Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 21. 13:24

Talajt vesztett a Nokia

Az erőteljesen bővülő mobilpiacon alig tudott növekedést elérni a Nokia, a vállalat részesedése meredeken zuhan, átszervezésekkel és nagyszabású elbocsátásokkal próbálja újragondolni magát.

2010 harmadik negyedévében csupán 5 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni a Nokia, de ezt az árfolyamváltozásnak köszönheti, stabil árfolyam mellett 2 százalékos csökkenést mutatnak a számok. A mobiltelefonok értékesítéséből származó forgalom mindössze 4 százalékkal emelkedett (árfolyamhatás nélkül 4 százalékkal csökkent) a részleg üzemi eredményhányada már alig haladja meg a 11 százalékot.

A finn vállalat 10,27 miliárd eurós bevétel mellett 529 millió eurós profitot tudott kimutatni a szeptemberben véget ért időszakba - egy évvel ezelőtt 559 milliós veszteséget jelzett a mérleg, igaz, ez egy jelentős értékcsökkenési leírásnak volt köszönhető. A vállalat teljesítményének változását jobban nyomon lehet kövezni az üzemi eredményen, ami 14 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévéhez képest és így 634 millió eurót tett ki. Az egy részvényegységre jutó eredmény 14 cent volt, ami 2 centtel alacsonyabb a tavalyinál, ugyanakkor magasabb az összes elemzői várakozásnál, ennek hatására a cég papírjai több mint 8 százalékot drágultak.

A harmadik negyedév során a finn vállalat 110 millió mobil készüléket szállított le, ebből 84 millió volt mobiltelefon, 26 millió pedig okostelefon. A készülékeladások mindössze 2 százalékkal erősödtek éves összehasonlításban, miközben a teljes mobilpiac 14 százalékkal bővült. A vállalat magyarázata szerint az alsó kategóriás készülékek szegmensében súlyos alkatrészhiány lépett fel, vagyis az eladásokat a kínálat korlátozta: öröm az ürömben,hogy a legalsó kategóriában kialakult hiánynak köszönhetően a Nokia mobilok átlagos eladási ára némileg emelkedett. A Nokia részesedése saját becslése szerint 30 százalékra apadt a teljes mobilpiacon az egy évvel korábbi 34 százalékról.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az okostelefon-piac a cég szerint 70 millió darab volt a negyedévben, ebből 38 százalékot sikerült megszerezni, a leszállított készülékek száma ugyan 61 százalékkal nőtt, de ezt súlyos árcsökkenés mellett sikerült hozni: a Nokia okostelefonok átlagos eladási ára egy év alatt 28 százalékkal 136 euróra esett. Összehasonlításképp, az Apple átlagosan több mint 600 dollárt (430 eurót) tesz zsebre minden eladott iPhone után, vagyis háromszor annyiért tudja értékesíteni a készülékeit mint a finnek.

Amint az ismert, a Nokia nemrégiben vezetőt váltott és a Microsofttól érkezett Stephen Elop ült Olli-Pekka Kallasvuo helyére, ezt követően pedig számos felsővezető távozott. "A közelmúltbeli eredmények azt mutatják, újra kell értékelnünk a szerepünket ebben az iparban" - mondta a negyedéves eredmények kapcsán Elop, aki 5 hete állt a Nokia élére. "A korábbi termékrajtjaink azt bizonyítják, megvan a tehetségünk, az innovációs képességünk és az erőforrásunk ahhoz, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Meg fogjuk lépni a stratégiai és működési változtatásokat, amelyek ahhoz szükségesek hogy az ügyfeleink elégedettek legyenek a részvényeseink pedig nagyszerű pénzügyi eredményeket lássanak."

A Nokia új vezetője a mai eredmények kapcsán közölte, mintegy 1800 főt bocsát el a Nokiától és teljesen átszervezi a Symbian okostelefonokkal foglalkozó részleget, hogy hatékonyabban tudjon harcolni a piacon. A jövőben a Qt lesz az egyetlen támogatott alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amellyel Symbian és MeeGo platformokra egyaránt lehet programokat készíteni, és maga a Nokia is ezt használja majd a saját alkalmazásainak fejlesztéséhez. A vállalat emellett elkötelezte magát a HTML5 webalkalmazások támogatása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról