Szerző: Bizó Dániel

2010. november 11. 12:48

Már nem zárkózik el a VMware támogatása elől az Oracle

Enyhített VMware-ellenes támogatási politikáján az Oracle, ugyanakkor továbbra sem minősíti termékeit ESX hypervisoron történő futtatáshoz. A cég eközben nagy erőkkel a JRockit és HotSpot Java motorok egységesítésén dolgozik, hogy ezt követően kereskedelmi licenccel is értékesíteni tudja a Javát, hogy pénzt lásson belőle.

Van támogatás, ha...

Az Oracle a hét elején értesítette ügyfeleit az Oracle-szoftverek VMware-környezetekben történő futtatásával kapcsolatos legfrissebb álláspontjáról. A cég leszögezte, továbbra sem minősítette egyetlen termékét sem VMware virtualizációs rétegen történő működésre, vagyis a műszaki támogatás nem jár automatikusan az itt jelentkező problémák megoldásához. A vállalat ugyanakkor, szemben a korábbi politikájával, nem zárkózik el attól, hogy olyan éles Oracle rendszerekhez kínáljon műszaki támogatást, amelyek VMware platformon üzemelnek.

Korábban ha ilyen igénnyel fordult az ügyfél a támogatáshoz, akkor az elutasította a támogatási kérelmet arra hivatkozva, hogy azt fizikai rendszeren, nyers vason futó operációs rendszeren kell reprodukálni.  Mostantól az Oracle hivatalosan is felvállalja, hogy azokban az esetekben felveszi a bejelentést, ha az egy már fizikai környezetben is ismert problémára utal, vagy a hiba legalábbis bizonyíthatóan nem a virtualizáció mellékterméke. Az egyik legnagyobb változást az jelzi, hogy 11.2.0.2 verziótól kezdődően immár a RAC is részesülhet támogatásban VMware környezetben.

Igaz, ahelyett, hogy valóban támogatná az ügyfeleknél egyre nagyobb teret nyerő VMware virtualizált környezeteket, az Oracle továbbra is tagadó állásba helyezkedik, és nem vesz tudomást azokról. A hibabejelentésre válaszul, amennyiben ismert jelenségről van szó, az Oracle a fizikai környezetekhez ismert megoldást javasolja, és amennyiben az nem működne, a VMware támogatásához irányítja át az ügyfelet. Az Oracle csak akkor folytatja a támogatást, ha az ügyfél bizonyítja, hogy a kínált megoldás fizikai környezetben sem működik nála. Ugyanez igaz a még nem ismert hibákra, azokat az Oracle csak akkor veszi fel, ha az ügyfél fizikai környezetben tudja  reprodukálni azokat. Ehhez a VMware nem mást javasol, mint az előre begyakorolt virtuális-fizikai replikációt, amelyhez az EMC Replication Managert és EMC SAN-t ajánl fel, érthető okokból.

Az ügyfelek így kizárólag az olyan Oracle szoftverjelenségekre nem kapnak orvoslatot az Oracle részéről, amelyek kizárólag VMware környezetben lépnek fel, az üzemeltetési tapasztalatok alapján azonban ezek száma rendkívül alacsony, előfordulások valószínűtlen.

Egységesedő és fizetős Java

Az Oracle-nél közben már nagy erőkkel folyik a Sun HotSpot és a BEA JRockit JVM-ek egységesítése, aminek eredményeként a jövőben egyetlen Oracle JVM-kiadás születhet meg. Az erőfeszítések már jövőre gyümölcsöt hoznak a tervek szerint, így az OpenJDK ernyője alatt megjelenő Java-implementáció a HotSpot és a JRockit megoldásait egyaránt magában hordozza majd. A teljes összeolvasztás valószínűleg három évet vesz majd igénybe, vagyis valamikor 2013-ra nőheti ki magát a konvergens JVM, így az Oracle megkezdheti a másik kettő fokozatos kivonását.

A vállalat egyúttal azt is közölte a héten megrendezett San Francisco-i QCon szoftverfejlesztői konferencián, hogy a JVM-ek egységesítésével kereskedelmi licenc alatt is ki tervezi adni a nyílt forrásokra építkező Java-motort. Bár részleteket nem tudni, ez a nyílt forráskódú vállalatoknál megszokott üzleti modellhez hasonlóan valószínűleg azt jelenti, hogy az Oracle az ingyenes, nyílt forrású terjesztés mellett karbantart egy fizetős változatot is, amelyhez extra, zárt eszközöket és műszaki támogatást is kínál üzleti környezetekben történő éles üzemhez.

Az Apache Software Foundation (ASF) eközben ismét kikelt az Oracle részévé vált Sun azon gyakorlata ellen, hogy a licencelési korlátozásokkal igyekszik ellenőrzése alatt tartani a nyílt forrású Java-implementációk üzleti terjedését és teljesen szabad felhasználását. A Java Community Processben részt vevő ASF elkötelezte magát, hogy a Java 7 specifikáció közelgő elfogadásakor ellenszavazatokkal fogja ellehetetleníteni a Java következő generációjának elfogadását, és erre buzdít más tagokat is, amíg az Oracle ki nem veszi a korlátozásokat a Java licenceléséből. Az ASF szerint lehetetlenné válik a jövőben, hogy Apache licenccel készüljön Java implementáció a Project Harmony alatt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy hónappal ezelőtt az Oracle és az IBM közölték, hogy közösen fejlesztik tovább a Javát az OpenJDK projekt keretén belül, és a Java Community Process megmarad a Java szabványosításának elsődleges fóruma. Az IBM cserébe felhagy a Project Harmony támogatásával, ami alapján sejthető, hogy a jövőbeni kölcsönösen jó kapcsolatok érdekében az IBM vitás kérdések esetén az Oracle pártját fogja majd a Java Commnunity Process tanácsában.

Larry Ellison a Sun felvásárlását követően hangsúlyozta, hogy a Java talán a 7,4 milliárd dolláros akvizíció legnagyobb értéke, ami egyúttal azt is jelenti, hogy pénzt akar látni belőle. Az Oracle nemrég perelte be a Google-t, mivel úgy találta, hogy az Android Dalvik futtatási rétege Java technológiákat használ fel, megsértve ezzel az Oracle szellemi tulajdonát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról