Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 12. 11:04

A Google-t is bevonná a Sony a PlayStation-bizniszbe

Még idén októberben megérkezhet a Sony Ericsson égisze alatt készülő új játéktelefon, mely belsős források szerint a Sony mostanra megkopott fényű kézi konzoljátékának, a PlayStation Portable-nek veszi át a helyét.

Az Engadget kütyüoldal biztos forrásokra hivatkozva állítja, a Sony Ericssonnál a végső fázisba ért annak az okostelefonnak a fejlesztése, mellyel a vegyesvállalat japán tagja jó eséllyel visszaszerezheti domináns pozícióját a mobil játékgépek piacán. A kézi konzolok forgalma az utóbbi időszakban az okostelefonok és a hozzájuk tartozó - játékokat is kínáló - alkalmazás-piacterek térnyerésével jelentősen megcsappant, a Sony ezt a jelenséget frappáns megoldással védené ki: okostelefont csinálna a PSP-ből.

Az PSP-ből továbbfejlődő mobiltelefon megjelenéséről gyakorlatilag évek óta keringenek különböző pletykák, az iparág már a PSPgo tavalyi megjelenése előtt arra számított, hogy a japán multi telefonálásra, de legalább mobil adathálózat használatára alkalmas kézi játékgépet csinál a PlayStation Portable-ből. A Sony végül idén márciusban hivatalosan is beismerte, hogy ezt az irányt tartja életképesnek, és vélhetően még idén piacra lép egy vadonatúj kézi játékplatform, mely a Sony Ericsson kínálatában jelenik meg.

Az Engadget biztosnak nevezett forrásból úgy értesült, hogy a jelenleg Xperia márkanév alatt futó új eszköz a PSPgóhoz hasonló kivitelű, szétcsúsztatható telefon lesz, meglehetősen nagy, 4 hüvelyk körüli képátlójú kijelzővel. Bár arról nincs információ, hogy a készülék érintőkijelzős lesz-e, aligha kérdéses, hogy a repertorárba ez a funkció is bekerül - emellett a szétcsúsztatható felületen található vezérlőegység állítólag egy érintőpadot is kap majd.

A mobil eszközbe a kiszivárgott információk szerint a több sikeres okostelefonban már bizonyított, 1 GHz-es órajelen ketyegő Snapdragon CPU kerül majd, érdekesség emellett, hogy a konzolra, vagy telefonra a Google Android operációs rendszer következő generációs változata, a Gingerbread  kódnéven futó 3.0-s verzió kerül majd, teljesen egyedi felülettel ellátva. A játékoknak külön piactér jön majd létre az Android Marketen (hogy ez milyen kapcsolatban áll a jelenleg használt PlayStation Store-ral, azt egyelőre nem tudni), és vélhetően lesznek olyan címek, melyek más androidos készülékeken is futnak majd, feltéve, hogy a telefon képességei ezt lehetővé teszik.

A Google és a Sony ilyen irányú együttműködéséből mindkét cég sokat profitálhat, hiszen a kipróbált és felhasználók milliói által használt rendszerkörnyezet átvétele jelentősen megkönnyíti mind a cég saját fejlesztőinek, mind pedig a játékfejlesztőknek a dolgát, ezzel együtt az Android platform még komolyabb teret nyerhet a mobil játékok piacán.

Ezen a területen egyelőre az iPhone bír biztos előnnyel, legalábbis a Flurry Analytics márciusi statisztikái szerint 2009-ben a két népszerű kézi konzol, a PSP és a Nintendo DS mellett már az iPhone platform is meghatározó piaci szereplővé nőtte ki magát Észak-Amerikában. A cég úgy kalkulál, hogy a hordozható játékgépekhez fejlesztett videojátékok után származó 2,55 milliárd dolláros bevétel 19 százalékát adták az iPhone-nal és az iPoddal kompatibilis játékok tavaly, ezzel - legalábbis bevétel szempontjából - az Apple megelőzte a Sonyt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról