:

Szerző: Koi Tamás

2010. május 3. 13:22

Heteken belül indulhat az IPTV a T-Home kábelhálózatán

Hamarosan jelentősen kibővíti az IPTV-szolgáltatás elérését a Magyar Telekom: Az xDSL és az optikai hálózatokon kívül indul az IP-alapú tévézés a kábeles hálózaton.

\"Napokon belül\" indul éles üzemben az IPTV szolgáltatás kábeles platformon, jelentette be egy pénteki sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. A HWSW a cégtől származó információk alapján azonban úgy tudja, hogy a rajt ennél minden bizonnyal később - de még vélhetően májusban - várható.

A T-Home jelenleg négy különböző platformon kínál tévészolgáltatást összesen több mint 600 ezer ügyfélnek. A Magyar Telekom az egységes márka alá olvasztotta be a klasszikus tévészolgáltatásnak tekintett, korábban a T-Kábel márka alatt értékesített kábeltévét is, mely jelenleg analóg és digitális rendszerben egyaránt elérhető. A hálózati infrastruktúra továbbfejlesztésének köszönhetően ez a választék bővülhet ki hamarosan azzal a teljes IP-alapú rendszerrel, mely 2006 óta működik xDSL-platformon, és 2009-ben jelent meg az optikai hálózatokon.

Üzletpolitikai okok miatt késhetett

A távközlési multinál vélhetően nem csak fejlesztési, hanem komoly üzletpolitikai kérdés is lehetett az IPTV-s hálózat elindítása a kábeles platformon. A Magyar Telekom először 2008-ban tett említést arról, hogy a kábeles előfizetők számára is hamarosan elérhetővé válik a számos kényelmi funkciót, valamint online videotékát kínáló IPTV, a portfólióbővítés azonban az évek során ígéret maradt.

Mivel a Magyar Telekom T-Home tévészolgáltatásainak árazása és csatornaválasztéka közel egységes, ezért aligha valószínű, hogy egy előfizető a kábeltévét választaná, ha felajánlanák neki, hogy ugyanannyiért a digitális kábeltévét, vagy a sokkal előremutatóbb technológiát képviselő IPTV-t nézheti. A két szolgáltatás biztosításához szükséges infrastruktúra (például a set-top boxok és más hálózati komponensek, szoftverháttér stb.) ára azonban jelentősen eltérhet egymástól, így könnyen lehet, hogy a Magyar Telekom csak mostanra tudta költséghatékonyan, vagy kevesebb veszteséggel üzembe állítani a rendszert.

A hálózat kapacitása mindenesetre már régen rendelkezésre állt volna a bővítéshez: a Magyar Telekom 2008-ban kezdte meg a kábelhálózat továbbfejlesztését az elméletileg akár 400 Mbps letöltési sávszélességet biztosító EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelelően. Tavaly év végére mintegy 200 ezer háztartás számára tették elérhetővé ezt a technológiát, 2013 végére pedig 730 ezer háztartást tervez elérni a vállalat a továbbfejlesztett infrastruktúrával. Viszonyításképp egy SD-s adás hanggal együtt nagyjából 2-3 Mbps letöltési sávszélességet igényel az IPTV-hálózaton, de a HD-s műsorhoz sem kell több 20 Mbps-nél.

Négy év alatt lett sikeres

A 2006-ban indult IPTV-szolgáltatás mindemellett több szempontból is egyedülállónak számított a cég portfóliójában. Egyrészt ez a tévészolgáltatás vezette be a T-Home márkát a hazai piacra, másrészt a DLS internetkapcsolatok mellé csomagolt IPTV volt a Magyar Telekom mostani triple-play és double-play konstrukcióinak az egyik előhírnöke. A vállalatnak ma nagyjából 80 ezer IPTV ügyfele van, a kábelszolgáltatásokat (analóg, digitális) azonban ennél jóval többen veszik igénybe. A cég xDSL-platformon nagykereskedelmi partnereinek is továbbértékesíti az IPTV-t, kábeles rendszerben ez a nagykereskedelmi modell azonban a hiányos szabályozás miatt aligha jelenik meg a közeli jövőben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.