:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 23. 14:41

Egy magyar ellopta a Facebookot

Lehet, hogy csak egy vicc, lehet hogy komoly, lehet hogy a magyar web történetének legnagyobb adathalász-akciója. Ma reggel startolt a Windo közösségi hálózat, ami gyakorlatilag lemásolta a Facebook felületét.

Közösségi oldalakból nagyon sok van. A nagy szereplők is kicsik voltak anno, több korai szereplő elhullott, s most a Facebook térnyerésével még a legnagyobbak pozíciói is veszélyben vannak. Az egyetlen sikergyanús megoldás a tematikus, vertikális közösségi hálózatokban van, de lassan ott is telítődik a piac. Ebben a kontextusban létrehozni egy teljesen új, látszólag semmilyen extrát nem nyújtó közösségi oldalt üzleti öngyilkosság. Főleg akkor, ha a globális trendekkel szembemenve kizárólag a magyar felhasználókat célozza.

A szél összefújta

A Windo.hu pontosan ezt csinálja. Komolyan venni természetesen nem érdemes, de látványosnak mindenképp látványos próbálkozás. Az oldal szinte teljesen megegyezik a Facebookkal, mind a menüiben, mind funkcióiban, leszámítva azt, hogy a Facebook-nál értelemszerűen sokkal butább és persze azt, hogy nincs mögötte 400 millió felhasználó. Jelenleg pár százan vannak itt, legtöbbjük a Twitteren értesült az oldal létezéséről, s a kíváncsiság és a döbbenet hajtotta őket, hogy maguk is megnézzék az oldalt.

\"\"

A Windo név eredetére egyelőre nincs magyarázat, az viszont biztos, hogy a környékbeli országok TLD-jeivel nem működik, a .com pedig máshová mutat. Maga a szájt a Facebook Template for Social Engine nevű eszközzel készült, aminek célja, hogy webfejlesztők közösségi funkciókat vagy aloldalt építhessenek be saját oldalukba. A Windo logoja pedig a Sony Ericsson Walkman márkajelzésének egy variációja.

A domain tulajdonosa egy 30 éves nádudvari férfi, Tóth Imre, aki az iWiW-en is létrehozott egy Windo klubot. Valószínűleg felkészült a szájtja sikerére, ugyanis a domainregisztrációnál kötelezően megadandó telefonszámot felhívva \"a hívott szám az előfizető kérésére ideiglenesen nem elérhető\" választ kapjuk, így nem sikerült vele felvenni a kapcsolatot.

A közösségi oldalon egyébként egyelőre minden felhasználói aktivitás látszik a hírfolyamban, lehet ismerősöket meghívni, de egyszerre maximum 10 címet beírva. Lehet klubokat létrehozni, chatelni, üzengetni, képeket feltölteni és minden mást, amit manapság a social média megkövetel. Kihasználva a lehetőséget a HWSW küldött egy üzenetet az oldal létrehozójának a Windo rendszerben, de egyelőre válasz még nem érkezett, annak ellenére, hogy Tóth folyamatosan be van jelentkezve.

A Windo a bejelentkező oldalon azt állítja magáról, hogy jobb, mint az iWiW, myVIP vagy a Facebook. A komikus próbálkozás mindenesetre biztos, hogy sok ezer felhasználói regisztrációt szül majd, s bizonyítja, hogy az emberek teljesen vakon barangolnak az interneten. Több olyan frissen megszületett regisztrációt láttunk a rendszerben, ahol az illető még (az iWiW-en is megtalálható) fényképét is feltöltötte, s nekilátott a profil kitöltésének is.

Teszt

A próbálkozásból látszik, hogy az alig tudatos magyar internetezők könnyedén hajlandóak kiadni a személyes adataikat anélkül, hogy tájékozódnának, hogy pontosan ki, hogyan és meddig fogja kezelni azokat. A Windo készítője a terjesztést sem bízta a véletlenre, ma reggel óta a Google hirdetési rendszerében is gyakran feltűnik a \"nádudvari Facebook\" Emellett persze a legtöbb első regisztráló a hazai geek közösségből érkezik, akik fals regisztrációk mögül értetlenkedve szemlélik, hogy ez ugye csak egy vicc?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.