:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. november 19. 11:48

Az Android leváltja a bankkártyát is

A San Franciscó-i Web 2.0 Summit konferencián minden évben összeül a webes szakma krémje, s az előadásokat figyelve nagyjából meg lehet rajzolni, hogy milyen újdonságokra számíthatunk az elkövetkezendő időben.

A Web 2.0 Summiton a legnagyobb visszhangot természetesen a Facebook új kommunikációs felületének bejelentése kapta, de Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója is megszólalt, s a kötelező körök, mint a Nexus S bemutatása, vagy a Gingerbread néhány hetes csúszásának bejelentése mellett fontos iránymutatást is kaptunk 2011-re vonatkozóan. Schmidt az idő nagy részében egyáltalán nem a webről beszélt, gondolatai főleg a mobil világ fejlődése körül forogtak. A Nexus S és a Gingerbread csak felvezetés volt a mobilos fizetési rendszerekhez, amiről már évek óta beszél a szakma, de a Nokia néhány gyenge próbálkozását leszámítva alig ismerünk sikeres projektet ezen a területen.

A Google megtolja az NFC szekerét

A legfontosabb előrelépés, hogy a új Android, a Gingerbread már támogatja a Near Field Communication, azaz NFC chipeket, amelyek segítségével megvalósítható az érintéses fizetés, vagyis az arra alkalmas terminálokon a telefonunkkal fizethetünk. A Google víziója szerint az androidos mobilok következő generációiban már jellemző lehet az NFC-chipek beszerelése. Schmidttel együtt a mobilszolgáltatók is szeretnék azt hinni, illetve tenni azért, hogy a bankkártyák mellett a jövőben a mobil eszközök is alkalmasak legyenek arra, hogy a vásárlásoknál kiegyenlítsük velük a számlát.

A Google a vásárlások kapcsán több esetben is kinyilvánította, hogy az igénykeltés és az informálódás ugyan többnyire online történik, de a tranzakciók többsége még mindig üzletekben zajlik, polcokkal, eladókkal és pénztárakkal. Az NFC kapcsán a Google nem szeretne közvetlen kontrollt, inkább az elmúlt időszakban jellemző módon technológia szállítóként lépne fel. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Google közvetlenül nem lenne konkurenciája a jelenleg ismert fizetési rendszereknek, viszont Schmidt szerint a következő időszakban akár 500 új startup is megjelenhet a mobil fizetési világ horizontján, s ezzel együtt a mobilos üzlet óriási lökést kap.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Android pedig egy jó eszköztár erre, s ahogyan előadásában Schmidt kiemelte, 2010 arról szólt, hogy volument szerezzenek ezen a piacon, 2011-ben a fókusz már áttevődik az alkalmazásokra, s az Android egyre több területen mutat majd utat a fejlődésnek. Schmidt szerint az Apple is kiváló munkát végzett az okostelefon területen, s briliáns megoldásokat mutatott be, az Android eltérő filozófiája viszont szélesebbre nyitja a kapukat, meghagyva a szolgáltatóknak és a gyártóknak, hogy maguk határozzák meg a dizájnt, az árazást és az egyéb körülményeket, így sokkal hatékonyabb és sokszínűbb üzleti modellek jelennek meg.

A társadalom a szűk keresztmetszet, nem a technológia

A mobil fizetés csak az első lépcső, az NFC elterjesztése komoly feladat, de ez messze nem jelenti a történet végét. A jövőbeni funkciók egyetlen jelentős korlátja a személyiségi jogok tiszteletben tartása lehet. A Google szerint ma már a helymeghatározás és akár az arcfelismerés is olyan szinten tart, hogy megdöbbentő dolgokat lehetne megcsinálni, de a követésnek van egy határa, amit még a Google sem szeretne átlépni. A cégnek volt alkalma megtanulni, hogy az emberek tűréshatára hol van, s a jövőben már kényesen ügyel arra, hogy ne forduljon elő olyan probléma, mint a Google Buzz vagy a Street View kapcsán.

Schmidt ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a társadalomnak át kell gondolnia néhány igen kényelmetlen kérdést a privát szférával és a személyiségi jogokkal kapcsolatban, s amíg kialakul egy új rend, addig biztosan sokkal rosszabb esetek is felbukkannak majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.