Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 17. 15:32

Videotékával bővülhet a MinDig TV

Belátható időn belül újabb, ezúttal kényelmi funkciókkal bővülhet a magyarországi földfelszíni sugárzású digitális tévés platform, a MinDig TV repertoárja.

A MinDig TV szolgáltatást üzemeltető Antenna Hungária és az angol Motive Television napokban aláírt együttműködési szerződése szerint a két cég augusztus során tesztüzemben vizsgálja a Motive által fejlesztett BesTV platform integrálásának lehetőségét a magyarországi DVB-T sugárzásba. A projekt eredményeitől függően az Antenna Hungária még idén dönt a szolgáltatás kereskedelmi bevezetéséről.

A tévés műsorszóró technológiákat fejlesztő Motive BesTV nevű megoldása alkalmas lehet arra, hogy olyan kényelmi funkciókkal egészítse ki a MinDig TV kínálatát, melyek eddig csak más, prémium platformokon (például IPTV) voltak elérhetők. A rendszer a megfelelő technológiai háttérbázissal és a kompatibilis előfizetői végberendezésekkel karöltve alkalmas lehet például arra, hogy a DVB-T platformon is megjelenjenek a felhasználók által videotékákból kiválasztható filmek (video on demand, VOD), és a műsorszóró által az ügyfél igényei szerint előre összeállított, korábban sugárzott műsortartalmak (catch up tv).

Az Antenna Hungária a HWSW kérdésére megerősítette, hogy a cég aláírta a tesztüzemre vonatkozó szerződést a Motive Televisionnel, a technikai megvalósítás pontos hátteréről azonban csak szűkszavúan nyilatkoztak a szolgáltatónál. A DVB-T technológia mindenesetre alkalmas az egyirányú adattovábbításra, így az előfizető által "megrendelt" tartalmak a kevésbé zsúfolt forgalmi időszakokban automatikusan letöltődhetnek a felhasználó végberendezésére, feltéve, hogy az támogatja ezt az adattovábbítási eljárást.

Arról egyelőre semmit nem tudni, hogy az előfizető hogyan tudatja a szolgáltatóval, hogy milyen tartalmakat kíván ilyen módon elérni, valószínűsíthető azonban, hogy a szolgáltatás eleve csak olyan beltéri egységekkel fog működni, amelyek internetkapcsolattal is rendelkeznek. Az is elképzelhető, hogy az ügyfél egy külön erre a célra dedikált weboldalon jelölheti majd ki azokat a tartalmakat, amelyek érdeklik, a rendszer pedig az azonosítóhoz hozzárendelt beltéri egység merevlemezére időzítve továbbítja a műsort.

A Motive Televisionnek nem ez az első hasonló megállapodása, a cég sajtóközleménye szerint a vállalat korábban a legnagyobb csehországi műsorterjesztővel, a TV Novával is tesztelte a BesTV-t. A hazai DVB-T szolgáltatás esetében nem ez egyébként az egyetlen olyan újszerű technológia, melyet az Antenna Hungária bevont a tesztprojektbe. A cég nemrég kísérleti, szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós tévéadást továbbított az iPONT technológiájával.

Az Antenna Hungária MinDig TV szolgáltatása jelenleg hét szabadon fogható és tíz fizetős adóból (MinDig TV Extra) áll, a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás a lakosság 88 százalékához ér el. A műsorszóró idén év végén a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelően 95 százalékra emeli a lakossági elérést, a platform ezzel kulcsfontosságú szerepet kap a honi digitális átállás folyamatában, melynek során 2012-ig több mint 800 ezer háztartásnak kell váltania tetőantennás analóg vételről más technológiára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról