:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 12. 14:01

A HTC tarolni akar a Windows Phone 7-tel is

A Windows Phone 7 megérkezése jelentősen felkavarja az okostelefon-piacot a karácsonyi hajrá előtt. Pár hónappal ezelőtt sokan nagyon szkeptikusan álltak hozzá a Microsoft visszatéréséhez, de a gyártói támogatás alapján úgy tűnik, hogy a Windows Phone 7-tel számolni kell.

A HTC az elmúlt 1-2 évben látványosan elhagyta a Microsoft Windows Mobile-t, az a platformot, amivel valójában a mostani imázsát alapozta meg. Több alkalommal tette nyilvánvalóvá a tajvani cég, hogy az új fókusz az Android, s a Windows Phone 7 csúszása miatt ez csak tovább erősödött. A redmondiak új mobil környezetének megjelenése előtt viszont a HTC újra nyilvánvalóvá tette, hogy továbbra is partner és változatos kínálattal támogatja a Windows Phone 7-et is.

Ezt a kijelentést hangsúlyozták az új Desire modellek londoni bemutatóján is, igaz akkor még semmilyen részletet nem árultak el az érkező windowsos modellekről. Most viszont bemutatkoztak az eszközök, s a HD7-ről már szivárogtak ki nemrégiben adatok, de a hivatalos bejelentés egyből öt okostelefont fedett fel. A találgatások ugyan nem álltak messze a valóságtól, de a nevek és a specifikációk terén is szükséges némi pontosítás. Amit korábban Schubert néven emlegettek, az lett a HD7, a Mondrian kódnevű készülék pedig Surround néven kerül majd forgalomba. A Mozart, a Trophy és a Pro pedig marad ugyanaz.

Magasan a léc

A mobilok kivétel nélkül a Qualcomm 1 GHz-es Snapdragon processzorával érkeznek, s mindegyik 5 megapixeles kamerát kap, kivéve a Mozartot, amiben egy 8 megapixeles érzékelő található. A csúcsmodell továbbra is a HD7, ami a 4,3 hüvelykes kijelzőjével folytatja a HD sorozat monumentalitását, s méltó párja lesz az androidos EVO 4G, illetve Desire HD modelleknek. Gyakorlatilag a HD7 szinte pontosan ugyanaz a hardver, mint az említett két eszköz, leszámítva az EVO CDMA és WiMax támogatását és az operációs rendszereket.

A HTC Surround esetében már a név is sokat elárul, itt főként a médialejátszási képességek kerültek előtérbe, s nem meglepő, hogy a normál hangszórók helyett ez a modell a Dolby Mobile és az SRS WOW HD hangmegoldásokat hordozza magában. A kijelzője ugyan nem olyan óriási, de a 3,8 hüvelykes átló és a WVGA felbontás tökéletesen elegendő az egyszemélyes mobil mozizáshoz. A Pro értelemszerűen az üzleti felhasználókat célozza, ami egy kicsit azért sántít, mert a Windows Phone 7 kapcsán a Microsoft végig azt szajkózta, hogy ez egy igazi fogyasztói operációs rendszer lesz, ami a nép igényeit elégíti ki. Igaz, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy az üzleti felhasználók is szeretik a szép kezelőfelületeket, szeretnek játszani, közösségi hálózatokon lógni, így a szétcsúsztatható QWERTY-s készülék hidat képezhet a magánélet és a munka között számukra. A termék sikere egyértelműen azon múlik, hogy a vállalati alkalmazások és szolgáltatások milyen mértékben integrálhatóak a WP7-be.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HTC Trophy már inkább az új rendszer filozófiájának megfelelő, hiszen a gyártó ezt a játékosoknak pozicionálja, s hangsúlyozza, hogy az Xbox felhasználók tökéletes egyensúlyt teremthetnek a mobiljuk és a konzuljuk között ezzel az eszközzel. A Trophy szintén WVGA felbontású kijelzővel rendelkezik, s ugyan Dolby Mobile-t nem, de SRS WOW HD hangzást kapott. A Mozart szintén beszélő név, s némileg a felsőbbrendűség érzését próbálja kelteni, kicsit elit, kicsit más. A mobil háza egyetlen polírozott alumíniumdarabból lett hajtva, bár a külső dizájntól eltekintve nem különbözik sokban a többi modelltől.

Egy csapat

A Windows Phone 7 egyik előnye éppen ez, hiszen a szigorú specifikáció révén az alkalmazásfejlesztőknek nem kell aggódnia, hogy a tömérdek készülék közül melyeken fog futni probléma nélkül egy program, vagy helyesen jelenik-e meg a különböző felbontások miatt. Az Apple is komolyan harcol a fragmentáció ellen, bár ott az egyetlen gyártói modell elve érvényesül, ami hosszútávon kizárhat sok felhasználót, akiknek nem tetszik az egyébként univerzális kialakítás. A Microsoft ebből a szempontból engedett, s a HTC tökéletesen végrehajtotta a feladatot, létrehozott indulásként már öt olyan modellt, melyek fejlesztői szemmel azonosan kezelhetőek, de a variációk felhasználók széles rétegeit hódíthatják meg. Ugyan a specifikáció szinte azonos, de mégis mind az öt modellnek saját "személyisége van".

Igaz, nem lesz elérhető minden modell minden régióban. A csúcskészülék, a HD7 az észak-amerikai, európai és az ázsiai piacon rajtol, de a Surround és a Pro csak az USA-ban lesz elérhető, a Mozart és a Trophy pedig csak Európában és Ázsiában. Eközben rossz hírek is érkeztek a HTC háza tájáról, ugyanis a szeptember közepén bejelentett Desire HD és Desire Z boltokba kerülése csúszik valamiért, s ebben a hónapban már biztosan nem kerül a polcokra. Feltételezések szerint nem a készülékkel, gyártással vagy disztribúcióval kapcsolatos a késés, hanem a két Desire modellel érkező online szolgáltatások élesítése kíván még némi csiszolást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.