:

Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 31. 13:52

Minden eddiginél később érkezik hazánkba az új iPhone

A szállítások elmaradása miatt egyre komolyabb fejfájást okoz Európa egyik legnagyobb telekommunikációs multijának, a Deutsche Telekomnak az iPhone okostelefonok értékesítése. Itthon ezért a tavalyinál hosszabb várólistákra lehet számítani, de legalább több szolgáltatónál várható az új modell megjelenése.

A Deutsche Telekom honos piacért felelős igazgatója a minap az eddig megszokottól eltérően szokatlan, bíráló hangnemben kommentálta az Apple logisztikai politikáját, mely a német nagyvállalat szerint az Egyesült Államokon kívül másodlagos piacként tekint minden országra. Niek Jan van Damme, a német Focusnak adott interjújában elmondta, a helyi T-Mobile-nál jelenleg is több tízezer olyan ügyfél van várólistán, akik kilenc hete várakoznak az iPhone 4-re.

Szorít az idő

Az iPhone 4 németországi forgalmazását az amerikai értékesítéssel egy időben, június 24-én kezdték meg, a készülék árusítására egyelőre kizárólagos joggal rendelkező T-Mobile-nál. "Több tízezer előrendelésünk van a készülékre. Ha az Apple időben szállítana, sokkal több szerződést köthettünk volna eddig" - panaszkodott a Focusnak van Damme. A cégvezető hozzátette, az Apple semmilyen magyarázattal nem szolgált a cégnek a szállítás késésével kapcsolatban. A készlethiány a szerződéskötések elmaradása mellett ráadásul jelentős terhet ró a mobilszolgáltató ügyfélszolgálatára is, az előfizetők ugyanis többnyire nem az Apple-t, hanem az értékesítő felet okolják a hosszas várakozásért.

Az Apple és a Deutsche Telekom közt érezhetően egyre feszültebbé váló viszony a német multi részéről érthető okokra vezethető vissza. Bár erről semmilyen hivatalos kommunikáció nem született, nyílt titok, hogy a Deutsche Telekom és az Apple három évre kötött exkluzív szerződése még az idén lejár, a konkurencia pedig könnyen kivetheti a hálóját azokra az ügyfelekre, akiket a T-Mobile nem tud kiszolgálni - feltéve, hogy ők nagyobb mennyiségű készülékhez jutnak hozzá.

Van Damme nyilatkozatában jól érezhető az a törekvés is, amivel a nagy szolgáltatók próbálnak erőfölénybe kerülni a többfrontos támadásban lévő Apple-lel szemben. Korábban ugyanis egyértelmű volt, hogy mind a tárgyalások, mind a kommunikáció kapcsán az cupertinói cég diktál még az olyan óriásoknak is, mint a Deutsche Telekom, a későbbiekben azonban kénytelen lehet feladni ezt a politikát az amerikai cég.

Az exkluzivitás végére utal Friedrich Joussennek, a Vodafone németországi leányvállalatának ügyvezető igazgatójától származó elcsípett mondat is: "Bizonyos dolgok sokkal hamarabb bekövetkeznek, mint gondolnánk" - nyilatkozta sejtelmesen a cégvezető múlt pénteken a Frankfurter Rundschaunak, amikor arról kérdezték, mit tud mondani arról, hogy a Deutsche Telekom még idén elveszti az exkluzív forgalmazási jogot az iPhone-ra.

Itthon sem lesz jobb a helyzet

Ami a magyar piacot illeti, a német példa alapján alighanem már most kijelenthető, hogy idén minden eddiginél többet kell majd várnia annak, aki új iPhone-t szeretne vásárolni - nem csak azért, mert a telefon új generációs változata az eddig megszokotthoz képest nem a nyári hónapokban, hanem csak ősszel kerülhet a boltokba. A hazai szolgáltatók közül eddig egyedül a T-Mobile erősítette meg, hogy forgalmazni fogja az iPhone-t, de a termék bevezetésének időpontját máig nem kommunikálta a cég. Az eddigi menetrend alapján valószínűsíthető, hogy az iPhone 4 csak szeptember második felében, netán októberben kerül az üzletekbe (az elmúlt két évben a cég a hivatalos forgalmazás kezdetét nagyjából egy hónappal megelőzve jelentette be az időpontot).


Sor az iPhone 3G S tavalyi premierjén: akinek itt nem jutott, hónapokig várhatott

A várólisták kezelésében mindenesetre már van gyakorlata a T-Mobile-nak: Az iPhone 3G S-t tavaly még a július 31-i magyar premier után hónapokkal is csak a kijelölt üzletekben lehetett megvenni, és még novemberben is csak limitált mennyiségben érkezett a készletutánpótlás a szolgáltatóhoz - akadt aki karácsonyig várt az ősszel megrendelt iPhone-jára. A helyzetet idén súlyosbíthatja, hogy mivel a magyar T-Mobile iPhone-beszerzéseit gyakorlatilag teljes egészben a Deutsche Telekom koordinálja, a cég minden bizonnyal először az anyaországban élő megrendelők igényeit fogja kielégíteni.

Szintén a német piactól való függőség okán várható, hogy az iPhone magyarországi exkluzív értékesítési jogát elveszti a magyar T-Mobile is. Lapunk céges, belsős forrásból úgy tudja, hogy a Vodafone Magyarország idén novemberben kezdi meg az iPhone 4 forgalmazását, ezzel együtt arra is lehet számítani, hogy a Telenor is meg tudott állapodni az Apple-lel. A telefonnal használható microSIM-et mindenesetre már mindhárom hazai operátornál be lehet szerezni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.