Szerző: Koi Tamás

2010. november 9. 14:28

Okostelefonokra optimalizál a Nokia Siemens Networks

Az okostelefonok forgalmának drasztikus emelkedése egyfelől kedvez a mobilszolgáltatóknak, hiszen a fejlett funkciók megjelenése új előfizetőket csábíthat el. Másfelől a hálózatokra a folyamatosan forgalmazó készülékek miatt olyan terhelés nehezedik, melyre időben fel kell készülniük az operátoroknak.

A spanyol Telefónica tulajdonában álló angol O2 számára ez a probléma hamar nyilvánvalóvá vált tavaly nyáron, miután a cég elkezdte forgalmazni az egyik legnépszerűbb okostelefont, az Apple iPhone-ját. Az operátor londoni hálózata 2009 második felében többször is összeomlott a megnövekedett terhelés miatt, míg végül a cég év végére mintegy 30 millió fontos beruházással, új technológiák bevetésével és nagyjából 200 új bázisállomás létesítésével úrrá tudott lenni a problémán.

A hálózatfejlesztési és bővítési munkálatokat a Nokia Siemens Networks végezte, a fejlesztések részeként pedig az új állomások beüzemelésén túl olyan szoftveres frissítésekre is sor került, melyek hatékonyabb terhelésmegosztást eredményeznek a hálózati infrastruktúrán. Ezekről a megoldásokról tartott ma tájékoztatót a finn-német vegyesvállalat magyarországi képviselete, kiemelve, hogy a szoftveres fejlesztések a szolgáltatónak és az ügyfélnek egyaránt előnyösek lehetnek.

A Nokia Siemens Networks újonnan kinevezett magyar képviselet-vezetője, Ésik Róbert a sajtótájékoztatón elmondta, a hálózatok túlterheltségének oka, hogy az okostelefonokon (ezekből statisztikák szerint ma körülbelül 1 millió 750 ezret használnak Magyarországon) egyre több olyan alkalmazás fut, melyek folyamatos hálózati kapcsolatot igényelnek. A kapcsolat fenntartásához ezek az alkalmazások úgynevezett keep-alive csomagokat használnak, melyek egyrészt sokat fogyasztanak a hálózatvezérlés erőforrásaiból, másrészt a telefon akkumulátorát is terhelik.

A gyártó szerint a jelenségre megoldás lehet, hogy a telefonokat úgynevezett Cell PCH (Paging Channel) állapotban kell tartani, mely lehetővé teszi, hogy készülék kisebb jelforgalmat generálva, hamarabb tudja felépíteni a kapcsolatot az RNC-vel (Radio Network Controller), valamint magával a csomagkapcsolt hálózattal. Az adatkommunikációs folyamat végén az eszköz rádiós egysége gyorsabban térhet vissza energiatakarékos állapotba, mely jótékony hatást gyakorolhat az akkumulátoros rendelkezésre állásra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Nokia Siemens Network szoftveres hálózati fejlesztései közé tartozik még az RNC-k hatékonyabb működését elősegítő, úgynevezett teljes keresztmetszeti terhelésmegosztás, mellyel ideális esetben egy cellában akár négyszer több klienst is ki lehet szolgálni. A vállalat emellett a 2G-s infrastruktúrát tekintve is igyekszik hatékonyság- és kapacitásnövelő fejlesztéseket nyújtani ügyfeleinek, így az új szoftverháttérrel többek közt lehetővé válik az is, hogy a kliens egyszerre tudjon adatot forgalmazni és hangkapcsolatot felépíteni a hálózaton.

Az NSN szoftveres megoldásaihoz hasonló optimalizációk, fejlesztések más mobilhálózati-eszköz gyártók repertoárjában is szerepelnek, ez a fejlesztési irány fontos szerephez juthat abban az esetben, ha egy mobilszolgáltató úgy dönt, hogy új berendezéseket vásárol, és erre tendert ír ki. Hazánkban a Nokia Siemens Networks lehetőségei az utóbbi években jelentősen szűkültek, miután a Vodafone a kínai Huawei-jel állapodott meg a 3G-s hálózat teljes felújításáról, a Telenor pedig a nyáron döntött úgy, hogy teljes hálózatmodernizációs projektjét a szintén kínai ZTE bonyolíthatja le.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról