Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 2. 10:36

Letölthető a MeeGo 1.1

Ígéretéhez híven a MeeGo fejlesztői közösség elérhetővé tette a mobil eszközökre szánt Linux-alapú operációs rendszer 1.1-es verzióját. A MeeGóból hathavonta érkezik új verzió, az 1.0 idén májusban jelent meg, az 1.2-es változatot áprilisra ígérik.

A Nokia és az Intel támogatásával fejlesztett mobil operációs rendszert a Moblin és a Maemo házasításából született, utóbbit le is váltja. A Nokia korábban már bejelentette, csúcskategóriás multimédiás mobiljait MeeGo operációs rendszerrel értékesíti, de a vállalat eddig egyetlen meegós készüléket sem dobott piacra. Pletykák szerint a november 15-én kezdődő MeeGo fejlesztői konferencia alkalmával a vállalat elő fog rukkolni az N900 meegós verziójával.

A MeeGo alapja a Moblin, amely többféle processzorarchitektúrát támogat, így a MeeGo akár x86-os (Intel Atom) vagy ARM-alapú készülékeken is futtatható. A platform ugyanakkor megtartja a Maemo-féle felhasználói interfész (UI) keretrendszert, illetve a Qt-támogatást. Ennek köszönhetően egy olyan rendszer jön létre, amelyre továbbra is lehet Qt segítségével alkalmazásokat fejleszteni, vagyis a fejlesztőknek nem kell az alapokról kezdeni az ismerkedést a platformmal. A Maemóra és Moblinra megírt alkalmazások is futnak majd a MeeGo-n.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az operációs rendszer 1.1-es verziója a2.6.35-ös Linux kernelre, az 1.9.0-s X.org szerverre, a Qt 4.7-re és a Qt Mobility 1.0.2-re épül, utóbbi gondoskodik az olyan mobilos funkciók elérhetőségéről mint a névjegyzék, az üzenetkezelő, a multimédiás képességek és a különféle szenzorok (pl. GPS). Az operációs rendszerbe emellett bekerült az oFono telefonszoftver, a ConnMan kapcsolatkezelő, illetve a Telepathy nevű azonnali üzenetkezelő keretrendszer is.

MeeGo 1.1 Netbook UX

A MeeGo 1.1 háromféle felhasználói interfésszel érhető el jelenleg. A legkiforrottabb talán a Netbook UX, amely a netbookon népszerű alkalmazások mindegyikét tartalmazza, beleértve a webböngészőt, üzenetküldőt, közösségi szolgáltatásokat, naptárat, e-mail klienst és egyebeket. A MeeGo 1.1 Netbook UX bármilyen Intel Atom processzoros gépre telepíthető. A Handset UX a mobiltelefonokra szánt rendszer, ebben olyan szoftverek érhetők el, amelyek egy mobiltlefonon létfontosságúak, azaz hanghívás, SMS, zene- és videolejátszás, Firefox-alapú böngésző, fotónézegető és kapcsolatkezelő. A Handset UX verziót Nokia N900-on, illetve az Aava Mobile nevű vállalat Atom-alapú mobil eszközén lehet futtatni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A MeeGo 1.1-ben újdonság az IVI névre keresztelt felület, amely az In Vehicle Infotainment rövidítése, ez gyakorlatilag a MeeGo járműfedélzeti használatát tesz lehetővé, de egyelőre csak egy főképernyőt és tálcát, illetve beszédfelismerést kínál. Érdekesség, hogy továbbra sincs a MeeGóban tabletekre szánt felület, pedig a Nokia szinte biztosan készül egy MeeGo-alapú tablettel, az Ovi Store-on keresztül már a készülék neve vagy legalábbis fejlesztési kódneve is kiszivárgott: Z500. Az Acer pedig várhatóan november végén mutatja be tableteit, amelyek között meegós modellek is lesznek.

MeeGo 1.1 Handset UX

Noha bárki letöltheti, a MeeGo 1.1-et továbbra is elsősorban készülékgyártóknak és szoftverfejlesztőknek ajánlják, otthoni használatra egyedül talán a netbook-verzió alkalmas. Az áprilisra várható 1.2-es verzió fejlesztése már zajlik, de hogy pontosan milyen újdonságok kerülnek bele, egyelőre nem tudni. A MeeGo-közösség több száz javaslatot tett új képességekre, de hogy a fejlesztők ezek közül mit valósítanak meg, azt csak később hozzák nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról