Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 23. 13:37

Bárhová telepíthető műholdas szélessáv itthon is

A SES ASTRA bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött az IT szolgáltatásokat nyújtó RG Networks céggel. A szerződés lehetővé teszi, hogy az ASTRA2Connect (A2C) szélessávú műholdas internet szolgáltatás Magyarországon is elérhetővé váljon egyéni és akár üzleti előfizetők számára is.

Az ASTRA2Connect (A2C) szolgáltatást az RG Hungary leányvállalataként működő RG Networks kínálja mostantól a magyar piacon egyéni és üzleti előfizetőknek egyaránt. A szolgáltatás itthon a “vanNET” nevet kapta, és mától az üzleti ügyfelek számára közvetlenül elérhető, a lakossági előfizetőknek viszont meg kell várnia, amíg a viszonteladók elkezdik az értékesítést.

Szélessáv műholdról

Az A2C szolgáltatás egy szélessávú internetszolgáltatás, ami kizárólag műholdas kapcsolatra támaszkodik, és földfelszíni vagy vezetékes kapcsolat nélkül, a műholdakon keresztül létesít kétirányú IP adatforgalmat. A műhold közvetlen kapcsolatban van a Belgiumban lévő fejállomással, ami továbbítja az adatokat az internetes gerinchálózatra. Az adatok a műhold és a felhasználóknál lévő vevőegység között DVB-S2 formátumban utazik, s az adatok fogadására nincs szükség semmilyen extra felszerelésre, a megszokott tányérantenna ugyanúgy használható ehhez a vevőegységhez. A visszirányú adatokhoz viszont a rendszer egy 500mW teljesítményű mini átjátszót használ.

A szolgáltatásnak Európa-szerte 60 ezer előfizetője van, és főleg a ritkábban lakott vidékeken, vezetékes és mobil szélessáv által le nem fedett területeken számít érdeklődésre. Hazánkban is számos olyan régió van, ahol szinte semmilyen lehetőség nem volt eddig szélessávú internetkapcsolat telepítésére, esetleg az ilyen helyen lakók az LTE mobilhálózatok mihamarabbi elterjedésében bízhattak volna. Szintén hasznos lehet az üzleti vállalkozások számára, amennyiben a városon kívül eső ipari területeken szeretnének adatforgalmat bonyolítani, de annyira nem kritikus funkciója van a hálózatnak, hogy emiatt drága bérelt vonalat építtessenek ki.

Lassú és drága

Az Astra2Connectnek azonban vannak jelentős gyengeségei is. Egyrészt a műholdas technológia önmagában hordozza a magas válaszidőket, ami miatt a normál webezés élménye az egyébként elfogadható sávszélesség ellenére is erősen romlik. Nagyobb méretű fájlok letöltése esetén ez kevésbé számít, de a több száz elemből álló weboldalak betöltése jóval hosszabb ideig tart, valós idejű online szolgáltatásokra pedig nem érdemes számítani, az online játék (valós idejű) pedig teljes egészében elfelejthető. A tesztek alapján az átlagos ping 550-600 ms körül van, ami rosszabb, mint egy átlagos GPRS kapcsolat esetén.

A sávszélesség szintén nem versenyképes a ma már megszokott vezetékes vagy mobil szélessávú ajánlatokkal, hiszen a maximum letöltési sebesség 4 Mbit/s, a maximum feltöltési sebesség pedig 320 Kbit/s. A valóság azonban ennél kiábrándítóbb, és a nyugat-európai szaklapok tesztjei közül a pozitívabb kicsengésűek is alig 1 Mbit/s átlagról számoltak be, de egyes esetekben ennél is alacsonyabb sebességeket mértek.

Csak, ha nincs más

Ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy a szolgáltatáshoz egy szigorú Fair use policy is tartozik, ami szerint a felhasználó sávszélességét még az egyébként is alacsony sebességről is lekorlátozhatják, amennyiben egy hónapon belül a csomagjában meghatározott néhány GByte-nál több adatforgalmat generál. Ennek a szűkmarkúságnak az oka, hogy a felhordó hálózat technológiailag nem csak a párhuzamosságra épít, hanem adott frekvenciákat több földi átjátszó is használ felváltva, ezért a szolgáltatás minőségének megtartásához elengedhetetlen, hogy ne használják tömegek állandó jelleggel.

Így viszont benne van a pakliban, hogy csúcsidőszakokban akár élvezhetetlenül rossz minőségű le- és feltöltést tapasztalhatnak az előfizetők. Külön opcióként rendelhető viszont, hogy éjfél és hajnal 6 óra között ne számolja a forgalmat. Sőt, a magyar RG Networks ajánlatában a csomagdíj mellett egy úgynevezett “Fair Use Policy reset” opció is található, ami a havi adatforgalmi limitet nullázza le 8-35 ezer forint ellenében alkalmanként.

Azokon a területeken, ahol szükség van rá, és nem váltható ki semmilyen más technológiával, üzleti célra adott esetben megéri kifizetni a 150 ezer forintos belépési díjat, amiben már benne vannak az eszközök, a telepítés és a regisztráció díjai is, továbbá a 20-72 ezer forint között változó havidíjat is. 20 ezer forintért 1Mbit/s letöltési maximum, 72 ezerért pedig már 4 Mbit/s jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról