Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 9. 07:22

Freemail-felhasználókat vidítana fel a Microsoft

Erőre kapott a Microsoft a webes területeken, a webes Office megjelenésével párhuzamosan teljesen megújul a Live szolgáltatás is. Az új Messenger és az új Hotmail Magyarországot sem kerüli el. Mától hotmail.hu végződésű címek is létrehozhatóak.

Júliusban hivatalosan is elindul a teljesen új Hotmail szolgáltatás, a váltás kapcsán a magyar felhasználók felé is nyit a redmondi cég, ugyanis webes levelezőszolgáltatásukhoz a magyarok .hu végződésű címeket is regisztrálhatnak. A változásokról Tomas Koska, a Microsoft közép- és kelet európai konzumer online részlegének vezetője beszélt a HWSW-nek.

A Microsoft online stratégiájának alappillérei közé tartozik a Live, amelynek részei a Messenger, a Live Essentials segédszoftverek, az MSN tartalomszolgáltatás, illetve a Bing kereső. Hazánkban szokatlanul magas a Microsoft csevegőprogramjának, a Messengernek a támogatottsága, így érthető, hogy az online területen nem hanyagolták el országunkat. Jelenleg az egyszerűen csak "MSN"-nek becézett Live Messengernek 2,3 millió aktív felhasználója van, májusban ennyien léptek be azonosítójukkal.

Lokalizáció

A Microsoft sosem próbálkozott meg a magyar tartalompiacra belépni, s ugyan keresik a lehetőségeket, de látja a cég, hogy erős a mezőny. A Bing pedig annak ellenére, hogy egy magyar felhasználónak is számos releváns találatot tud adni, nem kapta még meg a magyar lokalizációt. Koska elmondása szerint akár 2-3 évet is várhatunk erre, ugyanis a fejlesztés drága és lassan halad, egyelőre az angol nyelv mellett a francia és a német változat készül.

Így a meglévő területek fejlesztése mellett csak a Hotmail maradt, amivel meg lehet támadni a magyar piacot, az új felület pedig jó esélyt kínál. A Microsoft készíttetett egy kutatást itthon, amiből kiderül, hogy a Freemail-felhasználók 35, a Citromail-felhasználóknak pedig 27 százaléka elégedetlen a webes levelezőjével. Ez az előbbi esetben 1,15 millió, az utóbbiban pedig 405 ezer felhasználót jelent. Igaz a meglévő Hotmail-fiókok tulajdonosai közül is minden ötödik váltana, s még a Gmail-t választók tizede sincs kibékülve valamiért a szolgáltatással. Az elégedetlenség pedig könnyen hozhat új embereket az új Hotmailbe. A migrálást egyedül a tudatlanság és a bizonytalanság lassíthatja, hiszen a névjegyzéket és a leveleket is könnyen át lehet vinni ma már egyik szolgáltatásból a másikba.Tomas Koska szerint a megújulással körülbelül félmillió új Hotmail-fiók jöhet létre az elkövetkezendő időszakban, s leginkább a Freemail bázisát tekintik célcsoportnak.

Betörnek a piacra

A Microsoft megvizsgálta azt is, hogy mit szeretnének a magyar felhasználók: gyorsaságot várnak, sok tárhelyet és kevés spamet. Egyszerű igények, de sok szolgáltatónál mégsem jön ez össze. Emellett főleg a kezdők számára fontos az egyszerű, könnyen átlátható kezelőfelület, illetve postafiók. Az utolsó fontos kívánság pedig a nagyméretű csatolmányok kezelése, ami a sok irodai felhasználó miatt alakult ki, hisz sok helyen le van tiltva a YouTube, Facebook vagy az Indavideo, így a napi mókás tartalomadag kénytelen levélben érkezni.

Ezt az új Hotmail a SkyDrive-integrációval oldja meg, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók 200 darab 50 megabájtos fájlt csatolhassanak a levélhez. Valójában az e-mail csupán a fájlok linkjeit tartalmazza majd, maga a tartalom feltöltődik a Microsoft által üzemeltetett webes tárhelyre. A küldéssel párhuzamosan viszont több kényelmi funkció is beépül a rendszerbe, a Hotmailben a csatolt képek automatikusan galériaként jelennek meg, a küldött, SkyDrive-ra feltöltött anyagok pedig 90 nap után törlődnek, ha a felhasználó másként nem rendelkezik.

Rendet raknak az inboxban

A kéretlen levelek kezelése is megoldottnak tűnik. A világon a teljes levélforgalom több mint 90 százaléka spam, de a nagy webes levelezőkben ezek nagy része nem látható már, a Hotmail esetében az elmúlt négy évben 35-ről 4 százalékra csökkent az átjutó spamek aránya. Ennél azonban zavaróbb tud lenni, hogy ma már minden szolgáltató értesítéseket, hírleveleket, kéréseket, emlékeztetőket küld a felhasználók postafiókjába. Ezeket lehet kezelni persze az adott szolgáltatás beállításai között, de a legtöbb laikus mégis inkább elszenvedi, hogy tucatjával érkeznek az iWiW, Facebook üzenetek és a különböző webshopok, szórakozóhelyek levelei. Emiatt a Hotmail felesküdött az úgynevezett "szürke levél" ellen is, s az új felületen ezek a személyes levelezéstől elkülönített helyen kapnak helyet. A "sweep" funkció pedig bármikor rendet rak, ha felgyűlnek az ilyen levelek, sőt akár automatikusra is állítható a takarítás.

A legnagyobb hívószó azonban a megújuló felület lesz. A levelezek mellett a Hotmailbe integrálva megjelenik a Live Messenger is, ahogyan a Gmailen belül ott van a Google Talk. Ez nagy segítség lehet a Hotmail növekedéséhez, hiszen a a levelezőt váltók már kész névjegyzéket kapnak, ha  használnak Messengert. Az egyetlen problémát az okozhatja, hogy a Live ID-t nem a Microsofthoz tartozó címmel regisztráló felhasználók hogy egyesítik majd Hotmail és Messenger fiókjaikat.

Beépített iroda

A Messenger beépítése mellett helyet kapott a webes Office csomag is, amiben a Word, Excel, Powerpoint és OneNote alkalmazásokat találjuk meg. Technikailag ez az integráció tökéletesen megegyezik a Facebook-ra célzott Docs.com szolgáltatással, de attól mégis különállóan működik. A csatolmányban kapott dokumentumok azonnal megnyithatóak a böngészőben, s az asztali programokhoz nagyon hasonló felületen szerkeszthetőek is. Létre is lehet hozni új dokumentumokat, amik ezután a SkyDrive korlátlan tárhelyén pihennek majd. A levelek és a dokumentumok egyaránt kereshetőek, megjelent a "thread" támogatás a Gmailhez hasonlóan, annyi módosítással, hogy bármikor egy pillanat alatt ki-be kapcsolható.

Ha ez nem lenne elég, akkor a Hotmail is épített be YouTube-, Flickr- és egyéb lejátszókat, így a legtöbb esetben nem kell kilépni a felületről, hogy egy képet vagy videót megnézhessünk. Emellett megváltozott a teljes interfész is. Az eddigi nyitóképernyő helyett egy áttekintő panelre érkezik a felhasználó, ahol látszik, hány levele érkezett, mennyi a szürke levél, illetve milyen érdekességek történtek a közösségi kapcsolataival. Ez utóbbi kategóriában egyébként természetesen a Facebook, MySpace, Flickr benne van, s emellett a világon további 250 szolgáltatás. Magyarországon a MyVIP kap támogatást, s bár a Microsoft kereste az [origo]-t is, de nem érdekelte őket az iWiW beágyazása.

All-in

A hamarosan induló új Hotmail nem meglepő módon ott lesz a mobil platformokon is, s az egyszerű mobilra optimalizált böngészős verzió mellett az iPhone, Windows Phone 7, Symbian kap saját alkalmazást is. A Google operációs rendszere azonban nem lesz a támogatott platformok között.

Az új Hotmail, illetve a magyar domain érdekes helyzetet teremthet a hazai webes levelező piacon. A Gmail méltó ellenfelet kap, s az egyébként technológiában élen járó levelezőhöz képest a Microsoft megoldása szinte mindenben kicsit többet is ad. A Google Docs-nak kellemetlen lesz az ingyenes webes Office jelenléte, s a Google Talk funkcionalitása is szerénynek mondható a Messengerhez képest. Amennyiben az interfész tényleg annyira gördülékeny, reszponzív és átlátható, amilyennek az az élő tesztelés alatt bizonyult, akkor nem kétséges, hogy a Freemail-ben ragadt felhasználók jelentős része megtér majd.

Az új integrált Live felület és a Messenger-kliens bétatesztelése csak június 23-án indul, de addig is érdemes lehet lefoglalni a még szűz domainen a legjobb neveket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról