Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 6. 16:02

Jól fogy a Starcraft 2, de nem bombaüzlet

A vártnál kevesebb játékot adott el és gyengébb kilátásokat tett közzé az Activison Blizzard, aminek hatására megzuhantak a cég papírjai. A vállalat eközben mérföldkövet ért el, miután online értékesítéseinek nagysága meghaladta a dobozos eladásokat.

Az Activision Blizzard bár növelte nyereségét a tavalyihoz képest, ezt azonban nem az eladások növelésével érte el, hanem az játékfejlesztési kiadások által dominált költségeinek visszafogásával. A cég 967 millió dolláros negyedéves árbevétele mintegy 7 százalékkal kevesebb a tavalyinál, miközben a takarékoskodással a profit 12 százalékkal 219 millió dollárra emelkedett. Az összességében olvadó bevételeken belül az online terjesztés 20 százalékos növekedést tudott produkálni, így elsőként a cég történetében meghaladta a csökkenő bolti eladásokból befolyó összeget.

A dobozos eladások ilyen mértékű visszaesése várakozások alatti teljesítmény, ugyanis a vállalat három jól sikerült dobozos játékot is piac dobott a negyedév során, név szerint a filmek körüli érdeklődést meglovagolni igyekvő Transfomers játékot, a lövöldözős Singularityt, az autóversenyzős Blurt - a gyerekeknek szóló új Shrek rész gyenge kritikai fogadtatásra talált. A pénzügyi vezető szerint a Singularity közel sem fogyott olyan jól, mint korábban remélték. Eközben az online értékesítés oldalán kizárólag két letölthető Call of Duty csomagot dobott piacra a negyedév során, valamint a World of Warcraft szűnni nem akaró népszerűsége magyarázza a növekvő eladásokat.

Az vártnál alacsonyabb eladások mellett az Activision Blizzard harmadik negyedéves várakozásai is kiábrándították az elemzőket, mivel mindössze 725 milliós árbevétellel kalkulált, miközben az elemzői konszenzus 912 milliós bevételt remélt, miután a cég a negyedév során dobta piacra a kultikus Starcraft régóta várt második részét, amelyből 48 órán belül 1,5 millió fogyott világszerte, amivel a világ valaha készült legjobban fogyó stratégiai játékává vált. Michael Pachter, a Wedbush Morgan játékpiaci elemzője szerint mindezt azt magyarázza, hogy a Starcrafttal szembeni elvárások eltúlzottak voltak a befektetők részéről, és a vállalat túlságosan függ jelenleg a WoW és a CoD szereplésétől.

Az Activison Blizzard a Starcraft 2 mellett ebben a negyedévben dobja piacra a Guitar Hero: Warriors of Rock, és a Spider-Man: Shattered Dimensions játékokat, valamint már bétateszteli a WoW: Cataclysm fejezetét, amely a harmadik negyedéves kilátások alapján valószínűleg a negyedik negyedévre, az ünnepi szezonra jelenik majd meg, és várhatóan hatalmas eladásokat fog produkálni - az előző kiegészítőből csak az első 24 óra alatt fogyott 2,8 millió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról