Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 29. 10:26

Még olcsóbb lesz az Amazon Kindle

Nem sokkal a Kindle DX felújítása után frissítette a Kindle e-book olvasót is az Amazon. Az új verzió kontrasztosabb kijelzőt kapott, akkumulátora jobban bírja és olcsóbban meg lehet venni.

Az új verziót grafitszürke színéről és vékonyabb kávájáról lehet felismerni. A kijelző továbbra is 6 hüvelykes, azonban a készülék maga kisebb és könnyebb lett, szélessége és magassága is több mint 1 centiméterrel csökkent. A belső újdonságok között pedig a nagyobb kontrasztú kijelzőt és a tartósabb akkumulátort lehet említeni, az Amazon szerint az új Kindle akár 1 hónapig is bírja egyetlen feltöltéssel. Szoftveroldali fejlesztés a vadonatúj, WebKit-alapú böngésző, illetve a menüben történő hangos navigáció lehetősége - a készülék nem csak a könyveket, hanem a menüpontokat is képes felolvasni. Az Amazon szerint javítottak a lapozás sebességén is.

Az Amazon június közepén csökkentette a Kindle 2 árát 189 dollárra. Az új Kindle két változatban lesz kapható, 189 dollárért WiFi mellett beépített 3G vezérlővel, 139 dollárért pedig kizárólag  Wi-Fi adapterrel.  Utóbbi modell már lehet annyira olcsó, hogy igazán széles körben elterjedjen akár itthon is - a HWSW becslései szerint a Wi-Fi-s Kindle még szállítási költséggel együtt sem kerül majd 40 ezer forintba. A Kindle-t egy ideje Magyarországra is szállítja az Amazon, egyelőre nem tudni hogy a legújabb verzió mikor érkezhet meg hozzánk, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is csak augusztus végén landolnak az első példányok.

A Kindle erőteljes nyomás alatt áll az iPad és hasonló táblagépek oldaláról, amelyek LCD-kijelzője szöveg olvasására kevéssé alkalmas, cserébe akár színes képek, videók is megjelenhetnek rajtuk. "A könyvek túlnyomó többségénél a videó vagy animáció nem ad hozzá semmit, inkább elvonja a figyelmet. Hemingway-t nem videóbetétekkel felturbózni" - mondta Jeff Bezos, az Amazon vezére, aki szerint a Kindle a továbbiakban is megmarad könyvolvasónak, a vállalat nem fog táblagépet piacra dobni.

A vállalat továbbra sem árulja el, hány Kindle készüléket adott el eddig, az elemzői becslések 1-2 millióra becsülik a számukat. Az Amazon e-könyveit azonban nem csak Kindle-ön lehet olvasni, hanem más készülékeken is, a cég ugyanis számos platformra elkészítette könyvolvasó szoftverét, többek között BlackBerry okostelefonokra és az Apple iPadre. Az elektronikus áruház pár hete közölte, hogy az elmúlt három hónap során több e-könyvet adott el mint kemény borítású nyomtatottat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról