nyilatkozatukban is megerősítették, hogy a Note szabványos PC-alkatrészeket használ, s a annak ellenére, hogy a két eszköz hasonló, a gyártási költség a Reader esetében jóval magasabb.

Az aktív LCD kijelző az alacsonyabb ár mellett rövidebb üzemidőt is jelent természetesen, viszont a táblagépekhez képest viszonylag jól teljesít. Folyamatos használat és átlagos fényerő mellett a gyártó szerint 13,5 órát bír ki a Note EA-800, miközben az Eee Reader akár több héten keresztül is üzemel töltés nélkül, köszönhetően annak, hogy az e-papír kijelző csak a kép váltásakor, azaz lapozáskor igényel energiát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Eee Note-on egy egyedi Linux fut, s gyárilag telepítve van rajta egy programcsomag, amivel e-könyveket lehet megnyitni, jegyzetelni lehet, rajzolni, illetve hangot és képet rögzíteni. Ez utóbbi funkcióhoz a gépben egy 2 megapixeles kamera áll rendelkezésre, a zene- vagy egyéb hangfájlok hallgatásához pedig ott a 3,5 milliméteres fülhallgató-csatlakozó. A Note-ban nincs viszont 3G modem, de Wi-Fi-n keresztül képes az internetre csatlakozni. Az akkumulátor töltésre és a PC-vel való adatcserére egyaránt a micro-USB port szolgál, a fájlokat pedig a 4 gigabyte-os belső memóriában vagy a microSD olvasóba helyezett kártyán tárolhatjuk majd. Mivel a Note érintőképernyője rezisztív, ezért jár hozzá egy stylus is, amivel viszonylag kényelmesen lehet akár kézzel írva is jegyzetelni.

A bejelentés alapján a tajvani értékesítés után hamarosan megkezdődik az eszköz terítése Hong Kongban, majd később több európai országban is megjelenik. Magyarországot nem, de Németországot, Olaszországot és Oroszországot említették azon listán, ahol a közeljövőben biztosan megvásárolható lesz az olvasó. Decemberben viszont még várható a Note 12 hüvelykes verziójának bejelentése is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.