Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 9. 08:54

Kipróbáltuk: Acer Aspire One 532h netbook

Kipróbáltuk az Acer Aspire One 532h netbookot, amely már az új, energiatakarékos Intel Atom platformra épül. A gép sem hardverében, sem formatervében nem különleges, de tényleg keveset fogyaszt és olcsó is.

A Pine Trail december végi bemutatkozásával beköszöntött a harmadik generációs netbookok korszaka. Az első generációt az olyan korai modellek képviselik mint a kategóriateremtő Asus Eee PC 701, amely Celeron processzorral és 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezett csupán, de az akkori laptopokhoz képest megdöbbentően alacsony ára sem tudta feledtetni a használhatatlanságát.

2008-ban aztán megérkezett a piacra az első generációs Intel Atom és ezzel megjöttek a második generációs gépek, amelyek ma már minden gyártó kínálatában felfedezhetők. A sorba kényszerből beálltak olyan cégek is, amelyeknek gépeit korábban csak az áruházi polcok legvégén, a legdrágább modellek között lehetett megtalálni, mert a netbook-láz olyan méreteket ért el, hogy nem lehetett kimaradni belőle. Piacelemzők becslése szerint 2009-ben megduplázódott az eladott netbookok száma és mintegy 30 millió darabot tett ki, ami a teljes PC-piac tizede.

Decemberben aztán elrajtolt az Intel vadonatúj Atomja, amely az x86-os processzorok történetében elsőként a north bridge-et és a grafikus vezérlőt is egy szilíciumra integrálta. A lépés célja egy olyan platform létrehozása volt, amely elődjénél még kevesebb alkatrészből áll és kevesebbet fogyaszt, így az új Atomra a korábbinál még olcsóbb és takarékosabb gépek építhetők. Szerkesztőségünkben az itthon is népszerű Acer Aspire One család egyik új tagja járt, az 532h már Atom N450 chipet tartalmaz, vagyis a harmadik generációs netbookok egyik első képviselője.

Nincs sok újdonság kívül

A tajvani vállalat formatervezői nem vállaltak túl sok kockázatot az Aspire One 532h-val, a gép lényegében elődei vonásait örökölte. Továbbra is megmaradt a vékony kivitel,  Az 532h metálbordóban, metálkékben és fehérben kapható, ezek inkább fiatal lányok, hölgyek kezébe és táskájába való színek, nem annyira férfiasak. A gép burkolata műanyag, a csatlakozókat leszámítva nyoma sincs fémnek, de ennyi pénzért nem is várhatunk mást, a fémházas Nokia Booklet 3G nem véletlenül kerül közel 600 euróba. Szerencsére az Acer okosan spórolt, az Aspire One 532h egyáltalán nem látszik gyengének vagy olcsónak, összességében jól megépített gép benyomását kelti. Az egyetlen negatívum talán a fedlap, amely gyorsan összegyűjti az ujjlenyomatokat.

 

\"\"

Kattintásra galéria nyílik

A fedelet felhajtva elénk tárul a 10,1 hüvelykes kijelző, ami a trendeknek megfelelően fényes kivitelű, alatta pedig a gép billentyűzete terpeszkedik. Mivel pici gépről van szó, a gombok ebből fakadóan eleve nem nagyok, néhányat pedig különösen kicsire kellett húzni, hogy elférjen a teljes magyar kiosztás. A klaviatúra szerencsére elég stabil, gépelés közben nem zörög, nem hajlik, nem ugrál, kis idő alatt megszokható és a méretből adódó korlátok mellett még kényelmesnek is nevezhető. Sok beállítás elérhető Fn-gombkombinációval, ami mindenképpen dicséretre méltó.

A csuklótámaszon található tapipad helyét a felület érdesítése jelzi, ujjunk apró bütykökön szánkázik ahogy a kurzort irányítjuk. A megoldás nem sikerült tökéletesre, az ujj könnyen odaragad a tapipadhoz, ami megnehezíti a pontos pozicionálást. Szerencsére az 532h három USB-porttal rendelkezik, így ha az egyiket elfoglalja egy egér, még mindig marad kettő más perifériák számára. Emellett egy VGA-csatlakozó, Ethernet-port, audiocsatlakozók és egy multiformátumú kártyaolvasó található a gép két oldalán, no meg a tápcsatlakozó és az elengedhetetlen Kensington-aljzat. A gép teljes hardverkonfigurációja megtekinthető az Everest-riportban.

A 10,1 hüvelykes kijelző LED-háttérvilágításos, ennek megfelelően nagy a fényereje, egyedül talán a függőleges betekintési szögre lehet panasz, de mivel a megjelenítő elég tág szögben állítható, mindenki be tudja lőni magának a kényelmes pozíciót. Amin viszont nem lehet változtatni, az a felbontás, az 1024x600 pixel ma már elég kevés. A Windows 7 \"vastag\" tálcája is sok értékes pixelt rabol el, a gépre telepített Internet Explorer 8-ba pedig két sáv is beépül, a McAfee biztonsági szoftveré és a Google-é, a weboldalaknak így szinte már alig jut hely a képernyőn, nagyon sokat kell görgetni. Ki lehet kapcsolni az eszköztárakat, le lehet cserélni a böngészőt, vagy akár az operációs rendszert is, de a képernyőn így sem lesz több 640 ezer pixelnél. Egy 1280x800 vagy egy 1366x768 pixeles panel több mint másfélszer ekkora képernyőterületet biztosítva jóval használhatóbbá tenné a gépet, bár akkor valószínűleg nem lenne tartható az alacsony ár.

Elegendő a teljesítmény

A Sony VAIO W netbook kapcsán már leírtuk, de itt is el kell mondjuk, a Windows 7 Starter elfut ugyan az 1,66 GHz-es Atomon és 1 gigabájt rendszermemórián, de távolról sem szárnyal és hiába a Hyper-Threading, ha sok alkalmazás fut párhuzamosan, könnyen megakadhat a munka az Atomon. Maga az operációs rendszer szerencsére kellően gyors, de az IE8 lecserélése azért sokat javít a böngészés sebességén, az Opera 10.50 bétájának használatával valósággal megtáltosodott a gép. Érdemes szem előtt tartani, hogy a Windows 7 legolcsóbb verziója tartalmaz néhány korlátozást, nincs benne például Aero 3D felület, nem futnak widgetek az asztalon és a háttérképet sem lehet megváltoztatni. Szerencsére a használhatóságot egyik sem befolyásolja jelentősen.

Az 1,66 GHz-es Intel Atom N450 chip teljesítménye 1 gigabájt memória társaságában tehát továbbra is csak éppen elegendő a netbookok által megcélzott területre, vagyis a böngészésre, levelezésre, dokumentumok szerkesztésére, zenehallgatásra és filmnézésre. A HD-mozizást sajnos teljesen el kell felejteni, mivel az új Atom chipbe épített Intel GMA3150 videovezérlő nélkülözi a hardveres gyorsítás képességét. Ez persze nem az Acer hibája, hanem az Intel üzletpolitikai lépése, a chipgyártó alighanem ezzel is igyekszik növelni a teljes értékű notebookok és a netbookok közötti különbséget. Mostantól aki HD-ben szeretne mozizni, kénytelen lesz egy CULV gépet beszerezni, vagy egy NVIDIA Ion-alapú netbookot.

Alig kér enni

Az új Atom platform legfontosabb előnye a takarékosság, de ez mit is jelent a gyakorlatban? Az Apire One 532h LED-háttérvliágításos kijelzője minimális fényerő mellett is használható képet ad, ha a Wi-Fi vezérlőt kikapcsoljuk, a gép fogyasztása 5 Watt alá szorítható, így szövegbevitelre vagy olvasásra 10 órán át is alkalmas, ha előtte csurig töltöttük a 47 wattórás, hatcellás akkumulátort. Nem túloz tehát a gépre ragasztott matrica, amely 8 óránál is hosszabb akkus üzemidőt ígér. Bekapcsolt Wi-Fi mellett, webböngészés közben 7-8 wattos fogyasztást mértünk, filmlejátszás közben pedig 10 Watt körüli értéket mutatott a Lavalys Everest. A gép hűtése elég halk, ez egyetlen problémát az okozza, hogy a meleg levegőt a bal oldalon található VGA-csatlakozó alatt fújja ki, ami felmelegíti a fémet.

\"\"

Az Aspire One 532h egy jól használható netbook, a kategória minden előnyét és hátrányát magán hordozza, mondhatni tökéletes megtestesítője ezeknek az otthonra szánt, olcsó, hordozható gépeknek. Az Intel szigorú politikája miatt a gyártók mozgástere rendkívül szűk, hardver terén lehetetlen kitűnni a tömegből. Formatervben sem hoz semmi különöset az Acer gépe, vagyis csak árban tudja megkülönböztetni magát a konkurenciától. Ezt sikeresen teszi, 89 ezer forintos ajánlott bolti árával az Aspire One 532h mindenképpen versenyképes ajánlat (az azonos alkatrészekből álló Asus Eee PC 1008P 35 ezer forinttal drágább), főleg ha figyelembe vesszük, hogy ebben a Windows 7 Starter operációs rendszer és az 1 év helyszíni garancia is benne foglaltatik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról