Szerző: Bizó Dániel

2010. június 23. 17:59

Megérkezett a ProLiantek hetedik generációja

Bemutatta hetedik generációs ProLiant szervereit a HP, amelyek az Intel és az AMD új szerverprocesszoraira épülnek. A felhozatalban jelen van a HP új zászlóshajója, a DL980 G7 is, amely nyolc Xeon processzort képes fogadni, és a HP saját fejlesztésű rendszer-összeköttetésén épül.

Az új generációjú ProLianteknél (a 300-as sorozattól felfelé) a HP lényegében folytatta korábban megkezdett törekvéseit, hogy minél fejlettebb távmenedzsment-funkciókkal és a lehető leginkább egységes mechanikai és elektronikai felépítéssel kínálja termékportfólióját, amivel saját maga és ügyfelei számára is jelentősen lenyomhatja a beszerzési és üzemeltetési költségeket.

A G7 gépek is megkapták az elsőként az Integrityknél megjelent iLO, vagyis az Integrated Lights Out harmadik generációját. Az önállóan, a gép hardverétől függetlenül működő, saját tápellátással rendelkező iLO 3 főbb újdonságai közé tartozik a hardveres AES titkosítás alkalmazása a hozzáféréseknél és kommunikációnál, a fejlesztett, "webkettes" technikákat alkalmazó felület, amely így sokkal gyorsabbá, válaszképesebbé vált. A HP szerint ráadásul az iLO virtuális média része is gyorsult, aminek köszönhetően a gépen futó szoftverek távoli telepítése és frissítése válik sokkal sebesebbé. A G7-tel a rackelhető gépek is megkapták azt a 32 szenzorból álló hálózatot, amelyek korábban már a blade-ekben is feltűntek, és amelyekkel igen pontos képet lehet kapni a gép belső termikus állapotáról, és ennek megfelelően optimalizálni a terhelést és a hűtést.

A HP az új G7 szervereknél, a kovergens infrastruktúra koncepciójának megfelelően egységesített tápegységeket használ a rackelhető 300 és c3000 blade keretbe illeszkedő gépeknél, 460 wattos, 750 wattos és 1200 wattos kivitelben, sőt, a rackelhető vagy blade kivitelű ProCurve és egyes StorageWorks tárolóknál is ezek a tápegységek jelentek meg, mondta el a HWSW-nek Varsányi András, a HP műszaki konzultánsa. Ahogy azt lapunk megtudta, a c7000 keret és a Superdome 2 másik kategóriába tartozik, mivel ott nem a sűrűség, hanem a nagyobb terhelés elbírása és megbízhatóság a döntő szempont. A új Integrity Superdome szerverek a c7000 keret számára tervezett tápegységeket és ventilátorokat használja, azok teljesen csereszabatosak, sőt a duplamagas Superdome keret és a gépek elektronikailag és mechanikailag is a c7000 specifikációira épülnek.

Új rack- és blade kiszolgálók

A HP tegnap nem kevesebb mint 8 darab G7 szervert dobott piacra, amelyekből 6 rackelhető, 2 pedig blade kivitelű. Blade formátumban egy kettő- és egy négyfoglalatos Opteron modell jelent meg, előbbi félmagasságú, így egy c3000 keretbe 8 darab építhető be - xeonos blade-ek nem érkeztek, mivel ezeknél a HP már korábban inkrementálisan frissített iLO 3-ra és az új Xeonokra. A rackszerverek között megtalálható három belépőkategóriás a kétfoglalatos 300-as sorozatban, amelyek közül egy az AMD új G34 (Maranello) platformjára és 12 magos Opteronjaira épít, ami a nyers számítási kapacitáson túl magasabb memóriakapacitást is kínál, 18 helyett 24 DIMM foglalattal .

A fennmaradó háromból kettő igazi igavonó, a négyfoglalatos 500-as családban. Ezek közül a Xeon 7500 (Nehalem-EX) chipekkel szerelt (legfeljebb 32 mag, 64 szál) ProLiant 580 G7 elődjénél kedvezőbb árral rendelkezik, mivel szerényebb RAS-képességekkel látta el a HP, így például eltűnt a hardveres memória RAID, közölte Varsányi, ami kétségtelenül annak a jele, hogy igen kevesen fizették meg ezt a funkciót. A szerver szépsége, hogy 64 DIMM foglalattal bír, amelyekben a HP 16 GB kapacitású DDR3 modulokat is támogat, vagyis 1 terabájt memóriáig bővíthető, de a sok foglalatnak köszönhetően kisebb és kedvező ár-kapacitással rendelkező modulokkal érhetőek el az igényelt memóriamennyiségek - 128 gigabájthoz 2 gigabájtos modulok is elegendőek. A 12 magos Opteronokkal szerelhető DL585 G7 akár 48 magot is sűríthet a 4U vázba, a memóriakapacitás azonban legfeljebb 512 GB. Mindkét gép 11 bővítő- és 8 diszkhellyel bír, ugyanazt a vázat kapták, így ugyanúgy is néznek ki.

Varsányi szerint a két gép az előző generációhoz képest sokkal közelebb került egymáshoz árban és kínált RAS-ban egyaránt, ahol a DL585 G7 kétségtelenül kedvezőbben árazott az AMD műszaki hátrányának megfelelően. Az Opteron magasabb magszáma ellenére tipikusan a Xeonok kerülnek ki a csatából fölényesen, ugyanakkor Varsányi saját tapasztalatai szerint a komplex, virtualizált környezetekben a különbség nem akkora, mint amekkorára az iparágban elterjedt benchmarkok alapján számítani lehet, így sokszor leginkább az ügyfél preferenciája és az árazás dönthet.

Varsányi elmondta, az AMD igen nagy kedvezményekkel és marketingtámogatásokkal igyekszik megnyerni az ügyleteket, különös tekintettel a meglévő felhasználók megtartására, hiszen leginkább erre van esélye, semmint új ügyletek elnyerésére. A DL585 G7 egyébként nem csak a DL585 G6, hanem a DL785 G6 utódjának is tekintendő, ugyanis lényegében ugyanazt kínálja, fele annyi foglalattal - ugyanúgy 48 mag, 512 GB memória, 11 bővítőhely, 8 diszk.

A csúcsragadozó: DL980 G7

A G7 generáció zászlóshajóját a 8U magas DL980 jelenti, amely a HP új nyolcfoglalatos rendszere, a ProLiant kínálat csúcsa. A DL980 G7 nyolc darab nyolcmagos Xeont fogadhat, ami 64 magot és 128 utasításszálat jelent, a 128 DIMM foglalat pedig akár 2 terabájt memória kiépítését is lehetővé teszi, vagy 256-512 gigabájtot a korábbinál sokkal ésszerűbb árakon. A bődületes tranzakcionális és számítási teljesítményt 16 bővítőhely támogatja, a gépre bízott, tipikusan üzletileg kritikus feladatokat pedig a HP saját fejlesztésű PREMA rendszerarchitektúrára garantálja, amely a HP szerint redundáns belső összeköttetést biztosít a szerver számára, garantálva, hogy nem következik be adatsérülés a kommunikáció során. A HP állítja, hogy különösen magas terhelésnél jelentkezik kevesebb hiba annak ellenőrzése kapcsán, hogy az adat sérülésmentesen célba ért-e.

A magasabb megbízhatóság mellett a skálázódást segíti, hogy a PREMA rendelkezik rendszerszintű cache memóriával, a Smart CPU cache névvel illetett technikát azonban nem részletezte a HP. Kétségtelenül egyfajta adatkoherencia gyorstárról lehet szó, amely csökkenti a processzorok közti adatkommunikációt és a koherenciaprotokoll jelentette terhelést és megszakítás kérelmeket. Ezt erősíti meg az is, hogy a HP szerint a PREMA 50 százalékkal növeli a belső QPI összeköttetések hasznos kapacitását, és dinamikus routolást is végez.

A DL980 G7 teljesítményére jellemző, hogy az SAP 2-tier Sales & Distribution komplex OLTP benchmarkja alatt a kifutott nyolcfoglalatos, 48 magos DL780 G6 teljesítményének több mint kétszeresét nyújtja, míg egy üzleti analitikai, pontosabban egy döntéstámogatási rendszert modellező TPC-H esetében 60 százalékos gyorsulást hoz. A HP mérnökeinek munkáját dícséri, hogy a DL980 13 százalékkal magasabb teljesítményt mutat fel itt, mint amire a hasonló hardveres és szoftveres kiépítettségű Fujitsu PrimeQuest 1800E - igaz, hogy ez mennyiben köszönhető az esetlegesen fejlettebb belső összeköttetésnek, vagy a finomhangolásnak, nem teljesen világos. A DL980-at a HP kifejezetten üzleti kritikus környezetbe szánja nagyobb Windows és Linux feladatok futtatásához, így értékesítésével az üzleti kritikus szerverek csoportja is foglalkozik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról