Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 25. 17:11

A Live Messenger az új iWiW

Magyarország Live Messenger nagyhatalomnak számít, ezt még Redmondban is tudják. A Microsoft csevegőszolgáltatása minden komolyabb hátszél nélkül elterjedt, s mind a mai napig a legnépszerűbb maradt. Az új Live Messenger nyilvános bétájának érkezése így sokaknak okozhat örömet hazánkban.

A Microsoft idén megújítja teljes Live platformját, s ahogy már korábban írtuk, a Hotmail átalakulása után a következő lépés a Messenger megújulása. Június 24-én megjelent a Live Essentials béta változata, amit a www.windowslivepreview.com oldalról bárki letölthet.

A Live Essentials több programot is tartalmaz, például szövegszerkesztőt, e-mail klienst és képkategorizálót, de Magyarországon nem túlzás azt állítani, hogy ezek teljesen érdektelenek, az egyetlen, ami számít, az az új Messenger, vagy ahogy a nép hívja, MSN. A szoftver legnagyobb újítása, hogy teljes egészében képes integrálódni más webes szolgáltatásokkal, több közösségi szolgáltatást is tud "figyelni".  Ha teljesen elkészül a magyar lokalizáció, akkor akár a MyVIP történéseket is követhetjük majd a Live programon belülről. Az iWiW egyelőre nem szerepel a partnerek között, de a Microsoft igyekszik meggyőzni az [origo]-t is, így talán a végleges verzió megjelenésekor már a legnagyobb magyar közösségi hálózat is beköthető lesz.

Chat volt, Facebook lett

A Live Messenger alapvetően egy csevegőszolgáltatás, ahol az emberek a listájukhoz adják ismerőseiket, láthatják, hogy éppen ki online, szöveges üzeneteket válthatnak, hang- és videohívást bonyolíthatnak, fájlokat oszthatnak meg és tucatnyi egyéb módon kapcsolódhatnak össze. 2010-ben pont-pont kapcsolatok ápolása viszont már nem fedi le az átlagos felhasználók online szociális tevékenységét, hiszen a legtöbben közösségi hálózatokon bombázzák ismerőseiket életük apró részleteivel, fotókkal, videókkal és linkekkel.

A Live erre válaszol a Wave 4 kódnevű fejlesztésében. Az új Messenger természetesen használható a régi jól megszokott módon a keskeny ablakkal, ahol csak a barátok listája jelenik meg, de egy gombnyomással kinyitható egy nagyobb ablak, ami rendszerezve, szép, ízléses formában adagolja nekünk a Live világon belüli és azon túli események kivonatát. Kár lenne tagadni, hogy a Microsoft a Facebook divathullámot lovagolja meg, sőt, nem túlzás azt mondani, hogy a Microsoft ellopja a Facebook-felhasználókat. A jól ismert webes felület helyett egy integrált, aggregátor jellegű alkalmazást ad az emberek kezébe, ami kiemeli a böngészőből a Facebook tartalmait, s képes azt vállalható módon, testre szabva megjeleníteni. A tartalmat ráadásul nem csak beszívni képes, hanem kifelé is tud kommunikálni, azaz a Live Messenger 4-ből lehetséges a Facebook státusfrissítés, hozzá is lehet szólni az ismerősök bejegyzéseihez, ami a Facebookon is látszani fog azonnal.

Silverlight

Korábban a Microsoft már demózott egy asztali Facebook-klienst, ami hasonló felépítéssel bírt, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ennek nagyon is pontosan meghatározott helye lesz a Live-ban. A redmondi cég saját multimédia platformját használja a programhoz, azaz teljes egészében Silverlight-ra épül az új Live, bár ebből a laikusok semmit nem fognak észrevenni. A Silverlight révén a megjelenítés látványossá válik, igaz teljes képernyőben a sok fotó és videó képes eléggé lelassítani a gépet.

Az első teszt során Intel Core 2 Duo-val szerelt notebookjainkon is azt tapasztaltuk, hogy a betöltés lassú, illetve ha teljes képernyőbe tesszük az új social dashboard felületet, akkor a görgetés is érezhetően lelassul. Tudjuk be ezt a béta változat gyengeségének, de félő, hogy a látványos megjelenés komoly erőforrásokat is követel. Szinte bármelyik menü betöltése, illetve a gyors scrollozás egy 1,86 GHz-es Core 2 Duo mindkét magját 65-98 százalékos terhelésig ugrasztotta fel, úgy, hogy egyébként a terhelés nyugalmi állapotban 1-7 százalék között mozgott. Reméljük az ősszel megjelenő végleges változat ennél jobb optimalizációt kap.

All-in-one

Főleg azért, mert maga az ötlet és a megvalósítás is nagyon tetszetős. A felületen az első számú menüpont a “highlights”, ami a Facebook “Top News” menüpontjával közel azonos. A szoftver megpróbálja nekünk kiválogatni a legfontosabb híreket, közösségi történéseket. Elméletben a program figyeli, hogy mire kattintunk, mire reagálunk általában, illetve hogy kik azok, akikkel a legtöbbször interakcióba keveredünk, s a későbbiekben inkább ők jelennek majd meg a fő falon. Eltávolítani embereket, vagy felvenni újabb forrásokat természetesen manuálisan is tudunk A “recent” menüpontban a Facebook azonos nevű nézetéhez hasonlóan minden történés megjelenik, szűrés nélkül. Láthatunk egy gyűjtést a saját eseményeinkről, ez inkább a Live-on belüli “tükrünk”, továbbá csak fénykép, csak státus, csak linkek és csak blogok válogatás nézeteket is kapunk.

Szintén újdonság, hogy a megszokott névjegyzék is megújul. Egyrészt a Live közösségi hálózatot is építhetjük innen párhuzamosan a chat partnerek hozzáadásával, továbbá a becsatornázott külső közösségi oldalakról is képes a program behúzni az ismerősöket. Így a szokásos felsorolás mellett találunk egy Facebook-listát is, s akár egy kattintással Facebook-üzenetet is küldhetünk ismerőseinknek. Igaz ez mindössze annyit csinál, hogy átdob minket a Facebook oldalára, nyit egy üzenetablakot és megcímzi nekünk, de ez is több, mint a semmi. Emellett persze az adott személyhez bármilyen elérhetőséget ismerünk, akkor tudunk indítani felé üzenetet. Egyes országokban SMS-t is lehet innen küldeni, ez nálunk persze nem fog élni, így marad az e-mail, IM üzenet, chat. Viszont egyesével is ki lehet gyűjteni egy-egy ismerős fotóit, frissítéseit, profilinformációit.

Jobb, mint az igazi

A teljes áttekinthetőség nagy segítség lehet, s egy napnyi használat után úgy tűnik, hogy adott esetben sokkal inkább hatékony, mint a Facebook saját webes felülete. A fényképek jól láthatóak, nagy méretűek, jó az elrendezés. Az albumok és a videók egy külön nyíló ablakban nézegethetőek, a lapozás teljesen korrekt, a program pedig ráteszi a képekre a hozzászólásokat és a feliratokat is. Emellett minden elem kommentálható, s a Live folyamatosan frissíti a külső helyekről a hozzászólásokat, s amit beírunk a Live Messengerben, az azonnal megjelenik a túloldalon is, például a Facebookon.

Nagy hiányosság viszont, hogy nem lehet “lájkolni”, ami nélkül, ma már nem élet az élet. Talán ez az egyetlen hiányosság, ami miatt nem szeretnénk a külső kliensen keresztül élni a közösségi életet. Minden olyan funkció egyébként, amit a Live nem tudott kiszívni, az is elérhető valamilyen formában, de általában ilyenkor egyszerűen átdob minket a Messenger az eredeti alkalmazás megfelelő helyére. Ha pedig egy külső linkre kattintunk, akkor figyelmeztet minket, hogy elhagytuk a Live területet és innentől kezdve ha valamilyen oldal kéri a Live jelszavunkat, akkor gyanakodjunk nyugodtan.

Ha valakinek nincs igénye a közösségi tér folyamatos szemlézésére, akkor egy mozdulattal bezárható a teljes nézet, s visszatérhetünk a klasszikus keskeny nézetbe, ahol a névjegyzék nagyjából úgy néz ki mint a régi, de több benne a lehetőség. Az új Live Messenger egyik célkitűzése, hogy az igazi barátainkkal hozzon minket össze, ezért a felsorolásban is egy idő után azok lesznek szem előtt, akikkel sokat kommunikálunk, de egyszerűen kiválaszthatjuk "legjobb" barátainkat is, akiket szintén külön listában figyelhetünk (ez már korábban is létezett).

Kell még az a pár hónap

A Live Messenger, illetve a kiegészítő szolgáltatások, alkalmazások, amiket egy későbbi cikkben mutatunk majd be, kifejezetten jól sikerült, s az árral szemben menve megmutatják, hogy a weboldalak korában is lehet jó asztali webalkalmazást csinálni. A végleges megjelenésig túl sok új funkció már nem várható, viszont a teljesítmény növelése nagyon fontos igény lenne, s szintén szükség van arra, hogy az ígéreteknek megfelelően a kisebb, helyi közösségi szolgáltatások is becsatornázhatóak legyenek. Szép lenne látni mondjuk a Live Messengerben a Twittert,  vagy akár az Indafotót, Indavideót. A publikus bétát mindenki saját felelősségére letöltheti innen. Érdemes a nagy letöltés gomb alatt lévő “custom” telepítőt választani, amiben ki lehet hagyni a nem kívánatos Live Essential összetevőket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról