Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 14. 13:14

Froyóra várva

A 2.2-es Android verzió bemutatója óta szinte semmilyen konkrétum nem látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mely modellek és pontosan mikor kapják majd meg a fontos frissítést. A Froyo két leginkább vágyott új funckiója, a JIT-fordító, illetve a teljes Flash támogatás. Az új verzióval kapcsolatban azonban minden gyártó hallgat.

Egyelőre sem a Google, sem a telefongyártók nem árultak el pontos kiadási dátumot a Google Android 2.2-vel kapcsolatban, de az apróbb jelekből és kiszivárgott információ darabkákból nagyjából össze lehet állítani a listát.

Amit már biztosan tudhatunk, hogy a legelső telefon, amire eljut a Froyo, természetesen a Google Nexus One. Májusban a felhasználók egy része már le is tölthette a tesztváltozatot, s amint a fejlesztők úgy értékelik, hogy a termék készen áll a teljes bevezetésre, akkor minden Nexus tulajdonos mobiljának kijelzőjén megjelenik az értesítés az OTA (over-the-air) frissítés lehetőségéről. Ez várhatóan még ebben a hónapban megtörténik.

A milliónyi Droidnak jó lesz

A következő úttörő, az egyetlen olyan mobil, amely anno 2.0-ás Androiddal érkezett, a Motorola Droid/Milestone lehet. A Droid rekord eladásokat produkált az Egyesült Államokban, az egymilliomodik eladott példányra mindössze 73 napot kellett várni, ami nagyobb érdeklődést jelent, mint amit az első iPhone tudott felmutatni. Egyes jelentések szerint a Nexustól alig lemaradva június végén vagy július első heteiben megérkezhet a Froyo a Droidra, de ha ugyanaz az eset fordul elő, mint korábban a 2.0-ról 2.1-re váltáskor, akkor akár hónapok is eltelhetnek a tényleges indulásig.

A fentieknél szélesebb ablakot hagyott az Android jelenleg legnagyobb támogatója, a HTC. A cég elárulta azt, mely készülékeknél lehet frissítésre számítani, ugyanakkor mindössze annyit közöltek, a következő hat hónapon során történik meg ez. A HTC Droid Incredible, a Desire, a Legend és az EVO tulajdonosok biztosan megkapják a 2.2-t, de előfordulhat, hogy karácsonyi ajándék lesz belőle. Örömteli hír, hogy a HTC nyilatkozatai alapján a 2010-ben később bemutatásra kerülő modellek mindegyike az új rendszerszoftvert kapja meg.

A T-Mobile elkötelezett

Az amerikai T-Mobile kínálatában megtalálható MyTouch 3G és MyTouch 3G Slide is a biztos befutók között van. Év végére a T-Mobile exkluzív készülékek teljes választéka áttér Froyóra. Az európai T-Mobile által forgalmazott Pulse és Pulse Mini esetében ilyen információk nem állnak rendelkezésre, de látva az eddigi frissítési szokásokat, a Pulse-ra is jó eséllyel lehetne fogadni.

A HTC Hero és a Droid Eris tulajdonosoknak viszont van min izgulni. A Hero esetében a 2.1-es frissítés is egyre nehezebb szülésnek tűnik. Közel fél tucat alkalommal halasztották már el az előre beharangozott frissítést. A legutolsó verzió szerint ebben a hónapban kellene frissülnie a rendszernek, de lassan már a hardver felett is eljár az idő, s azok a Hero-tulajdonosok, akik ragaszkodnak az új verzió funkcióihoz, jobban járnak, ha a készülékcserében gondolkodnak. A Motorola oldaláról a Backflip számíthat hasonló sorsa. A hivatalos kommunikáció szerint a jelenleg 1.6-ot futtató mobil 2010 harmadik negyedévében várhatja a 2.1-es Androidot, ami nem túl biztató a további frissítésekkel kapcsolatban.

Vannak mobilok, amik felett eljárt az idő

A legelső androidos készülék a T-Mobile G1 pedig már biztosan nem kapja meg a Froyót, ugyanúgy, ahogy az itthon nem forgalmazott Samsung Behold II sem. A cég nyilatkozata szerint egyszerűen azért, mert maga a készülék nem alkalmas az újabb verzió futtatására. Néhány készülék esetében, mint a Motorola Cliq vagy a Cliq XT pedig előfordulhat, hogy a sokáig halogatott 2.1-es frissítés teljesen kimarad, és egyből a 2.2-re ugorhatnak a felhasználók az 1.6-ról - ezek a felhasználók szinte egy teljesen új telefont kapnak a kezükbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról