Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 5. 09:44

Érdeklődés hiányában bezár a Google Wave

Újabb Google-szolgáltatás tűnhet el hamarosan a süllyesztőben, ezúttal a tavaly hatalmas felhajtással debütált Google Wave-nek mond búcsút a keresőcég.

A hibrid kommunikációs és közösségi szolgáltatásként indult Wave-et tavaly májusban, a Google fejlesztői konferenciáján jelentették be, a rendszer egy szűk bétateszttel indult még a nyáron, szeptemberben pedig már meghívásos alapon lehetett részt venni a kísérleti projektben - éppúgy, ahogy a Gmail kezdeti időszakában. A Wave kétségtelenül a tavalyi nyár egyik legnagyobb hullámokat gerjesztő webes projektje lett, sokan azonban már akkor sem értették, mire jó pontosan a szolgáltatás, a helyzet pedig a jelek szerint azóta sem lett jobb.

A Google közösségi-kollaborációs platformja mára teljesen érdektelenné vált, a cégnél ezért úgy döntöttek, leáll a projekt - írja blogjában Urs Hölzle, a Google alelnöke. A cég hivatalos álláspontjában kifejti, jóval nagyobb érdeklődésre számítottak, ráadásul idővel a kezdeti, rendkívül élénk felhasználói aktivitás is alábbhagyott azoknál a felhasználóknál, akik belakták a szolgáltatást. A cégvezető emellett beismerte: a Wave a nagyobb tömegek számára túl radikális változásokat hozott a megszokott kommunikációs és közösségi platformokhoz képest, a sikerét, vagy éppen a kudarcot pedig éppen ezért még a cégnél sem tudták előre megjósolni.

A vállalat a Wave fejlesztését már most leállította, a szolgáltatás azonban a jelenlegi formájában az év végéig még biztosan elérhető marad. A webes platform komponenseinek egy részét "átmenekítik" más alkalmazásokba, Hölzle ezzel együtt megígérte, hogy a Wave-en elhelyezett tartalmak kigyűjtéséhez segítséget nyújtanak az ügyfeleknek azért, hogy a végleges lekapcsolás után se vesszen el olyan információ, ami csak a Wave-en található meg.

A Wave megszűnéséről született döntést alighanem napokkal ezelőtt, hirtelen hozhatták meg a Google főhadiszállásában, legalábbis - utal rá a Computerworld - a cég hétfőn még Wave-fejlesztőknek szóló rendezvényt hirdetett meg, múlt hónapban pedig egy konferencián meglehetősen bizakodóan beszélt a szolgáltatás jövőjéről.

A Wave körüli felhajtás idején több vállalat is bemutatott ehhez hasonló, infomunkások közötti valós idejű együttműködést lehetővé tevő rendszereket, például a Novell és az SAP is. A Novell hivatalos PR blogjában leszögezte, a Wave bezárása nem érinti saját megoldásának, a Pulse-nak a működését vagy fejlődését. A vállalat úgy véli, a Google megoldása iránt tanúsított érdektelenség ellenére idén megjelenő saját rendszere sikeres lesz a vállalatok, vállalati felhasználók körében. A Pulse egyébként kompatibilis a Google Wave-vel, a két rendszer átjárható, legalábbis amíg a Wave működik.

A Google korábban - szintén az érdeklődés hiánya miatt - más projekteket is kénytelen volt szanálni. Ilyen volt például a Second Life mintájára létrejött, jóval kisebb port kavart virtuális világ, a Google Lively. Könnyen lehet, hogy a Wave sorsára jut az idén februárban indult Buzz is, melynek megjelenésekor szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a két, hasonló célt szolgáló rendszer aligha fér majd meg egymás mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról