:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 22. 09:55

Elkerülheti az újabb trösztellenes pert az Intel

Várhatóan megállapodik az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal az Intel, a vállalat így elkerülhet egy hosszas tárgyalássorozatot és egy esetleges büntetést, olvasható a Wall Street Journalban.

A szokásos vádak

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) tavaly decemberben indított hivatalos vizsgálatot az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata visszaélt piaci erőfölényével és tisztességtelenül korlátozta a versenyt, zsarolással és vesztegetéssel vette rá a legnagyobb PC-gyártókat, hogy mellőzzék a versenytársainak processzorait a számítógépeikben. Az FTC leginkább az Intel kedvezménypolitikáját találta aggályosnak. Egy PC-gyártó minél több processzort rendelt az Inteltől, annál nagyobb árengedményt kapott.

Az FTC vádja szerint az Intel versenyellenes magatartásával kigolyózta a konkurencia termékeit, amelyek a monopóliumát fenyegették. A vállalat olyan exkluzív vagy korlátozó megállapodásokat kötött a legnagyobb PC-gyártókkal, köztük az HP-val, a Dellel és az IBM-mel, amelyek révén megakadályozta a nem Intel processzoros számítógépek értékesítését. Emellett az Intel titokban úgy alakította át fordítóprogramjait, hogy a versenytárs processzorok teljesítményét rontsa, állítja az FTC.

A vádak szerint processzorpiaci fölényét az Intel a grafikus chipek (GPU) piacán is be kívánta vetni a konkurencia ellen és nem átallotta félrevezetni és megtéveszteni a potenciális versenytársakat. Felismerve azt, hogy a GPU-k egyre nagyobb jelenőséggel bírnak és az Intel ezen a területen technológiai elmaradásban van, a cég eleinte megengedte, később pedig korlátozta vagy lehetetlenné tette egyes GPU-k együttműködését a processzoraival, például a chipset- és buszlicencek megvonásával.

Az Intel végig tagadta a vádakat és kitartott amellett, hogy törvényesen versenyzett, sosem kért exkluzivitást a PC-gyártó partnereitől és az árkedvezmények mértéke nem kötődött ahhoz, hogy a cégek mástól is vásárolnak-e processzorokat. Az FTC nem pénzbírságot szeretne kiszabni, hanem olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyek garantálják a tisztességes versenyt. A szervezet korábbi javaslata szerint az Intelnek át kellett volna alakítania a gyártóknak nyújtott kedvezményeket, illetve kötelező lett volna licencelnie egyes technológiáit a versenytársak számára, mégpedig az FTC által diktált feltételek alapján. Az Intel ezeket a feltételeket elutasította arra hivatkozva, hogy ez a cég mikromenedzselése lenne.

Az ügyet szeptemberben kezdték volna tárgyalni, de az Intel és az FTC jogászai tegnap beadtak egy megállapodástervezetet a szervezethez, amelynek tartalma nem nyilvános. Sem a chipgyártó, sem pedig az Intel képviselői nem fűztek kommentárt az ügyhöz, mivel folyamatban levő jogi ügyről van szó. A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértők szerint az FTC csak abban az esetben ejti az ügyet, ha olyan megállapodás születik, aminek érezhető hatása van a piacra.

Vaj az Intel füle mögött

Az Intel kedvezménypolitikáját és piaci tevékenységét sokan támadják és a vállalat magatartását már többször is törvénytelennek találták. A céget  2009 májusban 1,06 milliárd euróra büntette az Európai Versenyügyi Bizottság, miután hosszas vizsgálódást követően úgy találta, a cég a PC-gyártóknak nyújtott kedvezményeivel illegálisan szorította ki versenytársait a piacról és ezzel fogyasztók millióit fosztotta meg a választás szabadságától. Az Intel megfellebbezte az ítéletet.

Japánban és Dél-Koreában is elítélték már az Intelt kedvezménypolitikája miatt, amelyről mindkét ország illetékes hatósága megállapította, hogy illegális, versenyellenes. Tavaly novemberben a New York-i főügyész indított pert az Intel ellen a fentiekhez hasonló vádakkal. Andrew Cuomo hivatala szerint az Intel éveken keresztül illegális módszerekkel tartotta fenn piaci fölényét, lefizette és megfenyegette a legnagyobb PC-gyártókat, hogy azok mellőzzék a versenytárs chipgyártók termékeit. Erre a perre az FTC-vel kötött megállapodás nincs kihatással, persze nem lehetetlen, hogy az Intel itt is peren kívüli egyezséget köt.

Korábban az AMD is beperelte az Intelt, de a két cég 2009 őszén békét kötött. A megállapodás alapján az Intel több mint 1 milliárd dollárt fizetett a versenytársának, valamint bizonyos nem részletezett üzleti gyakorlatokhoz tartja magát. Az egyezség része egy keresztlicenc-megállapodás, melynek értelmében 5 éven át mindkét vállalat felhasználhatja a másik szabadalmait is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.